Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Ha futós app, miért a Strava?

Istock | A legtöbb futó a Straván nyomul

Edzésnapló, elemzés + közösségi élmény.

Sok futó szereti mérni az edzéseit, ha pedig megvannak az adatok az órában vagy telefonban, kell egy applikáció, amin keresztül azok könnyen értelmezhetővé és láthatóvá válnak. Sok futós app létezik a piacon, én mégis a Stravát ajánlom (nem fizetett reklám :P), mert ez a applikáció szinte minden kütyüvel kompatibilis. A legtöbb futó ezt az appot használja, nem beszélve azokról az elemző, közösségépítő és teljesítményre sarkalló megoldásokról, amit a Strava kínál.

Pont akkor, amikor mindenki szabadulni akar a szép kövérre hizlalt internet- és FB-függőségétől, én egy újabb függőséget okozó weboldalt ajánlgatok. Bevallom, az elején én is ódzkodtam egy újabb app letöltésétől, de a Strava nemcsak mint edzésnapló vált be az elmúlt évek során, de úgy érzem, hogy általa a hazai és külföldi futóélet vérkeringésében is benne vagyok.

Ezenkívül fontos, hogy motivációt nyerjünk, hogy lássuk és láttassuk, mit edzünk, mit futunk, hiszen akár tetszik, akár nem, ez egyfajta önkifejezés is. Ha eddig a Facebookra nyomtad ki a futásaidat, akkor irány a Strava, mert ez ott alap. Arra buzdítalak, hogy ennek a remek oldalnak az összes tulajdonságát és funkcióját próbáld kihasználni, ennek érdekében sorra veszem, mik is ezek pontosan.

 

 
Futásról Nőknek
|
A Strava a legnépszerűbb futós, és sport applikáció

 

Hasznos funkciók

Kudosok és kommentek: kapcsolattartás ismerős/valamilyen szempontból érdekes sportolókkal. A lájk a Stravában Kudos, ezzel tudod jelezni mások számára, ha az által felposztolt futása tetszik neked.

Kreatív edzésnaplózás képekkel, leírással, linkkel – ahogy neked tetszik. Mindezt megtarthatod persze magadnak, vagy csak a követőiddel oszthatod meg, rajtad múlik.

Versenyezhetsz a saját és más által készített útszakaszokon (ezeket szegmenseknek hívják a Straván). Te magad is kijelölhetsz egy útszakaszt, aminek az idejét újra és újra mérni szeretnéd, vagy szívesen megnéznéd, hogy mások ugyanezt a szakaszt milyen idővel futják.

OpenStreetMapes útvonaltervezőt használhatsz a tervezéshez.

• A Flyby funkcióval látható, hogy kik futottak ugyanazon az útvonalon, még ha nem is ismered őket.

Hőtérkép (Heatmap): ezen láthatod, hogy merre futottak a Stravások. Prémium előfizetőként a saját útvonalaiból is összedobhatsz ilyet.

A felszereléseidet, cipőidet is regisztrálhatod benne, mégpedig a My Gear funkció segítségével. Az alkalmazás automatikusan számolja, hogy mennyit futottál már az egyes cipőidben.

Klubosodásra és kihívások teljesítésére is van lehetőség.

• Lehetőség van a kezdeti és végpont 500-1000 m-es körzetét elrejteni, ha nem szeretnéd, hogy látható legyen pontosan hol is laksz.

 

 
Futásról Nőknek
|
A Stravában olyan funkciók vannak, mint például egy útszakaszra vonatkozó időmérés, amivel jó kis versenyeket lehet kerekíteni

Motiváció szerzés ON

Legyen szó a szomszéd utcában lévő szegmensről=útszakaszról vagy a Szigetkörről, amikor határokat lépsz át, és arra kudosok=like formájában pozitív visszajelzések jönnek, azért az jólesik, na.  A szegmensek remekül használhatók egyébként a fejlődésünk indikátoraként is: a különböző időpontokban futott saját eredményeink összehasonlíthatók, így látható, hogy mennyit fejlődtünk vagy épp nem fejlődtünk.  Vegyél részt challenge-ekben, gyűjtsd a kilométereket, vagy csak figyeld, hogyan edzenek a nálad jobbak. Ezeket látva, mindenképp motivál majd valami, hogy újra és újra futócipőt húzz, csak nehogy a végén túlpörögj!

