Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Hűsítő trükkök a kánikulai napok futásaihoz

garetsworkshop | Nyáron fontos, hogy futás közben akár a megszokottnál gyakrabban is igyál, és amikor csak lehet, hűtsd magad egy kicsit

Frissülj fel a nyári melegben!

Forró napokat élünk, hőség van, ilyenkor tényleg az a legjobb, ha lehetőség szerint kora reggelre vagy az esti órákra időzítjük a futást. De a kánikulai időszakban mindig jól jöhet néhány hűsítő tipp, legyen szó bármelyik napszakról. Összegyűjtöttünk néhány bevált trükköt, amit kipróbálhatsz a nyári futások alkalmával.

 

Frissíts, hidratálj!

A kötelező elem, ami nélkül nincs nyári futás. Ilyenkor még a rövidebb edzésekhez is kell a víz vagy akár az izoital, teljesen természetes, hogy akár 10 percenként innod kell néhány kortyot. Érdemes időben feltölteni a kulacsot (vagy akár kulacsokat), és berakni egy rövid időre a mélyhűtőbe, mielőtt elindulsz. Vagy ha erre nincs idő, tegyél a folyadékba indulás előtt jégkockákat. A jéghideg folyadék fogyasztása futás közben nem ajánlott, de mivel a nagy melegben igen hamar elkezd melegedni a víz, így mire megszomjazol, már közel sem lesz jéghideg a frissítőd.

• Sokan nem szeretik a futóhátizsákot nyaranta, mondván, melegíti a hátat. Szerencsére ma már kaphatók kulacstartós övek is, amelyekbe akár több flakon is belefér. Valamint – ha nem zavar, hogy fognod kell – kézi kulacsban is magaddal viheted a folyadékot!

• Érdemes úgy megtervezni a nyári futásaid útvonalát, hogy legyen vízvételi lehetőség útközben (közkút, bolt, nyilvános vécé stb.) – meg persze a lehető legtöbb árnyék.

 

Hűvös fejjel

A kánikulában sokaknál – e sorok írójánál is – beválik az a módszer, hogy indulás előtt alaposan bevizezik a hajukat, valamint a sapkájukat vagy a fejpántjukat is. Ez persze viszonylag gyorsan megszárad, de ilyenkor hasznos, ha az útvonalon van közkút, mert ott újra el lehet végezni az egész folyamatot: haj bevizez, sapka vagy fejpánt a csap alá tart.

 

Folyamatos hűtés

Maráz Zsuzsi egyik korábbi cikkében olvasható egy nagyon hasznos módszer: egy kisebb törülközőt (vagy kendőt) tarts a csap alá még indulás előtt, csavard ki, aztán tedd a nyakadba, a végeit rögzítsd úgy, hogy a topod/sportmelltartód pántja alá gyűröd. Kellemesen hűti a tarkót, és ezt is újra lehet vizezni, amikor szembe jön egy közkút.

Ennek a módszernek a „kisebb léptékű” változata az, ha egy szivacsot tartasz magadnál, és azt vizezed be újra és újra. Teheted a topodba, de persze a sapkád alá is, hogy pont a tarkódra csurogjon a víz a szivacsból. 

 

Praktikus körök

Ahelyett, hogy A-ból B-be futnál, ajánlottabb inkább egy körpályán teljesíteni az adott távot. A kiindulópontnál elrejthetsz vizet (nálam néha éppen egy kút a kiindulópont, ez igencsak leegyszerűsíti a helyzetet), és minden kör után gyorsan felfrissítheted magad.

 

Elrejtett jégkockák

A kánikulai napok futásainál sokan alkalmazzák ezt a módszert. Kis jégkockatartó tasakokban jégkockákat rejtenek el a dekoltázsukban (a melltartó/top megfelelő részére helyezve), így hűtve magukat. 

 

Párakapu? Szökőkút?

Nálunk a kerületben két párakapu is van, amely hol működik, hol nem. Amikor működik, akkor el-elszórakozhat az ember azzal, hogy párszor átfut alatta, de lássuk be: a párakapu hőségben csak pillanatnyi felfrissülést nyújt. Sokkal vonzóbb lehet a szökőkút, de bármennyire csábító is a lehetőség, hogy ennek a segítségével frissülj fel, inkább ne tedd! A szökőkutak esztétikusak, és valóban ellátnak egy kis levegőfrissítési, párásítási feladatot, de visszaforgatott vízről van szó, amely valamilyen vegyszert az algásodás miatt biztosan tartalmaz!

Tipp: Ha viszont tűzcsapra helyezett ivócsapot találsz (vagyis látsz egy kék szerkezetet a tűzcsap egyik kimenetelére erősítve), azt nyugodtan használhatod folyadékvételhez és felfrissüléshez is!