Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Hajrá a magyar csapatnak a 24 órás világbajnokságon!

A 24 órás női ultrafutó válogatott tagjai (balról jobbra): Zétényi Szvetlána, Máténé Varju Edit, Bogárdi Szilvia

Idén 7 fős a válogatottunk.

Gyakran mondogatjuk, hogy mennyire kár, hogy csak 24 órából áll a nap, és de jó lenne, ha több időnk lenne. Az pont 24 x 1 óra, 48 x 30 perc és 72 x 20 perc. Nem olyan vészes, de van olyan szempont, ahonnan nézve bizony sok. Például biztosan fájna 72 x 20 percig egy pózban ülni, fél lábon ugrálni, plank állásban kitartani pedig egészen brutális lenne. Futni? Hát... azért az se kellemes. Pedig a hétvégén a magyar válogatott tagjai pont ezt fogják csinálni a 24 órás világbajnokságon: idén négy fiú és három lány képviseli hazánkat a nemzetközi viadalon Albiban, Franciaországban. 

 

Hogyan zajlik egy ilyen verseny?

A leggyakrabban elhangzó kérdés, hogy hogyan is néz ki egy ilyen verseny. A mezőny itt párszár fő jelent, egyáltalán nem úgy kell elképzelni a rajtot, mint egy nagyvárosi maratonon, inkább mint egy kisközségi futónapon. Jellemzően délelőtt van a rajt, ekkor indul el mindenki. A felállított rajtkapu alatt van egy chipszőnyeg, ezen áthaladva pedig sípolással jelzi a cipőre kötött chip, hogy az áthaladás rögzítésre került. Mindenkinek a nevével párosított chip van a lábán, ez hasonló a tömegrendezvényekhez, ez a chip méri, ki milyen messzire jut.

 

 

Milyen messzire jutnak el futva 24 óra alatt?

Ez elég eltérő, bár egyébként sehova nem megy senki a versenyen. A lebonyolítás és mérhetőség egyszerűsége miatt ezt a megmérettetést körpályán rendezik, 400 méteres pályától kezdve 2,5 kilométeres pályáról is hallottam már. A szélsőségek mellett jellemzően 1 kilométeres vagy 1 mérföldes pályákat szeretnek kijelölni a szervezők, és nagyon frappáns megoldás, amikor egy ilyen körpálya például egy tó vagy épület megkerülését jelenti. A futók ezen a kijelölt pályán versenyeznek, futnak, sétálnak, küzdenek. Csak rajtuk múlik, hányszor teszik meg a verseny során az adott kört, a chip pedig rögzíti a megtett köröket, így jön ki a végeredmény.

 

Világrekordok

A férfi világrekordot Yiannis Kouros tartja még 1997-ből 303,506 kilométerrel (ez a rekord bizony nincs veszélyben még pár évig).

A női világcsúcsot 2018 decembere óta tartja Camille Herron 262,19 kilométerrel. Camille a 2019-es világbajnokságon is indul!

 

 

Nagykorú versenyszám

Az IAU (International Association of Ultrarunners), a nemzetközi ultramaratoni szövetség 2001-ben rendezte meg az első hivatalos világbajnokságot Veronában, amit Bérces Edit 235,029 km-es eredménnyel meg is nyert. (A férfiaknál ugyanezen a versenyen a görög Yiannis Kouros nyert 275,828 km-rel.) Érdekes módon 24 órás futásban hivatalos Európa-bajnokságot már 1992-ben is rendeztek, 1994-ben pedig Szegeden tették tiszteletüket az európai ultrafutók. Ez utóbbi versenyen 261,122 km-es futással Bogár János mindenkit maga mögé utasított. Magának a 24 órás futásnak egészen 1981-ig és Kanadáig nyúlnak vissza a gyökerei, itt rendeznek ugyanis a legrégebb óta ilyen futóversenyt.

 

A 2019-es magyar 24 órás ultrafutó válogatott tagjai:

Bogárdi Szilvia (legjobb eredmény 24 órán: 226,577 km)

Máténé Varjú Edit (legjobb eredmény 24 órán: 217,300  km)

Zétényi Szvetlana (legjobb eredmény 24 órán: 225,428 km)

Bódis Tamás (legjobb eredmény 24 órán: 184,290 km, Ultrabalaton és Spartathlon győztes 2019-ben)

Büki Tivadar (legjobb eredmény 24 órán: 221,715 km)

Csécsei Zoltán (legjobb eredmény 24 órán: 254,908 km)

Halama Levente (legjobb eredmény 24 órán: 245,888 km)

A verseny

A franciországi Albiban rendezik meg, 2019. október 26-27 között. A kör 1500 méteres, és ami talán kissé sokkoló, hogy nem számít kifejezetten kis körnek ilyen versenyeken. A hétvégi megmérettetés különlegessége, hogy ugyan 24 órás futásról van szó, szombat reggel 10 órától vasárnap reggel 9-ig tart. Ha most elgondolkodtál rajta, hogy ez hogyan is lehetséges, akkor te is elfelejtkeztél a hétvégi óraátállításról!

