Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Csak futok! Miért versenyezzek?

Hogy mégis miért próbáld ki magad egy amatőr futóversenyen? Milyen pluszt ad a verseny a futásaidhoz? Nézzük!

Lehet, hogy ma még úgy gondolod, neked bővel elég, ha kijársz futni a megszokott körödre. Nem akarsz versenyezni, hisz úgysem nyernél, talán az utolsók közt futnál be. Amúgy is elkezdődött a tanév, fenekestől felfordult az időbeosztásod.  Pedig az amatőr versenyzés nem csak a győzelemről szól! 

A futás

A futás velünk született, életigenlő, teljes testet dinamikába hozó mozgásforma, amit a közoktatásban az értékelhetőség kedvéért számokkal - távok és időintervallumok - terhelnek a fiatalságra. 

A verseny

A verseny azért jött létre elsősorban, hogy megkülönböztesse a legjobbat, és besorolja a mezőnyt a pillanatnyi teljesítménye alapján. A győztes megkapja az elismerést, a többieknek státuszt nyújt pillanatnyi állapotukról.

A versenyben ott a győzelem lehetősége, amikor megtalálod azt, amiben TE vagy a legjobb másokhoz vagy önmagadhoz képest. De megélheted a győzelmet szurkolóként is, amikor a sportsikernek sajátodként örülsz. Ezt tapasztaltam magamon a foci EB idején is.

Miért inspirálhat egy futóverseny mégis mindenkit, teljesítménytől függetlenül?

A futás számomra a nehezen szerethető sportok közé tartozott sokáig. Talán azért, mert sok időbe telt míg értéket találtam benne. Szükségem volt sok-sok magányos futásra, hogy sikerüljön leporolnom róla ami az oktatási rendszerben rárakódott. Új tapasztalatokkal tettem szerethetővé a magam számára. Megszerettem, részt kapott az időbeosztásomban, és beférkőzött az önazonosságom hetedik szobájába. Elkezdtem igényelni a velem azonos érdeklődési körűek társaságát. Országjáró futó lettem, amiben a férjem is társam lett. A futás összeolvadt a kultúránkkal, a pihenésünkkel, a turizmusunkkal, az érdeklődési körünkkel. 

Elkezdtünk futóversenyekre járni, és immár egy kellemes érzés kíséretében visszalopódzott az életembe a verseny szó – és becsukta maga mögött az ajtót. Magamhoz viszonyítottam és értékeltem a fejlődésemet. Érdekelt a saját teljesítményem, és büszke voltam rá - még akkor is, ha kiemelkedő eredményt nem produkáltam. Ezek a tapasztalatok és élmények tovább növelték bennem a futás és a futóversenyek szeretetét.

Miért érdemes belekóstolnod a versenyzésbe?

 1. A verseny buli!
 2. Olyan emberekkel futhatsz együtt, akik ugyanazt érzik a futással kapcsolatban, mint te.
 3. Szuper program lehet egy kedves barátnőddel, barátoddal vagy a családdal.
 4. Megerősíti a futó identitásodat a külvilág és önmagad felé egyaránt - „futó vagyok” , én már nem "csak" eljárok futni - versenyzem is. Hivatalosan jegyzett eredményeddel lenyomatot hagysz a futótársadalomban. Szerintem a tartalomnak jól áll a forma, összetartja, mint a verseny a futást. 
 5. Szuper érmeket gyűjthetsz, elismerést kapsz, főleg ha már komoly presztizsű versenyeket is teljesítesz.
 6. A verseny olyan önbizalom erősítő, ami segíthet trauma feldolgozásában, lelki bajok gyógyításában.
 7. A verseny inspiráció – értelmet és célt ad az edzéseknek.
 8. Lehet egy erős „edzés” – kihasználva a mezőny dinamikáját.
 9. Megismerteti veled a valós vagy önmagad felett érzett győzelem ízét.
 10. A verseny koncentrációra, tűrésre, fenntarthatóságra, küzdésre tanít, és az itt továbbfejlesztett készségeidet aztán a magánéleted alakításában is jól használhatod.
 11. A versenyzés hosszú távon káprázatos utazásra hív képességeid, lehetőségeid, vágyott önmagad kalandos világába.
 12. Példád több emberhez eljut. Inspirálhatsz, hatással lehetsz, bajnok lehetsz, büszkeség lehetsz, reménység lehetsz önmagad és mások számára.

Másként versenyeznek a nők és a férfiak

Tapasztalatom szerint különbözik a férfiak és a nők motivációja és hozzáállása a versenyzéshez. A fiúkat inspirálja a verseny, a személyeskedés és indulat nélküli győzelem. A csajok motivációja tapasztalataim szerint egész más. Egy illat, egy emlék, egy eszmény, ami a célig repít minket és tovább. A verseny és a versengés fogalma a nőknél kevésbé határolódik el. Én magam könnyebben versenybe szállok egy aranyos ovis jelért, vagy a piacon a frissebb zöldségért, mint a srácokkal a résztáv edzésen. 

Személyes példám egy 6,5 kilométeres éjszakai futóversenyről

Langy nyár este volt, a helyszín a mi gyönyörűen kivilágított belvárosunk szíve. Az útvonal érintette a Budai Várat, a Váralagúton és a Lánchídon is áthaladt. A zene szólt, a város fényei ragyogtak. Fiatal házasok voltunk. Dresszkódom: szűk futó felső, légies futónaci, lazán összefogott haj. Őrült romantikus futó bulinak ígérkezett. A rajt előtt kézen fogva pusziltuk egymást, majd ellőtték a rajtot és tyvűűűű!!! Laci így kilőtt mellőlem. Úgy elhúzott, hogy a verseny alatt többször nem is láttam. Mire a célba értem, a könnyeimmel küzdöttem, ő pedig életigenlő vigyorral mesélte, hogy PB-t futott, azaz eddigi legjobb 6,5 kilométeres idejét.


Hát ennyi a történet. :) Ugyanakkor sose vessük meg a magányos futást, hisz a jó versenyzésnek is nélkülözhetetlen része. Ilyenkor töltődik fel az agy újra a futás szeretetével, ilyenkor képes relaxációként működni a mindennapok ingerforgatagában, ilyenkor serkennek gondolataink, és ilyenkor alakulhat ki az a fajta vágyakozás és motiváció, ami következő álmunk eléréséig segít.

+tippjeim 

Fontos, hogy olyan távot válassz első futóversenyeden, ami passzol hozzád! 

Ha bizonytalankodsz, akkor inkább rövidebb távot válassz, mint amilyen hosszúságú edzéseket futsz. Ha nagy a szíved és van inspirációd, akkor megpróbálkhatsz a szokásos távodtól picit hosszabb versenyszámmal is.

Fuss társasággal az első versenyeden!

Ha segítség a futóidő múlatása, nagyon jól jön egy beszélgető partner, ha pedig a biztonságérzeted miatt kell a társaság, akkor kérd egy gyakorlott futó ismerősöd segítségét, hogy teljesítse veled a kiválasztott távot.