Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Hogyan eddz most, ha a tavaszi célversenyed elmaradt vagy nyárra csúszott?

nenetus | „A forma felméréséhez, az aktuális állapot feltérképezéséhez nagyon jók az egyéni kihívások, virtuális versenyek, instant körök”

Fókuszban az egyéni futókihívások.

Ahogy tavaly, úgy idén tavasszal is elmarad a pandémia miatt a hagyományos versenyszezon. Habár az alapozás legelején még kicsit talán reménykedtünk, hogy erre nem kerül sor, a jelenlegi helyzet egyértelművé tette: a tavaszi klasszikus versenyeknek lőttek. Volt olyan megmérettetés, amit nem rendeztek meg vagy virtuális formában rendeztek meg, és akadt több olyan esemény is, amit nyárra ütemeztek át. De vajon hogyan eddzünk, ha hónapokkal csúszik a célversenyünk? És miért érdemes a mostani időszakra is kihívásokat keresni? Futóedző szakértőnket, Jakus Bélát kérdeztük a témáról.

 

Nem kell időtlen időkig alapozni...

– A tavaszi célversenyek elmaradtak, pedig a futók ugyanúgy alapoztak, mint a korábbi években, reménykedve abban, hogy megtartják az eseményeket. Sajnos úgy alakult, hogy a megmérettetések egy részét törölték, illetve jó néhányat nyárra szerveztek át. A futóim közül sokan úgy döntöttek, hogy kihívás jelleggel egyénileg megfutnak bizonyos távokat; valaki már-már versenyszerűen, más pedig egyfajta felmérőként. Szerettük volna megnézni, hol tartanak, ráadásul így nem érezték azt, hogy hosszú-hosszú hónapokig alapoztak a „semmire” – meséli Béla.

– Nyilván ezek a kihívások „csak” hiánypótlásnak számítanak, de mégis adtak egy célt a tavaszi időszakra. Volt, aki egy instant kört teljesített, akadt, aki megfutotta a Szentendre Trail távját, meg olyan is, aki „magánban” teljesített egy félmaratont egyéni csúccsal, és még sorolhatnám. Így kaptunk egy átfogóbb képet a formájukról, és nem az történt, hogy időtlen időkig folytattuk az alapozást, hiszen az mentálisan óriási terhet ró a futóra.

 

Képet kaphatsz az aktuális formádról

Itt a jó idő, lehet jókat futni! Képtelenség és nem is érdemes folyamatosan csak alapozni: ha valaki megfelelő fizikai állapotban van és felkészült, annak szükségtelen 6-12 hónapot alapozással eltöltenie csak azért, mert nincs konkrét verseny. Ki kell tűzni az egyéni célokat! – javasolja szakértőnk.

– Természetesen akinek arra van szüksége, hogy ezt az időszakot „pótalapozásnak” használja a valódi versenyekig, az is teljesen rendben van. Aki viszont úgy érzi, hogy többet szeretne, az nyugodtan válasszon egy célkihívást, fusson erősebbeket. Mentálisan is rengeteget segíthet, hiszen kihúzza a futót abból a kissé letargikus állapotból, amit az elmaradt versenyszezon okoz. A futóim is arról számoltak be, hogy igazán pozitív tapasztalat és nagy élmény volt egy-egy ilyen kihívás teljesítése. Még úgy is, hogy nem feltétlenül voltak 100 százalékos versenyállapotban, mégis kifutották magukból azt, ami most aktuálisan bennük van. Ha a rengeteg befektetett munka gyümölcsét idén tavasszal nem is tudják úgy learatni, mint egy hagyományos, klasszikus versenyen, de a forma felméréséhez, az aktuális állapot feltérképezéséhez, ahhoz, hogy „kifussák magukat”, nagyon jók ezek az egyéni kihívások, virtuális versenyek, instant körök (még úgy is, ha nem a célversenye távját teljesíti maximális erőbedobással a futó, hanem egy rövidebb távot).

 

Ha maradnál a valódi versenyeknél

Amennyiben úgy döntesz, hogy kivárod a hagyományos versenyeket, és például nyárra szeretnéd időzíteni a csúcsformádat, akkor folytathatod a már említett „pótalapozást”. Ez viszont nem azt jelenti, hogy csak és kizárólag alacsony intenzitású edzéseket kell végezned!

Ha már megvan a csúsztatott célverseny pontos időpontja, akkor ki lehet számolni, hogy mikor kezdődik számodra a formába hozás időszaka:

– Ha van egy versenyünk, és a verseny időpontjától visszaszámolunk 6-8 hetet, ezt az 1,5-2 hónapot hívjuk a formába hozás időszakának. Ebben a szakaszban már helyet kapnak a kifejezetten kemény, intenzív iramfutásokkal, iramjátékokkal, résztávokkal operáló edzések is – magyarázza szakértőnk.

Ha viszont még több mint 1,5-2 hónap van hátra a kinézett megmérettetésig, akkor folytatható az alapozás, de kicsit másképp!

- Tegyünk az edzéstervünkbe a szokásosnál kicsivel több tempósabb edzést (fartleket, repülőket, fokozókat), tehát ne kizárólag hosszú, alacsony intenzitású futások legyenek – javasolja Béla. – Így megmarad a klasszikus, jó futóforma, és a gyors izomrostok is kapnak egy picit intenzívebb terhelést.