Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Futópados futás pro és kontra

Canstock | A futópados edzésnek is sok előnye van.

A szabadtéri futás élményét nem pótolhatja, ám kiváló sporteszköz a futópad.

Sokan pótszerként tekintenek a futópadra, ami a futást helyettesíti jobb híján. Pedig egy kiváló sportszerről van szó. Bebizonyítom, hogy erős, kiegyensúlyozott edzéstervben helyet kaphat a futópad!

2017-ben egy futópados megmérettetésre adtam a fejem. A nagyjából két hónapos rákészülés alatt megközelítőleg 1000 km-t tettem a futócipőmbe, csak futópadon. Előtte csak szabadban futottam ... .

Sokféle hiedelem kering a futópados futással kapcsolatban. Vajon mi az ami igaz, mi az ami nem? Beszéljenek a tapasztalatok:

A futópad elkényelmesít

Bizonyos szempontból igaz, hisz a futást abbahagyhatod bármelyik pillanatban - nem kell „visszaérni” vagy „odaérni” sehová sem. Sérülés esetén kimondottan „életmentő”, ha a futópados edzést választod. Kényelmes, hogy a frissítés bármely pillanatban megoldható, így azt sem kell túlszervezni. Padon a talaj sík, egyenletes, kiszámítható, ezért lépéshosszak azonosak futás közben. A futópad igazán alkalmas arra, hogy totál kimaxold az edzésed. Még erős tempó mellett is kisebb sérülési rizikóval számolhatsz. Hatékony fejlődési lehetőséget ad, hogy nem te adod a futás ritmusát (illetve csak közvetve), hanem a pad.  Véleményem szerint nem a pad kényelmesít el, hanem a kihívás nélküli edzések – de ez bárhol igaz.

A futópados futás elveszi a „környezet erőivel való edzés” adta fejlődési lehetőséget

Igaz, mert nem szabadtéren edzünk, de ez nem jelenti, hogy ne lehetne kemény edzéseket csinálni padon. Teremthetsz mesterségesen nehéz körülményeket – például a  „hegymenet” funkció variálásával. Akármennyi ideig futhatsz csak hegymenet is, itt sonsincs vége a hegynek!  

Monoton

Részben igaz. A monotónia, ha nem is fő jellemzője, de folyamatosan jelen van egy futó életében. Ott vannak a  "szétfutott" útvonalak, a megszokott tempónk, a sokszor biztonságot jelentő futó szokásaink. Futóversenyre járó futóknak a körözős versenyek fogalma sem idegen. Ultra távú versenyt pedig szinte csak ebben a formában rendeznek. Például, a 24 órás világbajnokságok is 1-2 km-es körpályán kerülnek megrendezésre. 

Szédülhetsz rajta, főleg leszállásnál

Igaz. Eleinte én is szédültem. Szokás kérdése az egész. Míg bizonytalanságot érzel, kapaszkodj. Ha stabilabb vagy, de még mindig nem magabiztos, figyelj a mozgásodra folyamatosan, és tartsd a gépen a szemed. Egy idő után edző felületté válik a talpalatnyinak tűnő futószalag. Megszokod, mint ahogyan az ágyadtól sem félsz már, hogy legurulsz.

Jól jön a futópad, ha kint zord az idő v. nincs lehetőséged elmenni otthonról

Igen, igen igen! Ha kisgyermeked van, akkor egy futópad rengeteget segíthet abban, hogy futhass és ne maradjanak el az edzéseid. Jól jön egy pad az allergia időszakban, ha kint szmog van, -18 C° alatti kinti hőmérséklet esetén vagy, ha nincs lehetőséged valamilyen más okból szabadtéren futni.

Futópadon igazán magányos a futás

Nem feltétlen! Futópadon ugyanúgy tudsz edzeni futótársakkal, sőt az iramkülönbség sem akadály.

Unalmas

Nem feltétlen! Ma már annyiféle szórakoztató eszköz vesz körül futás közben, hogy a pados futás sem unalmas. Hallgass zenét, nézz filmet, figyeld a pulzusod vagy a különféle adatokat a futásodról, a múló métereket, kilométereket. 

Fókuszban tart

Igaz! Futópadon folyamatos visszajelzést kapsz a futásodról, hisz a szemed előtt van a kijelző. Nem zökkensz ki a koncentrációból, olyan sebességgel és annyi ideig futsz, ahogyan azt beállítod. Nem lassulsz, nem futsz kevesebbet, mert minden a szemed előtt zajlik.

Miben fuss, ha futópadon edzel?

Aszfaltos futásra használt futócipőt ajánlok, de alkalmas lehet egy „sok kilométeres” cipő is, mert maga a pad is némiképp csillapítja a becsapódást.

Viselj nyári futóruhát - Mivel a cardio gépek is abban a légtérben vannak, ahol a testépítők edzenek, ezért a hőmérséklet szabályozásakor őket veszik figyelembe elsősorban. Teremben nem igazán szeretik, ha egy futó kinyitja az ablakot hűvösebb időben. Viselj toppot,  ami nem dörzsöl ki, szellőző trikót, rövid „tapinacit” . 

Ha télen futsz futópadon, akkor a benti magas páratartalom és „meleg” miatt fokozott az izzadás! Ha hosszú futást tervezel padon, akkor figyelj nagyon a vizes ruha okozta kidörzsölődésre, a folyadék és az ásványi sók visszapótlására, még télen is!

Mindenhol van teremedző, így ha szeretnéd beállítani a futópadot, bátran fordulj kérdéseiddel hozzá. 

Végül milyennek tartom a futópados futást?

A futópados futást a táplálékkiegészítőhöz tudnám hasonlítani. A teljes edzésmunka kiegészítésére alkalmas, de önmagában csak az élet árnyéka. A futópados edzés sosem fogja azt az élményt biztosítani, mint amikor az ember a természetben fut, ahol körbeveszi, megérinti és átjárja az élet: a levegő mozgása, a talaj keménysége, a fények, színek váltakozása, a levegő frissessége, illata, a kiszámíthatatlan, változatos, spontán dinamika. A szabadtéri futás friss oxigént hoz a tüdőnek, a vérnek, az izmoknak a szívnek, az agynak. A gondolatok felfrissülnek, ötletek, megoldások születnek, érzések tisztulnak le, és beindul az inspiráció. Mindezt sosem éltem át padon.

Ugyanakkor szeretettel ajánlom a futópadot, ami tervezett módon része lehet az edzéseidnek. A mozgásra a test mindenképp örömhormon termelésével reagál, ha kint, ha bent futsz.