Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Ehető sportitaltasakok a londoni maratonon

Ooho Facebook oldal | A nagy futóversenyek szervezőinek segítségére sietett az Ooho, amelyik ennek a nagyon kreatív, és praktikus ehető folyadék megoldásnak a megálmodója.

A műanyagnak leáldozott a versenyeken?

Idén környezetvédelmi megfontolásból egy forradalmi újítással próbálkoztak a London Marathon szervezői: mivel világszerte problémát jelent a futóversenyeken elhasznált mértéktelenül nagy mennyiségű műanyagpohár és -palack, és a saját pohár megoldás valljuk be kivitelezhetetlen lenne egy több tízezres versenyen, ezért idén egy másik lehetőség is a versenyzők rendelkezésére állt. A biológiailag lebomló, ehető, barnamoszatból készült folyadékgömböcske!

 

Ha eldobod, az sem gond!

Habár a tasakok tengeri algából készültek, az ízükön ez állítólag egyáltalán nem érződik! A vízgömböket gyártó Ooho start-up cégvezetői elárulták, hogy a barnamoszat a rendkívül gyors növekedéséhez nem igényel sem friss vizet, sem műtrágyát. A belőle készült vizestasakot a futók egyszerűen csak kiharapják, kihörpintik belőle a vizet (ízesített vizet vagy izot, mert a kapszula azzal is tölthető), és akár magát a tasakot is lenyelhetik. De ha eldobják, abból sincs semmi probléma, mert maximum 6 hét alatt a növényi alapú tasakocska garantáltan lebomlik (összehasonlítva: a műanyagnak ehhez a folyamathoz több száz év kell). A London Marathonon a Lucozade cég narancsos sportitalával töltötték meg a gömböket, és az egyik frissítő útvonalán ezt ihatták a futók. 

Nem szokatlan látvány a nagyvárosi maratonok útvonalán a verseny után a töménytelen mennyiségű műanyagszemét. A problémát csak tetézi, hogy sok futó nem a kihelyezett zsákokba hajítja a műanyagpalackot vagy -poharat, hanem eldobja útközben. Londonban tavaly több mint 900.000 flakont gyűjtöttek össze a versenyt követően...

Az idei esztendő teljesen más volt az angol fővárosban: bár a műanyagflakonos vízhez még mindig hozzá lehetett férni, az ehető vizestasakok mellett újrahasznosítható papírpoharat is biztosítottak a szervezők, hogy a lehető legminimálisabbra csökkentsék a műanyagszemét mennyiségét.

Forrás: euronews.com