Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Bakancslistás maratonok - TCS New York Marathon

A világ legnagyobb maratonja. Ezt az élményt nem lehet átadni, csak átélni.

Azok közé tartozom, akik azt vallják: az embernek élete során nem anyagi javakat, hanem lehetőségei szerint minél tartalmasabb élményeket kell gyűjtenie, ha szeretne boldog és teljes életet élni.

A nagy álom

Rengeteg amatőr futó álmainak netovábbja, hogy egyszer ott lehessen a több mint 50 000 szerencsés között, aki a híres utcákon és kerületeken futva teljesíti a legnagyobb utcai futóversenyt, a New York City Marathont. Nem voltunk mi sem másképp ezzel, amikor a tavalyi év elején barátnőmmel, reményekkel telve neveztünk a versenyre. 

 

A 2020-as maraton november 1-én kerül megrendezésre

Ha valakinek nagyon jó eredménye van maratoni vagy félmaratoni távon, a megadott kvalifikációs idővel rendelkezik, csupán regisztrálnia kell a versenyre, az indulása onnantól garantált. Ezek az idők életkornak megfelelően különbözőek. További kvalifikációs időket ezen a linken találsz.

 Férfi szintekNői szintek
ÉletkorMaratoni FélmaratoniMaratoniFélmaratoni
18-342:53:001:21:003:13:001:32:00
35-392:55:001:23:003:15:001:34:00
40-442:58:001:25:003:26:001:37:00
45-493:05:001:28:003:38:001:42:00

Férfi és női kvalifikációs idők, további szintek itt

Számunkra a 3:38-as maratoni idő nem volt opció, ezért a hagyományos utat választottuk: neveztünk és abban bizakodtunk, hogy majdcsak ránk mosolyog a szerencse. Végül mi mosolyogtunk elégedetten, amikor február végén a bank sms üzenetéből egymástól pár óra eltéréssel mindketten értesültünk, hogy a verseny szervezője a 356 dollár nevezési díjat leemelte.

Információk

A sorsolás után hetente érkeztek a hírlevelek a verseny szervezőitől, ami segítségemre volt a ráhangolódásban, a november közeledtével lassan minden gondolatom New York irányába koncentrálódott. Igyekeztem minden érkező e-mail-t elolvasni, neked is ezt tanácsolom. A verseny időpontjának közeledtével nyilatkozni kell a célterületre jutás módjáról, a verseny utáni úgynevezett poncho lehetőségéről és a nyitóünnepségen való részvételre is a hírlevélben közzétett módon és időben lehetett jelentkezni. Adott gyülekezési pontokon tud felvenni a komp vagy buszok, melyekkel a rajtterületre juthatsz. Arról is nyilatkoznod kell, hogy a célterületre való befutás után emblémázott izolációs fóliát, poncsót vagy a saját ruháidat szeretnéd megkapni, ameddig sétálsz a versenyközponthoz, ruhatárhoz. Szerintünk poncsót érdemes választani, mert így kapsz egy szuper meleg, belül takarós, kívül vízlepergetős kézzel fogható emléket, amivel legálisan vagánykodhatsz kerti partykon. 

Indulás!

A futóév végére a testem apró jelzéseket küldött, hogy lazítanom kellene, de nem fogadtam kellő megértéssel a jeleket. Előbb a SPAR 30-es távján jött elő a szokásos piriformis gyulladásom, majd az utazás előtt egy héttel a Sziget rekortánján bicsaklott meg a bokám, s ugyan dagadt lábbal, de hatalmas boldogságban vártam az indulást.

A 2017-es TCS New York City Maratont november 3-án rendezték meg. A vasárnapi versenyre hétfőn indultunk a családdal, időt adva magunknak az időeltolódás leküzdésére és a város bebarangolására is. Az időjárás kegyes volt hozzánk, a november eleje ellenére a verseny előtti pár nappal 24 fokban és tűző napsütésben volt részünk.

Szállás, Central Park

Aki járt már New Yorkban tudja, hogy a szállások drágák, és minőségben erősen elmaradnak az Európában megszokottól. Barátnőm az Airbnb-ben, mi szállodában bíztunk és egyikünk sem volt maradéktalanul elégedett. A metrómegállók és a Central Park környéke megérkezésünkkor már a maraton lázában égett: mindenütt plakátok és zászlók hirdették a versenyt, a parkban bőszen folyt a célzóna építése. A Park pavilonjában egy hatalmas falon valamennyi, a vasárnapi versenyen induló futó neve ott szerepelt. A több, mint 50 000 név komoly területet foglalt el. Ha eljutsz a maratonra, ki ne hagyd a futást a Central Parkban és a végén a maratoni pavilon meglátogatását, neved felkutatását! Egy külön falon hagyhattunk üzenetet bárkinek, s mivel volt egy futóismerősöm, akiről tudtam, hogy a következő nagy cél az életében a Nagy Alma, így én neki hagytam ott egy kis motiváló emléket.

Expo

A maraton expo mérete már meg sem lepett. Mivel számítottam a tömegre, a nyitás napjának délelőttjét az indulócsomag felvételével és nézelődéssel töltöttem. Itt, az expon lehetett szert tenni az ingyenes belépőkre, amivel a Central Parkban épített lelátókról nézhették a családtagok a megnyitó ünnepséget. Az expo méretét és a kiállítók széles kínálatát nehéz szavakkal visszaadni: minden kapható és látható, amire egy futónak bármikor szüksége lehet, meg az is, amire aligha. Rajtszámmal a zsákban, a new york-i maraton pólójában már csak a megnyitót vártam.

