Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Nagy hajrá a 24 órás magyar válogatottnak!

Szombat délelőttől pontosan 24 órán keresztül fut a magyar válogatott.

Szombaton rajtol a 24 órás ultrafutó Európa bajnokság Temesváron, ahol hazai versenyzőink, egy teljes napon keresztül keringenek majd egy 1222,48 m hosszú körpályán. A magyar válogatottat idén 6 férfi, Bene Ármin, Büki Tivadar, Csécsei Zoltán, Halama Levente, Mihalik Norbert, Rudolf Tamás  és 4 női versenyző,  Kisháziné Zombory Erika, Makai Viktória, Maráz Zsuzsanna, és Vágó Boglárka alkotja. Ők tízen, valamint a frissítő, és segítő csapat mindent megtesznek majd, hogy a lehető legjobb eredménnyel térjenek haza, amire most remek esélyeik vannak.

Szigorú frissítési szabályokat kell betartani

A Temesváron rendezett versenyen összesen 183 ultrafutó vág majd neki a versenynek a "Gyerekek parkjában". Egy kör 1222,48 méter hosszú, a központi frissítőasztalon kívül a magyaroknak külön sátor áll majd a rendelkezésére a versenyzők frissítésére. A világversenyeken komoly szabályrendszer határozza meg a frissítési szabályokat, a versenyzőket csak a magyarok számára kijelölt sátor kb. 5 méteres vonalában szabad frissíteni, ami 10 futó és rövid pálya esetében nem lesz egyszerű feladat. A segítő ember nem haladhat a futó mellett, nem futhat vele, ha frissítés közben átlépi a sátor vonalát, a versenybírók figyelmeztetik, több ilyen eset után pedig ki is zárhatják a futót. Ezen kívül tilos egymást húzni, pár éve a nyulazást is betiltotta a nemzetközi szövetség. Ez azt jelenti, hogy még a nevezett csapattársak sem húzhatják egymást felváltott vezetéssel sem, csak egymás mellett mehetnek. 

Íme a pálya

Erős mezőnyben várják a lányok a rajtot

Az elmúlt évek Eb női eredményeit visszanézve erős fejlődést tapasztalhatunk. Míg 2013-ban a francia Anna-Maria Veret 229 kilométerrel tudott győzni, a 2015-ös Európa bajnoki címhez már 238 kilométert kellett futnia a svéd Maria Janssonnak. 2016-ban szintén Jansson hozta el a címet 250 kilométeres futással. Bár 2016-ban csupán második lett, meg kell említeni nagy esélyesként a lengyel Patrycja Bereznowskát, aki tavaly világbajnok lett Belfastban az egészen bődületes 259,991 kilométeres új világcsúcsot felállító futásával, és a Spartathlont is magasan megnyerte. (Maráz Zsuzsi mögötte lett második tavaly a görög versenyen, a teljes magyar mezőny legjobb idejével.) Az indulók között idén is ott van Maria és Patrycja is. 

