Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Így lettem jótékony futó

Egy futóversenyen nem csak a versenyzésre van lehetőséged, hanem egy számodra fontos ügyet is támogathatsz. Legyél te is jótékony futó.

Felemelő érzés volt lefutni életem első maratonját. A sikerhez az is rengeteget adott, hogy a felkészülésem során beálltam egy jó ügy mögé. A maraton céljába érve nem csak a teljesítés felett érzett örömöm, de az érzés, hogy közben jót tettem másokkal, szintén ott volt a mosolyomban. 

2014 nyarára három félmaratonnal és egy UltraBalatonnal a lábamban elég bátornak éreztem magam, hogy benevezzek az októberi Budapest Maratonra. Felkészülésemben ismét edzőmtől, Zsuzsitól kértem segítséget. Mentálisan pedig az interneten keresztül gyűjtöttem muníciót.  Arra, hogy pontosan hol találtam magamat szemben a felhívással, már nem tudnám megmondani, de egyszercsak ott volt: az Unicef futó követeket keres a 29. SPAR Budapest Maraton-ra, ráadásul mindezt a lánygyermekek ügyének szentelve. A női, esélyegyenlőségi és nemi egyenjogúsági kérdések mindig foglalkoztattak. Több sem kellett, és eldöntöttem: ezt bevállalom. Így biztosan nem fogom feladni  a maratoni felkészülést - gondoltam. Nem mintha az a típus lennék aki könnyen eltántorítható a céljától, de elsőre kicsit aggódtam a táv miatt. A döntés megszületett: lefutom a maratont és egy számomra is fontos ügy mellé állok. 

Néhány emailben azért utánakérdeztem, hogy mit is vállalok ezzel. Senkit nem ismertem még az Unicefnél, és nem akadt olyan futó ismerősöm sem, aki futásával bármilyen ügyet támogatott volna. Elindult a tervezezés. Felvettem a kapcsolatot az szervezettel, és a hátralévő időhöz mérten kijelöltem egy reális támogatási célt. 

Akkoriban az Unicef a Jougyekért.hu –n keresztül vezette a futó követi kampányait több más alapítvánnyal párhuzamosan, így én is ezen az oldalon regisztráltam be magamat. Írtam egy bemutatkozót, amiről akár ismeretleneknek is világos lehet, ki vagyok és miért jó, ha rajtam keresztül támogatnak egy ilyen nemes ügyet. Az alapítvány közös futóedzéseket is szervezett a jótékonysági futó követek számára, de ezekre sajnos idő híján nem jutottam el. Elkezdtem kampányolni az online térben. Eseményt hoztam létre a facebook-on, ahová az erre fogékony ismerőseimet meghívtam. Itt és a saját „falamon” is megosztottam cikkeket a lánygyermekekkel érintő kérdésekkel kapcsolatban.

Jótékony futó követként nagyon sok jó ügyet és szervezetet lehet képviselni. Általában egy olyan ügyre hívhatja fel az ember a figyelmet, amiről nem feltétlenül tud minden ismerőse. 

Futó követnek lenni mondjuk ki: menőség. Lehet, hogy „csak néhány kilire”, de te is részese leszel annak a jó ügynek, amiért az általad választott alapítványnál egész nap dolgoznak.  Nem is beszélve a jótékonysági pólóról. Akárhányszor felveszem, jóérzéssel tölt el, felerősödik az önbizalmam és már nem félek annyira az előttem álló kihívástól.

Nekem ez a póló is erőt adott a 32. kilométer környékén, amikor a meleg és az erős napsütés már sétába kényszerített. A gondolatot, hogy feladjam, nem engedhettem meg magamnak, mert volt egy ügyem, voltak támogatóim és állt mögöttem egy szervezet, akiket képviseltem. Óriási erőt ad, amikor az általad képviselt szervezet szurkolói neked dobolnak, kiabálnak a maratoni futóknak szurkoló tömegben. Még büszkébben, még nagyobb mosollyal futsz tovább. 

Persze a jótékonysági futás nagy munka is. Kampányolni kell, és ha messze még a cél, ki kell lépni a virtuális szócső mögül és vállalni kell, hogy megkeresed az ismerőseidet személyesen is. Ez először furcsa. Ha elmeséled a barátaidnak, kollégáidnak és ismerőseidnek, hogy milyen szervezetnek gyűjtesz, hogy mi a te szívügyed, meg fogsz lepődni, hogy milyen sokan állnak majd melléd támogatóként.

Az utóbbi években szerencsére egyre többen vállalják, sőt keresik az ilyen önkéntes szerepet, hiszen ez is egy önkéntesség. A másik oldalról pedig egyre többen vannak, akik ha csak egy kis összeggel, de támogatnak egy jó ügyet. Túl kicsi összeg pedig nincs.

A jótékonysági futásban az is különleges, hogy nem kell feltétlenül hosszútávra elköteleződnöd. A kampányolás és az adománygyűjtés a verseny napjáig tart.

Eddig egy maratont két félmaratont, és egy Balaton-átúszást teljesítettem adomány gyűjtőként. Van olyan ismerősöm aki már legalább három szervezetnek futott, amióta én ismerem. Akár a munkatársakat is be lehet vonni a projektbe, amivel a munkáltató is nyerhet még több sportos munkatársat, az adómentes/adócsökkentett adománylehetőségekről nem is beszélve.

Sok nemzetközi versenyen előnyt élveznek a nevezéskor vagy a sorsoláskor azok, akik vállalják valamelyik, a szervezők által megadott alapítvány futó követségét. Az ilyen nemzetközi versenyeken általában megadják, hogy milyen összeget kell gyűjtenie a jótékony futónak, a biztos indulásért cserébe.

Mi kell ahhoz, hogy jótékony futó legyél?

Elhatározás, lelkesedés, és nevezés a futóeseményre. Regisztrálás, kapcsolatfelvétel a kiszemelt szervezettel, edzés és kampányolás. És persze lefutni a távot. 

Tehát, te is lehetsz Futónagykövet, és még vinned se kell egy nagy követ. :)