Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Futóedzések a síelés idején

Istock | Egyáltalán nem gond, ha a síelés alatt nem futsz, ám ha mégis, akkor kövesd futóedzőnk tanácsait

Tedd vagy ne tedd? Szakértőnk válaszol!

Itt a tél, a következő hónapokban sokan veszik az irányt a síterepek felé. De vajon futóként „ellóghatjuk” a síelés napjaiban az edzéseinket? Vagy ha mégis szeretnénk futni ilyenkor is, akkor azt milyen intenzitással tegyük, mire kell különösen odafigyelnünk? Futóedző szakértőnket, Jakus Bélát kérdeztük a témáról.

Milyen futóedzéseket végezz ilyenkor?

Sokan szívesen futnak a síelés napjaiban, és egy reggeli, síelés előtti, könnyű, átmozgató futás bele is férhet a napi sporttevékenységbe.

– Arra kell figyelni, hogy nem hosszú, nem intenzív, hanem 30-60 perces, valóban „csak” átmozgató jellegű edzést végezz, alacsony intenzitással, állóképességi pulzustartományban. A futás végén jöhet pár rövid pörgetés, de csak hogy kicsit kimozdítson – javasolja szakértőnk. – Alapvetően amikor valaki elmegy síelni, akkor a második, de legkésőbb a harmadik napra a folyamatos statikus izommunkától már brutálisan fáradtak a lábai, a lábizomzata. Viszont az említett könnyű reggeli futóedzés a végén néhány pörgetéssel kimozgatja a megfáradt izmokat, felpezsdíti a vérkeringést, ezáltal pedig jobban is regenerálódik az izomzat, főleg a futás utáni 10-15 perces kötelező nyújtással kiegészítve.

 

Mi van akkor, ha a síelés alatt nem szeretnél futni?

Semmi, akkor ne fuss!

– A síelés egy igen fárasztó sportág, ami statikus izommunkával jár, és ha egész nap síel valaki, az bizony komoly sporttevékenységnek számít! – mondja Jakus Béla. – Napi 6-8 óra siklástól nagyon elfáradhatsz, tehát egyáltalán nem számít óriási problémának az, ha ilyenkor kihagyod a futóedzéseket.

 

Ha szeretnél futni a síelés alatt, milyen gyakran tedd?

Ha egy egyhetes sívakációról van szó, akkor 3-4 alkalmat javasol szakértőnk, azaz nagyjából kétnaponta, reggelente, a már említett könnyű, átmozgató futásokat végezd.

 

A nyújtásnál ilyenkor mire kell különösen odafigyelni?

– A síelés során a leginkább igénybe vett izmok, a combfeszítők és a combhajlítók befeszülnek, bemerevednek. A combizmok nyújtására tehát különösképp oda kell figyelni a síelés idején, de inkább úgy fogalmaznék: nyújts nagyon alaposan, és ezen belül kapjon hangsúlyosabb szerepet a combizmok nyújtása.

A tapasztalatok alapján a síeléssel kapcsolatos sportsérülések legnagyobb része a harmadik-negyedik napon következik be.

– Ekkor már annyira fáradt az izomzat, és annyival lassabb az ideg-izom összeköttetés, hogy egy-egy szituációra már nem tud elég gyorsan vagy elég jól reagálni a síelő. Ezért is nagyon fontos nyújtani, hogy a bemerevedett, „összeugrott” izomzatot kellőképpen kilazítsd, és ezáltal csökkentsd a sérülések kockázatát.

 

 

Hogyan hat a síelés a futóteljesítményre?

Ebben az esetben egyáltalán nem szükséges futóteljesítményről beszélni, ezt nyugodtan elengedheted. Tudod: síelés alatt reggelente könnyű futások 30-60 percben, alacsony pulzustartományban – ezt tartsd szem előtt!

Alapjában véve két teljesen más jellegű sportról beszélünk: a síelés statikus, a futás dinamikus. Nem leszel a síeléstől jobb futó vagy a futástól jobb síelő, kivéve egy szempontból:

– Aki futóként sok állóképességi munkát végez, aztán elmegy síelni, annak nem lesznek olyan erőnléti gondjai, mint egy állóképességi sportot egyébként nem végző átlagembernek.

 

Mire figyelj a sívakáció utáni futóedzéseknél?

Béla szerint a sívakációt követő első hagyományos futóedzés igazi szenvedés tud lenni, ha nem a megfelelő edzéstípust választja az ember.

– Szükség van 2-3 napra ahhoz, hogy könnyű, laza edzésekkel kimozgasd az izmokból a síelés okozta fáradtságot. Tehát miután hazajöttél, semmiképp se kezdj 2-3 órás hosszú futásokkal vagy nagyon intenzív edzésekkel! Viszont, ahogy majd tapasztalni fogod, a 2-3 könnyű nap után nagyon jól fog menni a futás, mert egyébként a síelés kiváló sport, fizikailag és mentálisan is feltölt!

És mi a helyzet a sífutással?

Nagyon egyszerű: ha a sívakációd főszereplője a sífutás, akkor hagyd a klasszikus futóedzéseket!

– A sífutás ugyanis a legmegterhelőbb aerob sportok egyike! – hangsúlyozza szakértőnk. – Óriási igénybevételnek van kitéve az egész test, dolgozik a láb, a törzs, a kar, a hát. Ilyenkor tényleg maradjanak ki a hagyományos futóedzések.