Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Fuss homokban!

nyaralás

forrás: monivanbruggen.blogspot.com | A nyaralás alatt érdemes kipróbálni, hogy milyen a futás homokban

Akár a tengerparti nyaralás idején is kipróbálhatod, hogy milyen a futás homokban.

Itt a nyár és végre mindenki kiszabadul az irodából, indulhat a nyaralás! Ha szerencsés vagy, akkor akár egy homokos tengerparti nyaralás is kinézhet. Bár tenger nincs, de homokot itthon is találni akár a Duna-parton vagy a városon kívüli mezőkön. Hogy miért érdekes nekünk futóknak a homok? Mert kiborító és egyben kőkemény edzés, ha ráveszed magad, hogy az aszfalt vagy klasszik terep után az ingoványos homokon is megfuttasd magad.

A tengerparti futás Rocky Balboát és az igazi romantikus filmeket idézi, de be kell látni, hogy bizony nem egyszerű edzés. Ha próbáltad, tudod, hogy miről beszélünk. Kicsit olyan érzés, mint amikor a rajzfilmhős menekülőre fogja, és jó pár másodpercig egy helyben teker, míg végül megindul. Egy felmérés szerint, a normál aszfaltos futáshoz képest, ha homokra váltunk, a testünk 1,6-szor több energiát használ fel az edzés során. Ennek egyik oka, hogy amikor homokban futunk, az instabil felület olyan izomrostokat is mozgásra kényszerít, melyek egy aszfaltos futás során passzívabbak, nem beszélve arról, hogy az elrugaszkodás is sokkal strapásabb ilyen felületen. 

Persze homok és homok között is van különbség, hisz nem mindegy, hogy száraz vagy nedves homokról beszélünk. A lábnak egyértelműen a száraz homok a jobb, viszont jóval lassabban lehet benne haladni. Az viszont biztos, hogy a homokban való edzés erősít és aszfalton gyorsabbá is tesz.

 

 

 

Hogyan kezdj neki?

Nem érdemes rögtön egy félmaratonnal indítani a tengerparton, miután leszálltál a repülőről. Az első nap érdemes ismerkedni az újszerű felülettel, sétálj egy nagyot a parton és próbáld szokni a homokot. Másnap a reggeli futásod során építsd be egy rövidebb táv erejéig a tengerparti szakaszt. Ha a tenger hullámaihoz közel futsz, vagyis a nedves homokban próbálkozol, sokkal könnyebbnek fogod érezni a dolgot, hiszen kevésbé süpped bele a lábad a talajba. Nyugodtan próbálgasd a part különféle részeit, mert teljesen más a vizes homokban futni, mint a szárazabb részeken. Nyugodtan emelheted a homokon töltött futópercek számát akár napról napra, de itt is fontos a fokozatosság. Ha úgy érzed, hogy jól megy, és nem lesz pár nap után sem komolyabb izomláz a lábszáradban, akkor bátran növeld a futás idejét a parton. Ha itthon többet jártál terepre, akkor valószínűleg kevésbé fog gondot okozni a homokos felület, és az izmaid jól fogják venni ezt a kihívást is.  A legjellemzőbb az 1-2 hetes nyaralás, ami már pont elég idő ahhoz, hogy kiélvezd a homokos tengerparti futás előnyeit: erősítő, stabilitásjavító és izomnyújtó hatását.

 

Cipőben vagy mezítláb?

Igazából ez rád van bízva. A száraz homok puha, és a mély homokba besüppedő lábunk egyszerűen kívánja, hogy ledobjuk róla a cipőket - persze csak akkor, ha nem forró a homok! A vízhez közeli nedves homok viszont elég kemény felület, így simán lehet, hogy itt inkább a futócipőt választod. Ha sosem futottál még mezítláb, akkor nagyon fontos a korábban már említett fokozatosság, melegíts be alaposan, nyújts le az edzés végén, sőt az sem árt, ha lemasszírozod a lábszáradat edzés után. A legtöbben olyan futócipőben futunk, amiben van drop, azaz a sarok rész alatt magasabb a cipő talpa, mint a lábujjak alatt. A cipőt ledobva, viszont megérkezel a mezítlábas futás világába, teljesen más statikai helyzet, szóval számíts rá, hogy szokatlan helyeken lehet majd izomlázad. A mezítlábas futás ösztönösen megváltoztatja a futás stílusát, lehet, hogy sokkal inkább a talpad első felére fogsz érkezni, mintsem sarokra. Ha mezítláb futsz a parton, figyelj, hogy nehogy belelépj egy kagylóba, esetleg éles kőbe, vagy szilánkba - számolnod kell az eldobált szeméttel is. Azt javasoljuk, hogy mindenképp futócipőben indulj el, és ha feltérképezted a terepet, akkor kapd le a cipőt. Ha a száraz homokban cipőben futsz, készülj rá, hogy az tele fog menni homokkal. A nyaralás alatt pedig ne is törődj a futótempóddal, legyen ez most a felhőtlen futkározások időszaka!

 

 

Ha melegben és homokban futsz, figyelj a következőkre:

  • Kend be magad fényvédő krémmel, legyen rajtad sapka és napszemüveg, hiszen a tengerpart általában nem túl árnyas hely.
  • Napközben a homok felforrósodhat, így érdemes a futást a reggeli vagy esti órákra szervezni.
  • Legyen nálad telefon, mert ha eltévednél, az okostelefonoddal vissza tudod magad navigálni a szállásra, baj esetén pedig segítséget tudsz hívni.
  • Mindig nagyon pontosan jegyezd meg, hogy honnan indultál. A tengerpart általában hosszú és nem túl változatos, el lehet veszíteni a fonalat, hogy melyik szállodánál is kell felkanyarodni a partról. Jelölj ki egy kiindulási pontot, amit meg tudsz jegyezni és a környéket is nagyon figyeld meg, hogy visszafelé is felismerd majd.
  • Mindig vigyél magaddal pénzt, hiszen a meleg és pára miatt akár több folyadékra is szükséged lehet az eredetileg tervezettnél, így egy kis boltban vagy egy benzinkútnál is vehetsz innivalót. 

 

 

Mikor?

A tengerparti kedvelt nyaralóhelyeken gyakran nagyon meleg van, ezért érdemes a futásokat a hajnali vagy esti órákra időzíteni. Ha turistaövezetekhez mentek, akkor napközben egyébként is rengetegen lesznek a parton, ha nem szeretnél méterenként átesni a készülő homokvárakon a gyerekek legnagyobb bánatára, ajánlott azt az időpontot választani, amikor kevesen vannak. A reggeli és esti futásokkal a leégést is elkerülheted, de nem győzzük hangsúlyozni, hogy fényvédőt, sapkát és napszemüveget ekkor is vigyél magaddal!

 Inspiráció: running.competitor.com