Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Bemutatkozik a 24 órás ultrafutó EB csapat

Október 22-23-án rendezik meg a 24 órás ultrafutó Európa-bajnokságot. Erős csapattal indulnak lányaink. Cikkünkből Ismerd meg a teljes magyar csapatot. Hajrá!

Október 22-23-án rendezik meg az ultrafutó Európa-bajnokságot a francia Albiban. Női csapatunk tagjai: Makai Viktória, Kádár Kitti, Dr. Lubics Szilvia, Vágó Boglárka, és én, e cikk írója Elek Dóra Zsuzsa. A fiú csapatot Belej-Fekete Bálint, Csécsei Zoltán, Mazur Béla és Zahorán János képviselik. Jöjjön egy kis kedvcsináló a szombaton induló versenyhez, majd a csapat tagjainak bemutatása. Az eseményt a csapat szurkolói oldalán, a Facebookon is követheted majd. 

A szombat szinte minden futó életében igen, futással is telik. 8 futótársammal, mi biztosan futunk majd szombaton!  Persze lehet cizellálni: futunk, sétálunk, wc-zünk, eszünk, iszunk, *hányunk, *sírunk, *hisztizünk (*opcionális). Elindulunk a 24 órás ultrafutó Európa-bajnokságon, ami körülbelül ezekből fog állni.:)

Joggal kérdezheti bárki, hogy ha ez ennyire borzalmas, minek csinálja ezt bárki?! 

Mások álláspontját nem tudom, de az biztos, hogy számomra van az a 20 másodperc - akár többször is - , amikor azt érzem: enyém a világ, legyőzhetetlen és sérthetetlen vagyok, amikor igazi HERO vagyok. Ez nagyon ritka érzés, felszabadító és örömteli. Én ezért futok ennyit, mert az a 20 másodperc felülír minden rosszat, minden fájdalmat, minden vérhólyagot, gyomorgörcsöt és hányingert. A verseny maga egy stadionban zajlik majd, pontosabban a stadionon belül és kívül egy 1120 méteres pályán. Mindnyájan futunk 24 órán keresztül. Egyéni és csapat értékelés is lesz. Szurkoljatok nekünk! 

 

Makai Viktória

Makai Viki

Mit érdemes tudni a civil életedről? Nőiségem legszebb éveiben, a hozzám illő társ feleségeként, és két fantasztikus gyerkőc – elfogultság ellen küzdő – édesanyjaként élek. Két kutya gazdája vagyok, akik a házasságunkkal egyidősek, vagyis „old timer” korban vannak. 4 éve GYED/GYES-en vagyok hamarosan vár vissza a gyermekvédelem. 10 éve a férjemmel kezdtünk romantikázásképpen futni. Szenvedélyből, megszokásból és kötelességtudatból futok.

Hogyan kezdtél el az ultrafutás irányába kitekinteni, mi fogott meg benne?

A harmadik maratonom után, 7 éve, kalandvágyból kezdtem el ultrázni, úgy éreztem, maradt még bennem, és jobban vonzott a táv, mint a sebesség. Az ultratávok teljesítése felülírták az emberi képességekről, a párkapcsolatunkról és a saját magamról alkotott képem. Új dimenziókat nyitott meg: a komfortzónán kívüli leendő komfortzónákat és az azon túliak lehetőségét.

Hányadik magyar válogatottságod lesz ez?

Harmadik. 2011-ben 100 km-es VB, 2012-ben 24 órás VB-én képviseltem hazánkat.

Mi az, ami egy ilyen hosszú versenyen kulcsfontosságú számodra?

Nem régen írtam erről a Futásról Nőknek Magazinba egy cikket. Fontos a gyomrom egyben tartása az első 4 órában. Ez mind mentálisan, mind fizikailag egy pozitív mérföldkő szokott lenni.

Kellett-e valamiről lemondanod konkrétan a verseny miatt?

A verseny ideje alatti távollét az eddigi leghosszabb idő, amit a gyerekekkel egymás nélkül töltünk.  Minden más lemondás értelmet és többletet ad az életemhez – remélem, utólag a távollét is a javunkra válik majd.

Mi az, amit nehéz pillanatokban szívesen előveszel, tudsz használni?

„Hű az, aki elhív erre titeket (Isten), és ő meg is cselekszi (bennem, általam) azt.” (I. Tessz.5:24)

Van-e valamilyen rituáléd (stikked) a versenykészülés, versenyzés alatt?

Közvetlenül a verseny előtt szeretek annyi napot rászánni a mentális felkészülésre, ahány órás a verseny.

