Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Élet a futóverseny után

A maraton utáni heteket is érdemes megtervezni.

A verseny utáni levertség érzése sokaknak ismerős, még szakkifejezés is van a jelenségre: post race low.

Vége a 33. Spar Budapest Maratonnak, teljesítetted a 42 kilométert, a hosszú hónapokig tervezett célt elérted. A verseny után érzett öröm érzése egy ideig még elkísér, ám lassan furcsa üresség érzése üti fel a fejét a lelkedben. Mi lehet ez? Mit lehet vele kezdeni? Bereczki Nelli sportpszichológus segít tanácsaival, hogyan találj kapaszkodót a verseny utáni időszakban.

Kiüresedés

A verseny utáni időszakban a kiüresedés sokakat megtalál. Van aki már a célkapun átérve sem éli át azt az eufóriát, amit a felkészülés alatt oly sokszor elképzelt a befutó utáni pillanatokra.  Bereczki Nelli szerint az üresség érzése nem egyedi jelenség egy futóverseny után. Olyannyira nem, hogy kifejezés is van rá: verseny utáni levertség (post-race low). Természetes érzés, hiszen véget ért a célig vezető edzések sorozata, lezárult egy időszak, ami hónapokig ritmust adott a napjaidnak, az életed szerves része volt. A felkészülési időszak meghatározta a társas kapcsolataidat -  gondolj csak bele, hány péntek esti bulit mondtál le a másnap reggeli futás miatt. Meghatározta az alvás-ébrenlét ciklusodat (azok a hajnali edzések!), és azt is, ahogy a világot és önmagadat láttad. Ahogy lement a verseny körüli felhajtás, és már az ismerőseid se nagyon kérdezgetnek a maratonról, vissza kell rázódnod a „normál” kerékvágásba.

Elevenítsd fel a felkészülés fontosabb pillanatait

Biztosan hallottad már azt a klisét, hogy nem a cél a fontos, hanem az oda vezető út - és mennyire igaz!

Tipp! Pörgesd át az agyadon a felkészülésed legküzdelmesebb, legszebb vagy fotószerűen beégett pillanatait. Amikor nehezen ment az edzés, amikor hó, eső és a téli hideg ellenére kimentél edzeni, amikor sikerült megfutni azt a tempót, amiről korábban álmodni sem mertél, és biztosan vannak még hasonló momentumok a felkészülés időszakából. Ugye, hogy mennyit küzdöttél, ugye, hogy mennyi apró győzelem vezetett a maraton teljesítéséig? Egy verseny örömét nem biztos, hogy csak a chipszőnyegen történő áthaladás nyújthatja. Egy verseny örömeit a felkészülés első pillanatától a befutóig gyűjtheted.

Tipp! A verseny utáni időszak sokkal zökkenőmentesebb, ha jó előre, tudatosan készülsz rá. Tervezd meg ugyanolyan gonddal, mint ahogy az edzéstervedet is. 

 

Találkozz a futótársakkal

A verseny utáni melankóliához hozzájárulhat, hogy hiányoznak a futós barátaid, akikkel együtt sírtál és nevettél az edzéseken, és a versenyen. Miért ne találkozhatnál velük civilben is? Lehet, hogy kiderül, ők is éltek már meg hasonló érzelmeket verseny után, és ebben az időszakban is átlendítenek a nehézségen, ahogy a futópályán tették.

Légy elégedett, és megengedő önmagaddal szemben

A maraton kőkemény kihívás, és fáj. Közben és utána is. A jó hír, hogy most már nem kell keménynek lenned, elég volt a versenyen. Nyugodtan adj magadnak időt, nyalogasd a sebeidet, ejtőzz, pihenj nagyokat, aludj és csinálj mindent, amiről az edzések miatt le kellett mondanod, legyen az akár a családdal töltött idő, egyéb sportok vagy akár a téli sálak kötögetése. Élvezd ki a szabadidődet, mert nemsokára úgyis egy újabb kihívás elé állítod magad.

Jakus Béla futóedző javaslatai a maraton utáni hetekre:

Első héten: A verseny utáni 1-2 nap fő feladata a folyadék, elektrolit, szénhidrát és a regenerációhoz szintén nélkülözhetetlen fehérje egyensúly visszaállítása. A verseny utáni napon nagyon könnyű intenzitású 30 perc körüli futás vagy 40-60 perc laza úszás vagy bringa javasolt. A hét többi napján 1-2 alacsony intenzitású futás mellett a pihenésé a főszerep.