A magyar csapatból a lányoknak tettünk fel 10-10 villámkérdést.

Bogárdi Szilvia

Milyen márkájú futócipőben futsz majd? Nike Turbo.

Milyen zenéket viszel magaddal? Bentley Grey, LaKayte Slow Down című száma mindig megnyugtat, Lotfi Begi Győzni jöttünk című száma pedig feltüzel és segít a versenyre fókuszálni. Alapvetően pörgős zenéket viszek.

Mivel inspirálod magad most, a verseny előtti napokban? Leginkább zenével.

Mi az a futómantra, ami jól működik nálad egy ilyen hosszú futáson? Viszek többet is. Az egyik legfontosabb, hogy „Mindig van cucc a pincében”, vagyis mindig van honnan erőt meríteni, tovább tudok menni.

Mi az, amit a 24 órás futásban a legjobban szeretsz? A kihívást magát.

Mi az, amitől tartasz ezen a versenyen? Nem tartok egyelőre semmitől, de nem szeretném, ha sérülés akadályozna a verseny alatt.

Mit fogsz enni a verseny előtti este és reggel? Este tésztát, reggel vajas-mézes kenyeret szeretnék.

Mit figyelsz majd a versenyen: a pulzusodat figyeled jobban, vagy érzésre futsz majd? Ha jó pulzushoz sikerül belőni az elején a tempómat, akkor az érzéseimre szeretnék hagyatkozni.

Van-e a tarsolyodban olyan eszköz vagy frissítő, amit a nehéz pillanatokban fogsz bevetni? Nem igazán van. A gondolataimat próbálom majd pozitív irányba terelni.

Hogyan osztod fel fejben a 24 órát? Milyen nagy állomások vannak? 4x6 órában gondolkodom. Az elején szeretném óvatosan felvenni a fonalat, nem elfutva a versenyt, és a végén szeretném azt érezni, hogy mindent kiadtam magamból.

 

Máténé Varjú Edit

Milyen márkájú futócipőben futsz majd? Hoka.

Milyen zenéket viszel magaddal? Nagyon vegyes, ötvenvalahány album van a telómon, teljesen véletlenszerű, hogy éppen mire vágyom.

Mivel inspirálod magad most, a verseny előtti napokban? A célom a tisztes helytállás. Ez munka. El kell végezni fegyelmezetten, a feladatra fókuszálva.

Mi az a futómantra, ami jól működik nálad egy ilyen hosszú futáson? Erős vagyok, haladjunk!

Mi az, amit a 24 órás futásban a legjobban szeretsz? Nem tévedek el. A viccet félretéve: nagyon ki lehet kapcsolni, és szeretem feszegetni a határokat, persze csak a realitás talaján maradva.

Mi az, amitől tartasz ezen a versenyen? Nem gondolok ilyesmire, nem akarok semmit sem bevonzani.

Mit fogsz enni a verseny előtti este és reggel? Nincs fix dolog, viszonylag keveset és könnyen emészthetőt eszem.

Mit figyelsz majd a versenyen: a pulzusodat figyeled jobban vagy érzésre futsz majd? Pulzus.

Van-e a tarsolyodban olyan eszköz vagy frissítő, amit a nehéz pillanatokban fogsz bevetni? Igazából nincs, talán a zene az, ami segíteni szokott, de azt alapjáraton is szeretem. El kell kerülni a nehéz pillanatokat.

Hogyan osztod fel fejben a 24 órát? Milyen nagy állomások vannak? 10 km 50 km, 100 km, féltáv (12 óra – szerk.), és innen már „hazafelé” megyünk. Szeretem a kerek számokat, mindig a következőre törekszem.

 

Zétényi Szvetlana

Milyen márkájú futócipőben futsz majd? Brooks.

Milyen zenéket viszel magaddal? Fábián Juli/Zoohacker: Jazz&Wine.

Mivel inspirálod magad most, a verseny előtti napokban? A családommal töltök minél több időt, és pihenek.

Mi az a futómantra, ami jól működik nálad egy ilyen hosszú futáson? Csak még egy kört.

Mi az, amit a 24 órás futásban a legjobban szeretsz? Az utolsó kört és a végét jelző dudaszót.

Mi az, amitől tartasz ezen a versenyen? Attól tartok, nem lesz megfelelő a frissítés. Félek, hogy csigát adnak. (Szvetlana csak viccelt, természetesen nem tesznek csigát a frissítőasztalra – szerk.)

Mit fogsz enni a verseny előtti este és reggel? Azt, amit a versenyszervezők adnak a hivatalos étkezéseken.

Mit figyelsz majd a versenyen: a pulzusodat figyeled jobban vagy érzésre futsz majd? Az elején figyelek a pulzusomra, azután már érzésre futok.

Van-e a tarsolyodban olyan eszköz vagy frissítő, amit a nehéz pillanatokban fogsz bevetni? Zenével és gyümölcsös sörrel jutalmazom magam a nehéz pillanatokban.

Hogyan osztod fel fejben a 24 órát? Milyen nagy állomások vannak? Háromórás szakaszokra, azaz nyolc részre bontom fel.