Egy 24 órás versenyen bármi megtörténhet, de jó esélyei vannak a magyaroknak

A csapatversenybe mindig a nemenkénti három legjobb eredményt adják össze nemzetenként, így jön ki a végleges csapateredmény. Ha a női eredményeket nézzük, azt láthatjuk, hogy 2013-ban a francia lányok 670, 698 kilométeres eredménnyel győztek. 2015-ben a svédek 684,981 kilométert futottak össze a győzelemhez, 2016-ban pedig a lengyel lányok hozták el a csapatgyőzelmet 701km és 429m-es eredménnyel. Az nyilvánvaló, hogy egy kiugróan erős eredmény nem hozza meg a csapatgyőzelmet, ehhez az kell, hogy legalább 3 lányunk nemzetközi A-szintet (220 km fölötti eredményt) hozzon, ezen felül a határ pedig a csillagos ég. Számolgassunk egy kicsit, csak a móka kedvéért! Ha Makai Viki és Vágó Bogi hozza az eddigi legjobb eredményét, és  225,6+223,5 kilométert futnak, még mindig szükségünk van egy 250 kilométer fölötti eredményre. Egy ilyen futásra Maráz Zsuzsi akár képes is lehet, aki bár még 24 órás hivatalos eredménnyel nem rendelkezik, a háromszoros UB-győzelem és kétszeres Spartathlon-dobogós eredményei alapján jól szerepelhet a versenyen. Ha megnézzük Zsuzsi 12 órás körözős eredményeit, azt látjuk, hogy stabilan tud 130 kilométer felett futni, ami elképesztően jó eredmény, és bizakodással tölthet el minket. Hozzá kell tennünk azonban, hogy a 12 órás futás egészen más verseny, mint egy 24 órás. Az Ultrabalatonon és Spartathlonon is teljesen más nehézségekkel szembesül egy versenyző, mint egy 24 óráson. Míg a két nagy klasszikusnál a szintemelkedés adja a nehézséget, a cél felé történő folyamatos haladás mentálisan mégis sokkal ösztönzőbben hat a versenyzőkre. Egy 24 órás futás előnye viszont az, hogy akár körönként is kaphat segítséget a futó, a szintemelkedés elhanyagolható, ám nehézsége, hogy a gyors futás nem okozza a verseny gyorsabb befejezését, éppen ezért fontos, hogy a versenyző milyen monotónia-tűréssel rendelkezik. Ehhez a csapateredményhez Kisháziné Zombory Erika egy 200 km körüli futással szuper biztonsági hálót nyújthat a többieknek, hogy merjenek nagyobbat vállalni. A dobogós eredményhez pedig nagyjából elég három darab 220 kilométer körül futás, ami elképesztően nehéz és nagy kihívás még akkor is, ha a négyből 3 lány rendelkezik ilyen futással.

Saját élményeinkből tudhatjuk, hogy milyen nehéz PB-t futni bármilyen távon, egy 24 óráson pedig ezt azt jelenti, hogy mindennek, az időjárásnak, a frissítésnek, a közérzetnek, az emésztésnek és a koncentrációnak is végig klappolni kell. Fontos leszögezni, hogy a mostani latolgatással semmiképpen sem szerettünk volna a lányokra nyomást helyezni, csupán eljátszottunk a számokkal, tudva azt, hogy egy 24 órás versenyen bármi megtörténhet. 

A 24 órás női válogatott tagjait kérdeztük

Kisháziné Zombory Erika

Életkor: 39 éves vagyok

Legjobb eredmény 24 órán: 194 km (2016)

Heti km: 100-120km (néha több, néha kevesebb)

Kiegészítő edzés: trx (idő szűke miatt általában otthon, saját kútfőből, néha elsunyítva), szobabicaj

Táplálkozás: Törekszem a tápláló, minőségi ételekre. Mivel elég finnyás a család a menzás kajához, mindennap főzök valamit.

Mit érdemes tudni a civil életedről?

Férjemmel, és két gyerekünkkel Hódmezővásárhelyen élünk. Egy hivatalban dolgozok Szegeden.

Hogyan kezdtél el az ultrafutás irányába kitekinteni, mi fogott meg benne?

A férjem, Gábor kitalálta, hogy induljunk el párosban az UB-n 2015-ben. Erre való felkészülésként indultam a megelőző évben az első 6 órásomon, és a következő év márciusában 12 óráson, ezután sikeresen teljesítettük az UB-t párban. Nem tudom mi fogott meg az ultrafutásban, talán ami a Spartathlonon fogalmazódott meg bennem: “amikor éppen jó, az jó, amikor rossz, az is jó, amikor beérek, az nagyon jó”. Nekem ez az ultraversenyzés.

Van-e valamilyen rituáléd (stikked) a versenykészülés, versenyzés előtt?

Különösebb nincs, egy-egy versenyre elég korán érkezünk meg, hagyunk időt arra, hogy kicsit átvegyük a hangulatot, beszélgessünk az ismerősökkel, barátokkal, de azért maradjon idő egy rövid bemelegítésre, elmélkedésre.