 

Edzéstervezés és -értékelés

Prémium előfizetés esetén edzéstervezésre is van mód, ami talán egy fokkal jobb megoldás, mintha egy internetes edzéstervet követsz. (Bár, ha azt nézzük, hogy nem sokkal több pénzért egy normális hús-vér edzővel is dolgozhatnál együtt, akkor inkább arra szavazok.) A Strava app tapasztalatszerzésnek is jó.

Aki saját maga szeretne belebonyolódni a terhelés-, fitnesz- és fáradtsággörbéibe, annak azt az Elevate nevű Chrome-os bővítményt ajánlom letöltésre, ami régen StravistiX néven futott. Nagyon klassz, bár szerintem akad néhány hibája. Nyilván az összes edzésedet pulzuspánttal kell futnod, hogy relevánsak legyenek az eredmények és az ezekből a program által levont következtetések. Ami talán túl nagy súllyal esik a latba, az a kilométerszám. Emellett az értékelés egy rövidebb, erős résztávos edzést is aránytalanul könnyűnek vesz.

 

Fedezz fel futóhelyeket!

Lassan bárhova mész, legyen az túra, verseny, nyaralás vagy szakmai út egy idegen városban, abban biztos lehetsz, hogy a közelben mindig van egy Strava szegmens. Szóval azok számára, akik nem rendelkeznek kellő helyismerettel egy adott környéken, a szegmensfelfedező (explore>segment explorer) remek kiindulópont lehet.

 

Tervezd meg a következő futásodat!

Ha vasárnapra egy klasszik hosszúfutást raknál össze, de nem akarsz eltévedni, irány a Dashboard => My routes menüpont, ahol saját útvonalakat hozhatsz létre. Használata igen egyszerű: kattintgatni kell a térképen, az app pedig összeköti a két utolsó pontot. Ez az összekötés alapból a legnépszerűbb útvonal, ha ezt az opciót kikapcsoljuk, akkor pedig a legrövidebb elérhető útvonalat kapjuk meg. Amit meg szeretnénk mászni, oda érdemes kattintani egyet, hogy biztosan rajta legyen az útvonalon. Szóval, ha nem akarsz hullámvasút útvonalat, akkor hosszabb túráknál érdemes kiválasztani a legkevesebb emelkedő opciót. A "manual" mód pedig lehetőséget ad letérni az utakról, a turistaösvényekről.

Akinek nincs ideje vagy kedve a hosszas tervezéshez, az egyszerűen foghatja és „ellophatja” más túrájának útvonalát egészében vagy csak egyes részeit. A csavarkulcs jellel, majd a create route-ra kattintva könnyedén bele lehet szerkeszteni, ha módosítani szeretnél az útvonalon.

 

A Strava kultúrája

Perceken keresztül azonos vagy közel azonos tempóban futsz valakivel a Szigeten? Láttál egy gyors futót a környékeden, és kíváncsi vagy, hogy mit futott? Nosza, csak bátran kövesd be, nagy valószínűséggel megtalálod, akit keresel! Mivel privát cseverészésre nincs lehetőség, csak az edzésekhez való hozzászólás formájában, célorientált az oldal, ami külön szuper, nem engedi kizökkenteni a felhasználókat a sportos kontextusból.  A másik megtalálásában sokat segíthet a Flyby funkció is.

 

Megosztás

A Facebook, a Twitter is meg tudod osztani a futásaidat, illetve email és blogba beágyazható HTML kód is a rendelkezésedre áll.

Kompatibilitás

A Strava kompatibilis a legnépszerűbb sportóramárkák alkalmazásaival (például: Suunto, Polar, Garmin). Minden automatikusan történik, amikor a saját órád feltölti az edzésedet, az már megy is tovább a Stravára.

Már eddig is rengeteg izgalmas funkciót felsoroltam, de úgy érzem, hogy a Strava felhasználási lehetőségeit még közel sem merítettem ki; ez a cikk nem is ezért született… Próbáld ki, de figyelj, hogy nehogy nagyon rákattanj, mert a Strava magába szív. Ha igazán érdekelnek az edzés adataid elemzése, akkor fizess elő a summit verzióra, ami egy magasabb igényeket kielégítő szolgáltatáscsomagot tartalmaz. Elemezd a futásaidat, de azért csak okosan. A drága időt inkább az edzésre, erősítésre, nyújtásra, vagy más építő jellegű tevékenységre fordítsd.