Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Így tartsd szinten a formádat futóként ebben a különleges helyzetben – futóedzőnk segít

@south_nostalghia via Twenty20 | A koronavírus keresztülhúzta a futószezont is, a lakásokba szorulva itt az ideje a keresztedzéseknek

Versenyszezon off, szokatlan helyzet on.

Nem könnyű ez a mostani szituáció, és a futóknál igen bizonytalan lelkiállapotot eredményezhet. Általánosságban elmondható, hogy most az alapozás időszakához hasonló edzéseket érdemes végezni, de közben meg folyton ott van bennünk a kétely, hogy ez az egész helyzet hova vezethet, és hogy egyáltalán most mi lehet a célunk... Szakértőnkkel, Jakus Béla futóedzővel beszélgetünk a témáról.

 

Mindenki végigdolgozta a telet, készült a versenyszezonra, ami épphogy csak elindult, már vége is szakadt. Éppen ezért a futónál egyfajta motivációs krízis léphet fel, hiszen „elkészült” a forma, de nincs hol learatnia a babérokat – eltörölték a tavaszi versenyek jelentős részét, ahol kiderülhetett volna, hogy hol tart, mennyit fejlődött, mire képes élesben.

– Aki egy kicsit is teljesítményorientált, annak a versenyzés igenis egy fontos tényező – mondja Jakus Béla. – Nem azért, mert dobogós helyért fut, hanem azért, hogy valóra váltsa a saját célját, amiért olyan keményen dolgozott. Ráadásul nem tudni még, hogy meddig tart ez a bizonytalan helyzet, és azt sem, hogy milyen szigorítások várnak még ránk.

 

Erősítsük a belső motivációt

–Az első és legfontosabb lépés, hogy meg kell próbálni fenntartani a motivációt. A motivációnak alapvetően két fajtája van: külső és belső. A külsőre klasszikus példa egy célverseny. Akiknél ez a most elveszett, azoknál alakulhat ki egy erősebb bizonytalanságérzet. A belsőre pedig minden olyan érzés, ami a futással kapcsolatban dolgozik bennünk: például az, hogy örömet okoz kimenni sportolni a természetbe. Vagy örömet okoz a futás, mert önbizalmat ad. A belső motivációhoz nincs szükség versenycélra, ezért érdemes a jelenlegi helyzetben ezt megkeresni és megerősíteni magunkban – javasolja szakértőnk.

 

Szinten tartó edzések

– Állapotfenntartó, szinten tartó edzéseket javaslok – hangsúlyozza Béla. – Ne felejtsük el, hogy járvány van, ilyenkor nagyon fontos, hogy az immunrendszer a lehető legerősebb legyen. Ezt elősegíti a sport, de hangsúlyozottan nem ilyenkor kell túlsúlyban lennie a kemény edzéseknek, meg kell találni az megfelelő arányt.

De milyen is a szinten tartó edzésterv?

– Ha van egy versenyünk, és a verseny időpontjától visszaszámolunk 6-8 hetet, ezt az 1,5-2 hónapot hívjuk a formába hozás időszakának. Az erre a ciklusra jellemző edzésterhelést most nem ajánlom, hiszen ez egy a kifejezetten kemény, intenzív iramfutásokkal, iramjátékokkal, résztávokkal operáló edzésprogramot jelent, amely erős terhelést jelent a szervezetnek, az immunrendszernek. Ráadásul nem lehet tudni, mikor tartanak legközelebb versenyt, ezért aztán a formába hozásra jellemző edzéstervet követni most felesleges is.

– Most az alapozáshoz kicsit hasonló edzéstervet érdemes végezni, annyi különbséggel, hogy beletehetünk kicsivel több tempósabb edzést (fartlek, repülők), tehát ne kizárólag hosszú, alacsony intenzitású futások legyenek – javasolja szakértőnk. – Így megmarad a klasszikus, jó futóforma, és a gyors izomrostok is kapnak egy picit intenzívebb terhelést. Mivel nem tudjuk, meddig tart ez az időszak, ezért egy olyan edzésperiódusban gondolkodjunk, ami viszonylag sokáig fenntartható, akár 2-3 hónapig is. Ilyen esetben a rendszeres és nagyon intenzív résztávozás nem célravezető.

 

Erre figyelj a szabadtéri futásnál!

Aki egészséges, és nincsenek tünetei, annak egyelőre a szabadtéri sportolás még nem tilos és nem ellenjavalt. De mit tartsunk szem előtt?

– Szabadtéren ne ott fussunk, ahol sokan vannak, az egymástól 2-3 méter távolság megtartását nem hiába mondják a szakemberek. Soha ne felejtsük el: ebben a mostani helyzetben nem az edzéstervünk a legfontosabb, hanem az egészségünk! Kiemelten oda kell hát figyelnünk arra, hogy betartsuk a megfelelő óvintézkedéseket! A fitnesztermi edzéseket most kerülni kell, a legtöbb ilyen létesítmény már be is zárt.

 

Ha esetleg változna a helyzet...

Talán pár nap vagy hét múlva már az sem lesz aktuális, amiről most beszélgetünk. Amennyiben esetleg kijárási tilalmat vezetnének be, onnantól kezdve a sportéletünk is megváltozik.

– Akinek van otthon görgője, annak most jó választás lehet a görgős bringaedzés, és ugyanez vonatkozik a futópadra is, ha valakinek van otthon ilyen gépe. A lépcsőzés is egy bevett edzési forma, most lehet egy kicsivel többet csinálni, de arra nagyon figyeljünk, hogy ez egy rendkívül intenzív tréning, tehát aki eddig nem használta ezt az edzéstípust az fokozatosan kezdjen hozzá. – mondja a futóedző. – Ami viszont javasolt: ez az az időszak, amikor kiemelt figyelmet fordíthatnánk a néha mostohagyerekként kezelt kiegészítőedzésekre és a nyújtásra. Sok futó küzd időhiánnyal, ezért a kiegészítőedzések el-elmaradnak, ritkábban van rá idő, vagy nincs rá elegendő idő. Kerüljenek fókuszba tehát az erősítő gyakorlatsorok, a nyújtás, valamint a jóga. Ez is egy nagyon jó módszer arra, hogy összhangba hozzuk az edzésterhelésünket: a fittségünkre és az egészségünkre kiváló hatással lehet, ha ezeket a kiegészítőedzéseket most jobban beépítjük a sportprogramunkba.