Mit vársz a válogatottól, szerinted milyen esélyekkel indultok neki ennek a 24 órának?

Szerintem idén különösen erős csapat képviseli hazánkat mind a fiúknál, mind a lányoknál, így reális esélyt látok dobogós helyekre egyéniben, és csapatban is.

 

Makai Viktória

Életkor: 37

Legjobb eredmény 24 órán: 225,6 km (2016)

Heti km: 80-110 km

Kiegészítő edzés: cross training

Táplálkozás: nem eszem húst, imádom a növényi tejeket. Igyekszem lejönni a "maradék evő anyuka" életmódról, illetve úgy főzni itthon, hogy ne csak finom legyen, hanem értelme is legyen megenni azt az ételt, ami az asztalra kerül. Az életminőség és a teljesítmény egyaránt "üzemanyag" függő.

Mit érdemes tudni a civil életedről?

Nőiségem legszebb éveiben, a hozzám illő társ feleségeként, és két fantasztikus gyerkőc – elfogultság ellen küzdő – édesanyjaként élek. Két kutya gazdája vagyok, akik a házasságunkkal egyidősek, vagyis „old timer” korban vannak. 13 éve a férjemmel kezdtünk romantikázásképpen futni. Szenvedélyből, megszokásból és kötelességtudatból futok.

Hogyan kezdtél el az ultrafutás irányába kitekinteni, mi fogott meg benne?

A harmadik maratonom után, 7 éve, kalandvágyból kezdtem el ultrázni, úgy éreztem, maradt még bennem, és jobban vonzott a táv, mint a sebesség. Az ultratávok teljesítése felülírták az emberi képességekről, a párkapcsolatunkról és a saját magamról alkotott képem. Új dimenziókat nyitott meg: a komfortzónán kívüli leendő komfortzónákat és az azon túliak lehetőségét.

Van-e valamilyen rituáléd (stikked) a versenykészülés, versenyzés alatt?

Közvetlenül a verseny előtt szeretek annyi napot rászánni a mentális felkészülésre, ahány órás a verseny. Így egy-egy nap alatt átgondolom a verseny egy-egy óráját, és a benne rejlő nehézségek lehetőségét és megoldását.

Mit vársz a válogatottól, szerinted milyen esélyekkel indultok neki ennek a 24 órának?

Azért cseréltem le az általam vágyott célversenyt az Eb-re mert bizonyított, elkötelezett futók alkotják a válogatottat, ami nagyon reményteljes és motiváló számomra. Legfőbb célom a tőlem telhető legjobb eredménnyel hozzájárulni a magyar női csapat dobogós helyezéséhez.

 

Maráz Zsuzsi

Életkor: 47 éves vagyok,

Legjobb eredmény 24 órán: még nincs (de több 24 óra feletti komoly teljesítéssel rendelkezik, 3 Ultrabalaton győzelem, pályacsúcs, Spartathlon 3. és 2. helyezés -szerk)

Heti km: 100-150 km között

Kiegészítő edzés: a futáson és az ahhoz hozzátartozó nyújtáson kívül nem végzek

Táplálkozás: Mindenevő vagyok. Egészségesen táplálkozom. Semmiféle diétát vagy speciális étrendet nem tartok. Bátran ehetek mindent, amit csak megkívánok.

Mit érdemes tudni a civil életedről?