Így egy-egy nap alatt átgondolom a verseny egy-egy óráját, és a benne rejlő nehézségek lehetőségét és megoldását.

Dr. Lubics Szilvia

Lubics Szilvia

Mit érdemes tudni a civil életedről?

Nagykanizsán élek, 19 éve vagyok fogorvos, 17 és fél éve anya  - ezt 5 év alatt megháromszoroztam, és 13 éve futó. A sportpályafutásom is 13 éve kezdődött, azelőtt semmit nem mozogtam. Mindig változott az ok, amiért futok. Kezdetben csak egy kis levegőre és erőre vágytam, aztán elkezdtem versenyezni, egyre nagyobb céljaim lettek, amik hajtottak előre. Most azért futok, mert időközben futóvá váltam, a napomhoz tartozik. Jól érzem magam tőle.

Hogyan kezdtél el az ultrafutás irányába kitekinteni, mi fogott meg benne?

Az ultrafutó közegbe véletlenül csöppentem, aztán kiderült, igazán ez az a műfaj, ahol jó lehetek.

Az ultrafutás egész más élményeket ad, mint mondjuk a maratoni táv. Amolyan belső utazás, önismereti tréning vagy meditáció.

Aki nem tapasztalta meg mindezt, talán fellengzősnek hathat amit mondok, de így van.

Hányadik magyar válogatottságod lesz ez?

Hatodik. Kétszer voltam válogatott 100 km-en, háromszor 24 órán.

Mi az, ami egy ilyen brutál hosszú versenyen kulcsfontosságú számodra?

Az ideális csak magamra figyelve futni a 18-20.óráig, úgy ahogy elterveztem. Aztán kinézni a szemellenző mögül és érezni az erőt ahhoz, hogyha kell, belehúzzak. Ez lenne az ideális. Ehhez kell a jól sikerült frissítés. Az erő és a fókusz megvan, azt hiszem.

Kellett-e valamiről lemondanod az Eb miatt?

Döntenem kellet a Spartathlon és az Eb között. Úgy éreztem, Leonidas-szal való kapcsolatomnak jót tesz egy év kihagyás.

Mi az, amit nehéz pillanatokban előveszel, tudsz használni?

A nehéz edzéseket biztos elő fogom venni. Ezenkívül lélekben azokat az embereket is vinni fogom magammal, akik mindig mindent megtettek, hogy egyben legyek az EB napján. Vannak páran, és külön lelátót fogok fejben készíteni nekik, hogy onnan szurkolhassanak.

Van-e valamilyen rituáléd (stikked) a versenykészülés, versenyzés előtt?

A frissítőt elég szertartásosan adagolom ki, amikor azt összeállítom, szinte átélem a versenyt előre. Igyekszem minél többet aludni a verseny előtti napokban.

 

Kádár Kitti

Kádár Kitti

Mit érdemes tudni a civil életedről?

Kiskunfélegyházán élek, 29 éves vagyok, sportedzőként dolgozom egy helyi stúdióban. Lételemem a mozgás, és ezt a mozgás iránti szeretetet próbálom minél több embernek átadni.  13 éves korom óta futok, de valójában már sokkal korábban elkezdődött ez az őrület, pontosabban először futottam, utána tanultam meg járni. :) A futás kikapcsol, teljesen más mozgásforma, mint amit tanítok, szellemileg,és testileg is feltölt.

Hogyan kezdtél el az ultrafutás irányába kitekinteni, mi fogott meg benne?

Az ultrafutás irányába egy csalódás után kezdtem el kitekinteni 4 éve, azóta sem állok meg, és már valójában az életem részévé váltak a hosszú-hosszú kilométerek, és az órákig tartó edzések

Hányadik magyar válogatottságod lesz ez?

Ez lesz az első magyar válogatottságom és hazudnék, ha azt mondanám,hogy nem izgulok.

Mi az, ami egy ilyen brutál hosszú versenyen kulcsfontosságú számodra?

Az érzés, hogy a családom, a barátaim, a tanítványaim büszkék rám, és tudják, hogy mennyire őrült vagyok!  Bár minden verseny előtt-alatt-után aggódva kérdezik, hogy ugye ez az utolsó ilyen hosszú versenyed, mosolyogva válaszolom, hogy "Igen, ebben a hónapban". Minden verseny alatt odafigyelek, hogy ne fussam el az elejét, próbálok szépen, nyugodt tempóban futni, és a végét "meghúzni" Ez eddig minden versenyemen bevált, reméljük, hogy ez most sem lesz másképp!