Második héten: 2 alkalommal 40-60 perces alacsony intenzitású keresztedzés+2 alkalommal 40 perces nagyon laza futás ajánlott.

Harmadik héten: A héten csinálj három futóedzést 40-60 perc könnyű és közepes intenzitással+1 keresztedzést 60 perc közepes intenzitással.

Negyedik hét: Amennyiben nincs sérülés, visszatérhetsz a normál futómennyiséghez.

Lazíts és értékeld az elmúlt időszakot

Lehet, hogy furcsa érzés, hogy nem kell futni menned. Ne aggódj, ez normális! Engedd meg magadnak a lazítást, és ne legyen lelkiismeret-furdalásod – a nagy kihívás után a testednek erre van szüksége. A fizikai mellett a mentális rehabilitáció is fontos – hagyj arra is időt, hogy értékeld magadban a versenyt, amit teljesítettél. Mik azok a dolgok, amik jól mentek? Melyek azok, amiket legközelebb csinálhatnál máshogy? Biztosan sok olyan élmény, pillanat jut majd eszedbe, ami fölött a verseny hevében átsiklottál, és igazából fel sem tűnt, pedig tanulhatsz belőle - mondja Bereczki Nelli.

Légy újra örömfutó

Érdemes megfogadni a sportpszichológus tanácsát, aki azt mondja: arra, hogy milyen hosszú pihenőt tarts, nem létezik tuti recept. Lehet, hogy a maraton után két nappal már vágysz egy laza kocogásra, de akkor sem kell rögtön negatív címkékkel ellátnod magad, ha két hétig elő sem veszed a futócipőt. Egy a fontos: kényszerből ne indulj futni, csak ha már a tested-lelked is kívánja az újabb kilométereket. Sok futónak bevált, hogy a maraton utáni időszakban óra, telefon és pulzusmérő nélkül megy el futni. Segít megélni újra, mi is az valójában, amiért anno elkezdted a futást, amit igazán szeretsz a futásban, és talán pont ez hozza majd vissza a motivációdat. 

Legyél te is szurkoló!

Ha a futóversenyek légköre hiányzik, de még nem adott engedélyt a tested vagy a lelked a visszatérésre, esetleg vegyél részt egy versenyen önkéntesként vagy legyél te a leghangosabb szurkoló. Te legalább biztos nem azzal fogod biztatni a maratoni távon indulókat, hogy „már csak 20 kilométer van hátra!”

Kétféle ember teljesíti a maratont

Az egyik típus, akinek életében egyszer szüksége volt arra, hogy bebizonyítsa önmagának, képes teljesíteni a maratoni távot, de hosszabb távon nem tud vagy nem akar ebbe időt és energiát tenni. A másik, akinek a futás életforma, akinek kellenek a versenyek, az egyre jobb és jobb idők elérése. Bármelyik csoportba is tartozol, teljesen rendben van - mondja a pszichológus.

Ha eredmény orientált ember vagy, akkor szívesebben éled úgy a mindennapjaidat, hogy van előtted egy kitűzött cél, amiért felkelsz és dolgozol. Egy ilyen futó akár egy maraton után is már azon gondolkodik, hogy hol lesz majd a következő verseny, ahol azt a bizonyos időt, és újabb célt el lehet érni. A célokhoz pedig jól meghatározható lépések vezetnek, a heti edzésrutinon keresztül. Az edzés struktúrát ad az életünknek, és a motiváltság miatt sokkal energikusabbnak érezzük magunkat. A sport megtanít kitartóan, nehézségek, lemondás árán is küzdeni egy célért. Ezt a képességet az élet más területein is jól lehet kamatoztatni. Egy maraton vagy egy nagyobb teljesítmény elérése után érdemes a figyelmedet az élet más területei felé is fordítani, hisz nem csak a verseny tudja megadni ezt a sikerélményt és jó érzést. Ha más feladataidban is megtalálod az örömöt, elkerülheted, hogy túlzsúfold a versenynaptárad, és kiégj vagy lesérülj az újabb és újabb érmek hajhászásában - hívja fel a figyelmet Bereczki Nelli sportpszichológus.