Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Béres Alexandra tippjei futóknak

Interjú

Barna Krisztián | Szandra lelkes hobbifutó, ez a sportág számára az egyik legkedvesebb énidős elfoglaltság.

Ha kezdő vagy, ha fogyni szeretnél, ha javítanál a tartásodon.

Futóként mikor végezd az erősítőgyakorlatokat, ha egy adott területet karcsúbbá szeretnél tenni, illetve ha izmot akarsz növelni? Kezdőként hogyan szeresd meg a mozgást? Amennyiben fogyni szeretnél, mire figyelj a futás során? Többek között ezekre a kérdésekre is kerestük a választ Béres Alexandra fitneszedző-fitneszvilágbajnokkal készített villáminterjúnkban.

Hogyan és mikor érdemes elvégezni az erősítő keresztedzést fogyási, illetve izomtömeg-növelési céllal?

Futóként nagyon fontos edzeni a has-, a far- és a hátizmot is, ha szeretnéd megőrizni ezeknek a területeknek az erejét, a formáját, a szép tónusát.

Ha fogyni szeretnél az adott testrészről, például a fenekedről vagy a hasadról, akkor végezd el a gyakorlatokat közvetlenül a futóedzésed után! Válassz ki 5-6 gyakorlatot az adott testrészekre, és 20-20 ismétléssel végezz el belőlük 3 kört. A saját testsúlyos gyakorlatok közül például a kitörés, a guggolás, a fekvőtámasz, a zsugorfelülés, a plank kifejezetten jó választás.

Amennyiben az izomtömeg növelése, a szép tónus elérése a célod, akkor ne a futóedzésed napján végezd az erősítő edzést! Hiszen a futás alatt beinduló zsírégetési folyamat miatt aznap már nem igazán hatékony a tömegnövelési célból végzett tréning. A növelni kívánt izomcsoportokra célszerű heti egyszer erősíteni, viszonylag nagyobb súlyokkal, kevesebb ismétlésszámmal dolgozva, a körök között 1 perces pihenőkkel.

Miért fontos kiemelten odafigyelni a hátizom erősítése?

Gyakran találkozom azzal a problémával, hogy a futó tartása nem túl jó, a váll és a hát mintha előre esne. Kiemelten fontos tehát erősíteni a hátizmokat, a gerinc tartóizmain kívül a váll hátulsó részén, a hát felső részén elhelyezkedő izmokat is, hogy megőrizd vagy visszaszerezd a szép testtartásodat. Hatékony és egyszerűen kivitelezhető hátizom-erősítő gyakorlatok a tartás javítására a hason fekvésben végezz mozdulatsorok. Az ellentétes kar- és lábemelések (ennek nehezített változata a trallózás: tartsd meg fent a karodat, lábadat, és így mozgasd gyorsan.

Emellett a másik kedvencem a következő: hason fekvésben húzd hátra a könyökeidet úgy, hogy közelíted azokat egymáshoz.

Szintén ajánlott gyakorlat az is, amikor térdelőtámaszban felhúzod a hátadat ívbe (domború hát), majd visszaengeded. Szánj legalább naponta 5-10 percet a hátizmaid erősítésére!

Milyen motivációs tippet adnál a kezdő futóknak?

Első lépésként azt az alapmotivációt kell megkeresni, amely segít abban, hogy szokásoddá váljon a futás. Ha nincs meg ez az inspiráció, és csak másoktól hallod folyton, hogy el kellene kezdened, akkor nem tud a mindennapjaid részévé válni a sport. Először tehát találd meg magadban azt a belső indíttatást, hogy miért szeretnél belevágni. Ez lehet a fogyási cél, az egészséged hosszú távú megőrzése, a stressz leküzdése, az aktív időtöltés iránti vágy, a belső erő és kitartás megszerzése, bármi, csak az a lényeg, hogy a tiéd legyen! Ahány ember, annyi motiváció, és amint megtalálod a sajátodat, már megtetted az első lépést. A következő fontos mozzanat az, hogy megteremtsd az időt a hétköznapjaidban a sportra, és ehhez ragaszkodsz is.

Mire kell figyelnie annak, aki fogyási céllal vág bele a futásba?

Arra, hogy nyugodt tempóban legalább 30 percet fusson. Testnevelő tanárként végeztem, tapasztalatból tudom, hogy sokan iskolás korukban utálják meg a futást, köszönhetően a jó öreg Cooper-tesztnek, meg annak, mikor kötelező jelleggel kiküldik őket futni. Pedig a zsírégetés szempontjából nem azt kell elérned, hogy a futás során minden alkalommal megharcolj önmagaddal, kikészülj, és mindig a maximumon teljesíts, hanem azt, hogy elindulj, és fuss legalább 30 percet! Ha lassan, akkor lassan, a zsírégető pulzustartományban, ami a maximális értéked 60-65 százaléka (erre van egy nagyon általános számolás, a 220 mínusz életkor szorozva 0,60-0,65-tel, de a leghatékonyabb és legbiztosabb út az, ha pulzusmérős órát használsz!). Amennyiben ugyanis kezdőként a futáshoz olyan sikerélmény párosul, amely azt erősít benned, hogy „Igen, meg tudom csinálni!”, nem pedig azt, hogy „Jaj, már megint, én ezt nem fogom bírni...”, akkor nagyobb eséllyel és lelkesebben fogsz futócipőt húzni újra meg újra.

Sokaknál előfordul, hogy egy kimerítő, hosszabb futást követő órákban túleszik magukat, és ezzel a fogyási céljaik megvalósulását is akadályozzák.

Azt javaslom, hogy aki a fogyás miatt fut, az a hosszabb edzést követő egy órán belül fogyasszon el 400-500 kalóriát. Ezzel elkerülheti a farkaséhséget, hiszen a kiéhezett szervezet megkapja azt, amire szüksége van. És ami még nagyon fontos, hogy ez az étkezés ne cukorból, hanem jó minőségű szénhidrátból és fehérjéből álljon össze!

Az intervall és a zsírégetés

Vajon a futásnál melyik az az edzéstípus, amely a legtöbb zsírt égeti el?

– Hangsúlyozni kell, hogy a zsírégetés nem áll meg konkrétan abban a pillanatban, amikor befejezed az edzésedet, ugyanis ezután még utózsírégetés is történik – mondja Szandra. – Jelen tudásom szerint az intervall az az edzéstípus, amely után a leghosszabb ideig tart a zsírégetés folyamata.