Kellett-e valamiről lemondanod az EB miatt?

A munkám nem engedi meg, hogy bármi kilengést megengedjek magamnak. Figyelek az étkezésemre, az edzéseimre, alapjáraton elég szigorú vagyok nem csak a tanítványaimhoz, de saját magamhoz is. 

Mi az, amit a nehéz pillanatokban előveszel, tudsz használni?

"A fájdalom elmúlik, de a dicsőség megmarad!!"

Van-e valamilyen rituáléd (stikked) a versenykészülés, versenyzés előtt?

Igen, reggelire zabpelyhes pogácsát eszem, illetve vannak kincseim, melyeket a mindannapokban hűen őrzök egy üvegszekrényben, de a versenyre magammal viszem. Ilyen az egyik kedves barátnőmtől kapott négylevelű lóhere, és az Édesanyámtól kapott mini elefánt valamint a szerencsét hozó telefontok.  

 

Vágó Boglárka

Vágó Boglárka

Mit érdemes tudni a civil életedről?

Leánykori nevem Vágó Boglárka, és nincs második nevem, pedig szívesen lennék Kázmér, mint ritka női név. 32 éves leszek az év azon hónapjában, mikor még az oroszok is felvesznek egy pulóvert a hólapátoláshoz, továbbá konstans álláskereső is vagyok. Pest belvárosában élek a 3 éves fiammal, olykor önkényes lakásfoglaló pókokkal, illetve volt pár növényem, de nem voltak túl hosszú életűek. 

Hogyan kezdtél el az ultrafutás irányába kitekinteni, mi fogott meg benne?

2008 óta futok rendszeresen, mert ezt a sportot még az én IQ-lájtommal is tudom űzni, szemben a briddzsel. Mindig is ultrafutásban gondolkodtam, mert szinte csak olyanokkal találkoztam, akik 100 km alatt át sem öltöznek, mindemellett nagy tisztelettel figyeltem félmaratoni, maratoni sprintereket, akik már akkor célban vannak, mikor én még csak az első toi-toi-t hagyom el. Az ultrában megtapasztaltam, hogy olyan testrészem is képes irgalmatlanul fájni, melynek a létezéséről korábban nem is tudtam.

Hányadik magyar válogatottságod lesz ez?

Ez a második magyar válogatottságom, bár matekból sosem voltam jó. Persze mindez nagy megtiszteltetés is, annak ellenére, hogy napról napra közelebb kerülök a gyomorfekélyhez, de ez legyen a legnagyobb bajom.

Mi az, ami egy ilyen brutál hosszú versenyen kulcsfontosságú számodra?

Az, hogy az mp3-am ne merüljön le. Amúgy más nemigen van. Fejben nem vagyok valami acélos, és önbizalommal se vagyok eleresztve, így kábé sose hiszem el, hogy végig tudok csinálni egy versenyt. Ezért mondjuk tök jó lenne egyszer egy olyan versenyen részt venni, ahol nincsenek ilyen kétségeim. És nem merül le az mp3-am! 

Kellett-e valamiről lemondanod az Eb miatt?

A péntek esti kocsmaratonról. :)

Mi az, amit nehéz pillanatokban előveszel, tudsz használni?

Max. papírzsepi. Meg arra gondolok, mennyire jobb lenne most Izlandon. (LOL - szerk.)

Van-e valamilyen rituáléd (stikked) a versenykészülés, versenyzés előtt?

Mindent az utolsó utáni pillanatra hagyok, hogy addig se kelljen a versenyre gondolni.

Elek Dóra Zsuzsa

Elek Dóra Zsuzsa

Mit érdemes tudni a civil életedről?

Budapesten élek a párommal. A Margitsziget a szomszédunkban van. Így választottunk lakhelyet, mind a ketten ultrafutunk. 25 éves vagyok és jelenleg tanulok a BME-n. Van két bölcsész diplomám, halmozom az élvezeteket.

Hogyan kezdtél el az ultrafutás irányába kitekinteni, mi fogott meg benne?

Hirtelen felindulásból mentem el egy 6 órás versenyre, ahol fogalmam sem volt róla, mi is az ultrafutás. Letelt a verseny, én pedig jól éreztem magam végig, bár nyilván fájt itt-ott. Arra már viszonylag korán rájöttem, hogy ha belegebedek, se tudok másokkal menni a résztávok, repülők alatt, de nem okoz különösebb gondot még egy szigetkör lefutása.

Hányadik magyar válogatottságod lesz ez?

