Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Fuss egy klassz felmérőt!

By lzf | A tesztfutás egy kiváló visszajelzést adhat arról, hogy jól működik-e az edzésterved, vagy esetleg szükséges-e változtatni rajta a fejlődés érdekében

5 tipp, hogy jól sikerüljön a teszt.

A felmérő kiváló eszköz ahhoz – főleg a mostani, versenyekben szegényebb időszakban –, hogy teszteld az aktuális kondíciódat, teljesítményedet. Ráadásul egyfajta előrejelzést is adhat, ha a nyári hónapokra kinéztél egy konkrét célversenyt! Habár a felmérő nem tudja biztosítani az igazi versenyhangulatot, érdemes belevágni, mert rengeteg előnye van – tippjeink segítenek, hogy a legjobbat hozhasd ki a tesztből.

 

 1. Kezeld úgy, mint egy kísérletet!

  Kétségtelen, hogy a futófelmérők a versenyekhez hasonlóan kisebb-nagyobb stresszt jelenthetnek a futónak, hiszen vagy sikerül teljesíteni a kitűzött célt, vagy nem, ez utóbbi pedig kudarcélményt eredményezhet. A „bukástól” való félelem szorongáshoz, feszültséghez vezethet, éppen ezért ezekre a tesztekre ne versenyként tekints, hanem valóban „csak” felmérőként, kísérletként! A felmérő célja, hogy megvizsgáld, működik-e az edzésterved, tehát elsősorban egy remek visszajelzést ad arról, hogy szükséges-e változtatnod valamin a fejlődés érdekében.

 2. Keresd meg a megfelelő terepet, helyszínt!

  Ha a célversenyed egy terepverseny, értelemszerűen nem igazán hasznos aszfalton, síkon teljesítened a felmérőt, és ez persze fordítva is igaz: ha egy városi, sík megmérettetésre készülsz, akkor egy terepes teszt nem túl ideális. A felmérő célja, hogy lásd, hol tartasz ahhoz képest, ahol majd a verseny napján szeretnél tartani. Éppen ezért, ha teheted, akkor a tesztfutás helyszínét válaszd ki úgy, hogy a körülmények a lehető legjobban hasonlítsanak a majdani verseny körülményeihez.


 3. Válassz okosan távot!

  Nem kötelező a tesztfutás távjának hajszálpontosan megegyeznie a célverseny távjával! Ha például egy 10 km-es megmérettetésre készülsz, és a tempódat szeretnéd felmérni, akkor egy lendületes 5 km-es vagy 8 km-es tesztfutás remek támpontot nyújthat ahhoz, hogy felismerd, hogyan fogsz teljesíteni egy néhány kilométerrel hosszabb távon. Vagy ha mondjuk egy maratont tervezel, akkor pedig akár egy 10 kilométeres vagy egy félmaratoni teszt is hasznos lehet a fejlődésed értékeléséhez.

 4. Nem heti program

  Habár a felmérő izgalmas lehet, ez a módszer nem arra való, hogy minden héten belevágj. Ha túl gyakran csinálod, akkor pont a valódi célját és hasznát veszíti el. Az állóképességed, a tempód fejlesztése időbe telik, éppen ezért legalább 2 hónapot adj magadnak egy-egy teszt között, hogy a befektetett munka megtérülhessen. Így tényleg reális képet fogsz kapni arról, hogy hogyan működik az edzésterved, levonhatod a megfelelő tanulságokat, és amennyiben szükséges, megejtheted a finomhangolásokat.

 5. Ne kenődj el, ha nem sikerül!

  Ha egy edzés vagy egy felmérő nem jön össze tökéletesen, vagyis nem azt sikerül nyújtanod, amit elterveztél, akkor se ess kétségbe, ne zuhanj össze! Ahogy egy verseny napján is közbejöhet néhány zavaró, hátráltató tényező, úgy a tesztfutás napján is megtörténhet ugyanez! Lehet, hogy nem sikerül úgy teljesítened, ahogy elvártad volna magadtól, de ez még nem jelenti azt, hogy az egész edzésterved mehet a kukába! Vizsgálj meg minden tényezőt –Nem volt túl meleg volt? Működött a frissítésed? Mit ettél a tesztfutás előtt? Eleget aludtál? stb. –, mert előfordulhat, hogy ezek valamelyike okozta a problémát, nem pedig az edzésprogramodban van a hiba.

 

A cikket szakmailag ellenőrizte: Imre Szandi futó- és tritalonedző

 

 

A cikkhez felhasznált forrás: runningmagazine.ca