Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Ezek ronthatják el a hosszú futásodat, a több órás sportolást

Istock | Van pár cucc, amit érdemes futás közben magaddal vinni

Praktikus tippek, hogy elkerüld a kényelmetlenségeket.

Az ördög a részletekben rejlik, nem is gondolnád, hogy mennyi mindenre kell figyelni a hosszú futások közben! Összeszedtünk néhány tippet, amik megkönnyíthetik a dolgod a hosszú futások vagy hosszabb ideig tartó sportolás alatt. 

 

Kidörzsölődés

Aú! Kerüld el! Na persze, ha ez ilyen egyszerű lenne, senki sem érkezne haza vöröslő bőrfoltokkal futás után. A kidörzsölődést az okozza, hogy a bőrfelületek súrlódnak egymással vagy valamilyen anyaggal (ez lehet textil, a ruha vagy öv, esetleg hátizsák). A kidörzsölődés roppant fájdalmas, ha víz (izzadtság) éri, ezért érdemes még futás előtt odafigyelni a megelőzésre. Ez ellen védekezhetsz úgy, hogy zsíros krémmel bekened a területet futás előtt. Ez lehet vazelin vagy babáknak készült popsikrém is, tényleg a minél zsírosabb, nem gyorsan beszívódó krémek a jók. Sajnos ugyanígy ki tud dörzsölődni a bikinivonal, ide megint a krém a legjobb megoldás. Nőknél extra érzékeny terület a mell alatti rész, pulzuspánt alatti bőrfelület is. Szintén krém vagy az adott terület leragasztása védelmet nyújthat. Ha véletlenül nem olyan pálcikalábú ember vagy, akinek a combjai nem érnek össze, a ruházatoddal is tehetsz a fájdalmas kidörzsölődés ellen. A laza rövidnadrágok helyett (melyek hajlamosak felcsúszni a combtövedhez, így lehetőséget adva a két comb összedörzsölődéséhez) válassz passzentos rövidnadrágokat, igen, olyan „cuppanósokat”!

 

Feszes váll, rossz testtartás

Megfigyelhető, hogy sok futó automatikusan a karját és a vállait felhúzza, amikor fáradni kezd. És sok futónak van nyak- és hátfájdalma a hosszú futásoktól. Hm, talán van összefüggés? Ez a fajta kompenzáció a test más pontjait fogja terhelni futás közben, igyekezz tehát figyelni rá. Főleg hosszú vagy fárasztó edzéseknél tudatosítsd magadban, hogy a vállaidat engedd le, hidd el, sokkal könnyebben fog menni a mozgás is.

Extra tipp: Ha vizes palackot viszel magaddal futás közben, azt adott időnként tedd át a másik kezedbe, hogy mindkét oldalad ugyanannyira legyen terhelve.

 

Az a fránya zokni

Annyira feleslegesnek tűnik a futózokni, hiszen miért is lenne spécibb mint egy sima sportzokni?! Jó lesz nekem az egyszerű zokni – gondoltam én is korábban. Aztán a futó gyorsan megtanulja, hogy egy, a zokniban maradt gyűrődés olyan víz- és vérhólyagot okoz, hogy napokig fizetjük az árát. Nem feltétlenül kell egyből futóboltba rohannod egy drága futózokniért, de figyelj oda, milyet viselsz futáshoz. Fontos, hogy pontosan passzoljon a lábadra, kövesse a lábfej vonalát, ne csúszkáljon se előre, se hátra. Ha az Achillesednél lecsúszik a zokni, mert túl rövid, irtó fájdalmasra tudja dörzsölni a területet. A mezei zoknikon lévő varrás/illetsztés (amennyiben nem lapos), úgy bele tud állni az ember lábujjtöveibe, hogy az csuda. Érdemes tehát lapos varrással/illesztéssel készült darabot választani futáshoz. És még egy fontos dolog: mielőtt ráhúzod a cipőt, a kezeddel ellenőrizd, hogy sehol nem maradt gyűrődés a zokni felületén, mert a hólyagok gőzerővel képesek ám kinőni az ember lábából egy apró figyelmetlenség miatt, és mikorra megérzed, hogy valami nem kényelmes, akkor már késő. A jó futózoknik passzosak, rugalmasak, de nem szorítanak kényelmetlenül, nincs rajta varrás vagy zavaró illesztés.