2001 áprilisában kezdtem rendszeresen futni és 10 éven át nagyon jól éreztem magam örömfutóként, versenyzés nélkül. 2010 decemberében, a 40. születésnapomon eldöntöttem, hogy felkészülök egy maratonra. Az a maraton és az oda vezető út pedig megváltoztatott. Megismertem magamban egy másik énemet, a versenyzőt. Azóta pedig nincs megállás. Az ultratávokkal 2013 tavaszán kezdtem ismerkedni, amiben sorra jöttek a szép eredmények. Esztergomban élek a 21 éves egyetemista lányommal, és a festőművész, tanár párommal. Egy háziorvosi praxisban és egy diagnosztikai központban vagyok asszisztens. A futás a szenvedélyem, a hobbim és a tanítóm is. A családom és a csapatom, az Esztergomi Futóművek ASE maximálisan támogat a futásban, amiért nagyon hálás vagyok nekik.  A jövőben edzői tevékenységgel szeretnék foglalkozni. Örömmel tartok motivációs előadásokat, szívesen veszek részt konferenciákon, szakmai napokon és mesélek a sportpályafutásomról. A legnagyobb örömöt és megelégedést az adja, mikor egy előadásom után azt a visszajelzést kapom, hogy „miattad kezdtem el futni”. A Futásról Nőknek online magazin írója vagyok, cikkeimben szeretném a megszerzett tudásomat átadni és segíteni neked abban, hogy könnyebben megvalósíthasd céljaidat a futásban. 

Hogyan kezdtél el az ultrafutás irányába kitekinteni, mi fogott meg benne?

Az UB miatt kezdtem egyre többet futni. 5 majd 4 fős csapat teljesítés után 2013-ban párosban akartuk teljesíteni a távot, ezért kezdtem kicsit komolyabban és többet edzeni. Így lettem, váltam ultrafutóvá.

Van-e valamilyen rituáléd (stikked) a versenykészülés, versenyzés előtt?

Nincs semmilyen babonám.

Mit vársz a válogatottól, szerinted milyen esélyekkel indultok neki ennek a 24 órának?

Nagyon erős a csapatunk. A célunk, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból. Ha nem történik valami váratlan dolog, akkor akár mind a női, mind a férfi csapatot illetően a dobogó is meglehet.

Vágó Bogi

Életkor: 33

Legjobb eredmény 24 órán: 223,540 km (2016)

Heti km: változó 100-130 km.

Kiegészítő edzés: heti egy jóga

Táplálkozás: arra figyelek mindig, hogy ki ne száradjak, ezért van a kulacsomban mindig fél liter Hejnekem.

 

Mit érdemes tudni a civil életedről?

Leánykori nevem Vágó Boglárka, és nincs második nevem, pedig szívesen lennék Kázmér, mint ritka női név (Bogi nyilatkozatát mindenféle szerkesztés nélkül tesszük közzé) 34 éves leszek az év azon hónapjában, mikor még az oroszok is felvesznek egy pulóvert a hólapátoláshoz, továbbá konstans álláskereső is vagyok. Pest belvárosában élek a 4 éves fiammal, olykor önkényes lakásfoglaló pókokkal, illetve volt pár növényem, de nem voltak túl hosszú életűek.

Hogyan kezdtél el az ultrafutás irányába kitekinteni, mi fogott meg benne?

2008 óta futok rendszeresen, mert ezt a sportot még az én IQ-lájtommal is tudom űzni, szemben a briddzsel. Mindig is ultrafutásban gondolkodtam, mert szinte csak olyanokkal találkoztam, akik 100 km alatt át sem öltöznek, mindemellett nagy tisztelettel figyeltem félmaratoni, maratoni sprintereket, akik már akkor célban vannak, mikor én még csak az első toi-toi-t hagyom el. Az ultrában megtapasztaltam, hogy olyan testrészem is képes irgalmatlanul fájni, melynek a létezéséről korábban nem is tudtam.

Van-e valamilyen rituáléd (stikked) a versenykészülés, versenyzés előtt?

Mindent az utolsó utáni pillanatra hagyok, hogy addig se kelljen a versenyre gondolni.

Mit vársz a válogatottól, szerinted milyen esélyekkel indultok neki ennek a 24 órának?

A fiúknak egészen jó esélyt látok a dobogóra, de mondjuk a lányoknál is, mert engem leszámítva egészen ütős a csapat, és tudom, hogy mindenki odateszi magát (én leginkább a toitoi-ban).

Az eredményeket a rendezők szándéka alapján az alábbi linken lehet majd online követni, és érdemes a 24 órás ultrafutó magyar válogatott fb-oldalát, ahova a segítők is töltenek fel eredményeket, képeket és információkat.