Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Bringa és úszás, mint a futók keresztedzése

wayhomestudioo | Egy megterhelő futás után „savkipörgetésnek” tökéletes választás lehet másnap bringázni egyet

Mikor, mennyit, hogyan?

A keresztedzés fontos! Pláne egy futónak, hiszen a futás alaposan megterheli a testet, az ízületeket. Érdemes tehát futóként olyan mozgásformát is végezni, ami kicsit könnyedebb, de a keringésre jó hatással van, változatosságot ad, segíthet a sérülések megelőzésben, sőt, akár a sérülés utáni rehabilitációban is. Vesd be a csodafegyvereket, a bringát és az úszást, mint keresztedzést.

 

Kerékpár: pörgess vagy mássz!

Bringázni a legtöbb ember tud. Lehet, hogy azzal jársz például dolgozni, vagy városi közlekedésre is használod – de keresztedzésnek sem utolsó! A kerékpározás kíméletes, itt nincs közvetlen becsapódás, mint a futásnál, ráadásul a testsúlyodat nem te cipeled, hanem a bringa, így a pulzusod is alacsonyabb lesz. Egy megterhelő futás után „savkipörgetésnek” tökéletes választás lehet másnap bringázni egyet; szigorúan síkon, 85-90 körüli pedálfordulaton, nagyon könnyen pörgetve egy-másfél órát.

Tipp: Ha nem az aktív regeneráció, hanem a láberősítés a célod, akkor tekerj hegyre fel! Mert az erős láb jól jön a futáshoz, pláne a terepfutáshoz.

1. Olyan emelkedőt válassz, amire fel tudsz tekerni. Ez függ a bringa áttételezésétől, de a legjobb, ha országútival próbálkozol.

2. Kezdj lankásabb emelkedővel!

3. Ismerd meg a bringádat, és tanuld meg kezelni. Tekerj fel egy emelkedőre ülve és kiállva is, illetve ezeket váltogatva. Figyeld meg, hogy teljesen más izmok dolgoznak.

4. A fokozatosság elvét szem előtt tartva gyakorolj egyre meredekebb dombokon, hegyeken.

5. Meredek hegyen egy percnyi hegymenet néhányszor ismételve elég nagy kihívás. Soha többet nem fogod azt mondani, hogy „á, ez csak egy perc”.

 

Úszás – csak lazán!

Remélhetőleg hamarosan megint lehet uszodába járni. Az úszás átmozgatja az egész testet, edzi a tüdőt és a légzőizmokat, ami futáskor is jól jön. A víz, mint közeg, nyugtat, regenerál és kellemesen átmozgat, de csak akkor, ha aránylag stabil úszó vagy. Aki fél a víztől és küzdenie kell azért, hogy egyáltalán fent maradjon, annak nem javasolt az úszás még regenerációs céllal sem. Viszont sosem késő megtanulni! Felnőtt fejjel sem ciki az úszástanulás, és ha sikerül elsajátítanod, akkor az egyik legjobb keresztedzés futás mellé.

Heti 1-2 laza, 30-40 perces úszás beiktatásával sokat tehetsz a regenerációért, kimozgathatod a futás miatt bemerevedett izmaidat, és lelazíthatod az egész tested.

Tipp: Próbáld meg egy levegővel átúszni a 25-ös vagy 33-as medencét. Ha megy, akkor jöhet az 50-es. Ez javíthatja a légzésfunkciós értékeidet, mert erősíti a légzőizmokat, ami segíthet, hogy a rendelkezésedre álló levegőt hatékonyabban tudd használni futás közben is.

 

Ne félj tehát kipróbálni valami újat, csobbanj (ha már lehet) vagy pattanj nyeregbe, esetleg mindkettő, és akkor jöhet akár a triatlon