A legeslegelső! A tavalyi vb-n a páromat kísértem, akkor találtam ki azt is, hogy 24 órást futok.

Mi az, ami egy ilyen brutál hosszú versenyen kulcsfontosságú a számodra?

Nagyon sok dolog van, de talán a legfontosabb, hogy olyan ember álljon a pálya szélén engem frissítve, akiben maradéktalanul megbízom és tudom, hogy a legjobbját hozza. Ha ez megvan, (most meglesz!) akkor nekem „csak futni kell”

Kellett-e valamiről lemondanod az Eb miatt?

Egy cukor- és csokimentes diétába kezdtem még év elején, amióta az Eb-re készülök, minden egyes visszautasítás és édesség meg nem evése ennek a fényében történt.

Mi az, amit nehéz pillanatokban előveszel, tudsz használni?

Magát a válogatottság érzését mindenképp. Meg azt, hogy október 23-án futunk. Számomra ez mindig egy különleges nap, mélyebb érzelmekkel töltődöm el, mint mondjuk március 15-én. Biztosan segíteni fog a tudat, hogy a hazámat képviselem ezen a jeles napon. Töltekezni fogok a rengeteg szurkolásból is, amit az elmúlt napokban kaptam.

Van-e valamilyen rituáléd (stikked) a versenykészülés, versenyzés előtt?

Nagyon sok van. Például soha nem veszem fel az esemény pólóját a verseny lefutása előtt, mert nem érzem jogosnak. Nem bírok edzést kihagyni, mert rettenetes lelkiismeretfurdalásom lesz. Ha egy verseny jól sikerült, akkor görcsösen ragaszkodom az az előtt végigcsinált dolgokhoz. (Például ahhoz, hogy a verseny hetében mennyit és mikor futottam.) Ugyanazt kell végigcsinálnom. Ha emlékeznék rá, hogy mikor mentem pisilni, lehet, hogy azt is megpróbálnám reprodukálni. Tárgyakhoz is ragaszkodom, ugyanaz a rajtszámtartó, ugyanaz a sapka, amiből csak lehet, ugyanazt, ugyanúgy!

 

A fiú csapat tagjai

Belej-Fekete Bálint

Belej-Fekete Bálint

Kor:   40

Foglalkozása:  műszaki menedzser

Családi állapota: házas, 3 gyermek apukája

Legjobb 24 órás eredménye: 235,6 km

Mottója: Menj, küzdj az álmodért!

Versenystikk:  Verseny előtt mindent kiszámolok és leírom. Körözős versenyen minden kör idejét előre kiszámolom.

Célja az Eb-n:  Minimális cél a pályán maradás, a nagyobb terv 250 km teljesítése

 

Csécsei Zoltán

Csécsei Zoltán

Kor: 32

Foglalkozása: építésvezető

Családi állapota: házas

Legjobb 24 órás eredménye: 243,5 km

Mottó: Ha nem tettél meg mindent a jó eredményért, nem tettél semmit.

Versenystikk: Frissen vágott (mostanában borotvált) haj, piros póló vagy hátrafordított baseball sapka.

Célja az Eb-n:  250 km-t szeretnék futni, és remélem győzni tud a csapat

Mazur Béla

Mazur Béla

Kor: 39

Foglalkozása: polihisztor

Családi állapota: kapcsolatban, 2 gyermek apukája

Legjobb 24 órás eredménye: 247,1 km

Mottó: Amit beletettél, csak azt veheted ki.

Versenystikk: Muszáj verseny közben vigyorognom, ökörködnöm. Ha ez nincs, valószínűleg meghaltam a pályán.

Célja az Eb-n: Futhatok lassan, de 24 óra alatt így is, úgyis elfáradok, akkor meg minek fogjam vissza magam?

 

 

Zahorán János

Zahorán János

Kor: 56

Foglalkozása: lakatos

Családi állapota: házas, egy srác apukája

Legjobb 24 órás eredménye: 227 km

Mottó: „Nyomjad neki, papa! Versenyezni jöttél, nem szórakozni"  „A pályán meg kell halni." 

Versenystikk: Elsősorban a „hosszú szenvedések” vonzanak. Zárójelben csak egy kis érdekesség Janival kapcsolatban, hogy 70-100 km között minden versenyen kidobja a taccsot (hát ez van..).

Célja az Eb-n:  Nálam minden 24 órás versenyen 200 km a minimum. 56 éves vagyok, ebben a korban már nehéz egyéni csúcsokat döntögetni, de mindenképpen hasznos tagja szeretnék lenni a válogatottnak.