Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Ezt az 5+1 dolgot minden futás előtt meg kell tenned

Istock | Mielőtt elindulnál edzeni, gondolatban ellenőrizd a listát, hogy tényleg minden „kötelező elemen” végigmentél-e

Van, amit kétszer is!

Annyira egyszerűnek tűnik: csak kilépsz az ajtón, és már indulhatsz is. Egyik láb a másik után, igazán nem bonyolult. No de mint minden más sportágban, a futásban is vannak „kötelező elemek”, amiket az edzést vagy a versenyt megelőzően  muszáj megcsinálnod. Íme sorrendben 5+1 lépés, amit ne felejts el megtenni futás előtt!

 

 1. Menj el a mosdóba!

  Talán elsőre kínos témának tűnik, de igenis fontos, hogy ne a patakparton, a város közepén vagy a rekortán pályán jöjjön rád az a bizonyos inger. Futás közben nehéz visszatartani a dolgokat, és magát a mozgás élményét sem dobja fel igazán, ha folyamatosan össze kell szorítanod a farpofáidat. Mozgás hatására pedig igenis beindulnak a folyamatok. Már mi is írtunk róla, hogy mozgás közben az izmok felmelegedhetnek, a túlmelegedés elkerülését pedig izzadással oldja meg a szervezet. De azt kevesen tudják, hogy ez a fokozott véráramlás az izmokban azzal jár, hogy az emésztőszervek kevesebb vért kapnak. Ez a folyamat a beleket arra készteti, hogy kiürítsék tartalmukat. Egy szó mint száz, ha nem mész el a mosdóba futás előtt, bizony előfordulhat, hogy közben kell majd. Ne aggódj, ha esetleg nem tudsz produkálni semmit, erőltetni sem kell, az a lényeg, hogy próbáld meg. Egy idő után majd hozzászokik a szervezet, hogy ilyenkor mindig elmész, és sikerülni fog.


 2. Órát feltölteni!

  A legkellemetlenebb élmények közé tartozik, amikor már testileg és lelkileg is felkészültél a futásra, a cipőd is rajtad, majd az órádat felcsatolva beléd hasít a felismerés, hogy bizony a kütyü 9%-on van... Amíg a GPS-jelet megkeresi, ez 4-5%-ra fog visszaesni, vagyis teljesen értelmetlen nekiindulni ennyire alacsony töltöttségű órával. Ilyenkor két dolgot tehetsz: óra nélkül indulsz el futni, vagy 30 percet csúsztatod az edzésed, ameddig életképes állapotra töltődik a futótársad. Bármelyiket is választod, megborítja a menetrendet. A legjobb, amit tehetsz, hogy futás után vagy mindig feltöltöd egyből 100%-ra, vagy futás előtt 1-2 órával ellenőrzöd az óra állapotát. 


 3. Az időjárás ellenőrzése

  Hiába volt hűvös reggel vagy írta 3 órája az időjárás app, hogy meleg van, futás előtt, az öltözék megtervezését megelőzően mindenképp csekkold újra, hogy milyen az idő odakint. Nincs rosszabb, mintha nyakig beöltözve elindulni, majd a 10. percben úgy érezni, hogy megsülsz... De az sem kellemes, ha végig dideregsz, mert sokkal hűvösebb van, mint gondoltad. Ha reggel vagy előző este pakolsz össze, és már nincs lehetőséged változtatni, egy vékony plusz pulcsi, egy extra sapka és egy kis széldzseki mindig legyen nálad tartalékban, hogy ha elered az eső, akkor se kelljen lehajtott fejjel hazakullognod.

 4. Maradj hidratált!

  Futás előtt fél órával már semmiképpen se idd magad tele, az mégis fontos, hogy ne száraz szájjal indulj neki az edzésednek. A saját határaidat ismered, és azt is, hogy mennyi víz esik jól egyszerre. A legjobb, ha nem egy húzásra iszod meg az adott mennyiséget, inkább készíts ki egy pohár vizet, és öltözködés, készülődés közben kortyolgass belőle. Ha nem esik jól, nem kell az egészet meginnod, de főleg a meleg napokon mindig vigyél magaddal folyadékot a futáshoz, mert hirtelen és gyorsan lehet rá szükséged.

 5. Irány megint a toalett!

  Igen, az első pontban ugyan volt már szó a vécélátogatásról, de ne bízz magadban ennyire. A futócipő felvétele előtti utolsó pisi olyan reflex, amihez muszáj ragaszkodnod. Nincs annál rosszabb, mint amikor bokrot kell kutatni erre a célra, mert nincs a közelben nyilvános vécé, vagy végig bent tartani a vizeletet (már csak azért sem jó megoldás, mert a gátizomnak és a női szerveknek káros, ha tartogatod). Lehet, hogy nem érzed az ingert, és ezt sem kell erőltetni, de menj el a kétbetűs kitérőre, próbáld meg, és üres hólyaggal indulj neki a futásnak.

+1: Melegíts be!

Ez már inkább magához az edzéshez tartozik, de fontos, hogy soha-soha-soha-soha ne hagyd ki ezt a lépést! A bemelegítés ráhangol az edzésre, szép egyenletesen emeli meg a pulzusszámodat, és az izmaidat is fokozatosan készíti fel a futásra. Ha csak kilépsz az ajtón és rögvest sprintelni kezdesz, komoly sérülést szerezhetsz. Ha már edzettebb futó vagy, melegíthetsz lassú (nagyon lassú) kocogással, de ha még csak mostanában ismerkedsz a futással, akkor inkább végezz kifejezetten bemelegítő gyakorlatsort.