Extra tipp: A zokni soha ne legyen vizes! Na persze esőben és terepfutás közben patakátkelésnél ez kivitelezhetetlen, de törekedj rá. A vizes zokni ki fog dörzsölni, és megint csak fájdalmas vége lehet! Hosszú futásra vagy több órás versenyre vagy túrára érdemes egy pár száraz cserezoknivel készülni. 

 

Ne a hosszú versenyeden kísérletezz új dolgokkal! A próbálgatásokat hagyd meg az edzésekre

A versenyen nem ajánlott semmi újat kipróbálni. Sem új ruhát, sem új cipőt, sem új frissítőt, de még az előző esti vacsorára és reggelire is érdemes figyelni, mert bizony nagyon megnehezíthetik a versenyedet az ismeretlen dolgok következményei. A tesztelés az edzésen aktuális. Így előfordulhat, hogy egy hosszú futásodnak egy új dolog kipróbálása vet véget, de inkább ilyenkor, mint versenyen. 

Extra tipp: Persze a versenyen nem feltétlenül vihetsz magaddal minden frissítőt, de ha tudod, hogy érzékeny a gyomrod, a frissítőasztalról csak „biztonságos” dolgokat vegyél el. A hosszú futásaidon érdemes tesztelni, hogy szilárd ételekkel vagy táplálékkiegészítőkkel vagy ezek kombinációjával tudsz-e a leghatékonyabban frissíteni.

 

Motiváció hiánya – keress futótársat

Együtt mindig könnyebb. Felkelni, elindulni, túl lenni rajta. Ha nem is találsz olyat, aki pont annyit és pont olyan tempóban fut, mint te, de nagyon inspiráló lehet, ha valakivel megbeszéled a közös edzést, te előbb kezded a futást és egy kicsit tovább maradsz. Nem kell persze elszállni a dologtól, de azért nagyon keménynek érezheted magad – joggal –,ha úgy érkezel egy csapatedzésre, hogy túl vagy jópár kilométeren. A csapatban futás vagy a másikkal való futás könnyebben eltelik, utána pedig marad még „egy kicsi”, ami már nem lehet gond, igaz? A távot is sokkal praktikusabb így felosztani, könnyebb elindulni 3 db 10 kilométeres futásra, mint egy 30-asra.

Extra tipp: Ha nem vagy az az igazán társas futó, akkor is segíthet, ha valamilyen pici célokkal szabdalod fel a futásod. Például kitűzhetsz helyeket, mondjuk egy hidat, egy hegytetőt, ahová elfutsz, de akár a frissítővel is motiválhatod magad, például: „Oké, akkor 10 és 20 kilométer után eszem meg a kedvenc gumicukrom/csokim”.

 

 

Pont nincs nálad...

A futás négy évszakos sport. Sőt, egy futáson belül is változhat az idő, a kedved, elfogyhatsz, tehát előfordulhat pár olyan helyzet, amire érdemes készülni, és egy-két dolgot magaddal vinni. Csak felsorolás jelleggel, ezek a dolgok, amik hiányozhatnak egy hosszabb futás során: pénz, feltöltött mobil telefon, szénhidrát forrás (gél vagy szőlőcukor vagy egyéb), elegendő víz vagy folyadék, papírzsepi, szél - és/vagy esőkabát, cserezokni, sapka, és egy jó hátizsák amivel kényelmes a futás. Bosszantó, hogy pont nincs nálad pénz, ha gyorsan kellene egy szelet müzli vagy csoki. 

Extra tipp: A futás útvonalának gondos megtervezésével csökkentheted azoknak a dolgoknak a számát, amit magaddal kell vinni. Ha van az útvonalon például egy kisbolt vagy más folyadék beszerzési lehetőség, akkor lehet, hogy elég csak egy fél literes flakonnal elindulni.