 

Megnyitó

Egy sajnálatos terrorcselekmény miatt hihetetlen biztonsági előírásokat vezettek be a versenyre és az azt megelőző megnyitó ünnepségre, amit pénteken kora este a Central Parkban tartottak. Hangulatát sem kép, sem videófelvétel nem tudja visszaadni. Örök élmény marad. A biztonsági előírások szerint egy övtáskán kívül semmit nem vihettem magammal. A részvételt visszaigazoló e-mail-t és az útlevélellenőrzését követően a HUNGARY tábla alatt találkoztunk a többi magyar indulóval, hogy aztán a hangosbemondó „representing Hungary” felkiáltása után hatalmas magyar zászlókat lobogtatva végigvonultunk a lelátók előtt. Azóta valahányszor meghallom Alicia Keyes New York dalát bárhol, azonnal a ceremónia estéje jut eszembe. A felvonulók mindannyian azért voltak ott aznap este, hogy két nap múlva együtt tegyük meg a 42.195 méternyi távot. Valódi örömünnep volt, felfokozott hangulatunkhoz a megnyitó végén az égbe fellőtt számtalan tűzijáték rakétája is hozzájárult.

 

Magyar tésztaparty

Szombat este Kumin Ferenc, Magyarország new york-i konzulja látta vendégül a magyar delegációt egy palacsinta partira, ahol a megnyitóról ismert arcok mellett újabb sporttásakkal találkozhattunk. Nekem már nem nagyon ment le a palacsinta az idegességtől. A maraton szervezését nem tudom nem kifogástalannak minősíteni. Kedvesség, figyelmesség, számtalan önkéntes, jókedv és segítőkészség – csak ezzel találkoztam vasárnap. Miután a maraton a Verrazzano-Narrows hídon, Staten Islanden rajtol, ezért kora reggel a komp kikötőjében találkoztunk a barátnőmmel. Mindketten talpig magyar színekben indultunk a versenyen, a ruházatunkról pár perc alatt felismert valaki a tömegből és megörülvén, hogy magyarokkal találkozik, mellénk szegődött.

Kijutás

A kompút kifogástalan volt, közvetlenül a Szabadság szobor előtt haladtunk el és a hajó felszereltsége lehetővé tette, hogy mindannyian még mosdóba is eljussunk. A komp megérkezése után buszokra szállítottak bennünket, majd onnan már a rajtzónához mentünk. A szigorú előírásokat alaposan átolvastam, így nem volt meglepetés, hogy csak a rajtcsomagban található áttetsző szatyrot és egy övtáskát engedtek be a zónába. A buszokról leszálláskor a csomagunkon kívül a rajtszámunkat is ellenőrizték és kutyusok is végigszimatolták a futókat.

Rajtzóna

A zónába csak futót engedtek be, a nézők részére itt nincs látnivaló, nincs belépési lehetőség. Épp elég lehet félszázezer ember zökkenőmentes rajtját megszervezni. A rajtterület is profin szervezett volt, a WC-k számolatlanul hosszú tömött sorokban az út mentén, miközben a rajtszámon szereplő szín és számkód alapján kell megkeresni a megfelelő rajtzónát. A rajt előtt mosdó, reggeli, apró ajándékok, utána pár emlékkép és már szólítottak is a rajtvonalra. A rajtot képező híd két szintes, rendkívül széles és a rajt is több szakaszban történik.

Útvonal

 

Aligha lehet szavakkal visszaadni a Staten Island – Brooklyn – Queens – Bronx – Manhattan útvonalon át vezető 26.2 mérföldön a futókat érő impulzusok sokszínűségét. A kerületek szinte egymással versengve bíztatnak mindenkit a futóútvonal mindkét oldalán: síppal, dobbal, nádi hegedűvel, táblákkal és gospel kórussal felszerelkezve tesznek meg mindent azért, hogy örökre feledhetetlen élmény maradjon a New York-i maraton. A szintrajzból tudtam, hogy a hidak és a város elhelyezkedése miatt nem készülhettem síkra, de nem találtam vészesnek a szintkülönbséget. Nekem örök élmény marad a kép, amikor a több tízezer szurkoló között a Queensboro hídon átjutva megláttam a családomat, akik hatalmas zászlót lobogtatta bíztattak és a szakadó eső ellenére egy erős óra múlva már a Central Parkban integettek nekem. Találkoztam az egyik frissítőponton egy magyar önkéntes segítővel, aki annyira boldog volt, hogy épp hozzá futottam oda magyar motívumairól jól felismerhető futópólómban.

 

Cél

A befutóban a profi és kifogástalan szervezést még lehetett fokozni. A tömeg ellenére mindenkinek jutott érem, befutó fénykép, frissítő, befutócsomag és meleg poncho, amit ráadásul az önkéntesek ránk is adtak, miközben fülig érő szájjal mindenkinek egyesével gratuláltak. Nem lehet ezt a hangulatot visszaadni, ezért azt javaslom, hogy ha megteheted, egyszer fuss maratont New Yorkban!

 
 

Verseny után

A versenyt követő napon ne hagyd ki a Central Park pavilonjában beszerezni a finisher pólót, a New York Times példányát, amiben te is név szerint szerepelsz majd időeredményeddel, és gravíroztasd az érmed! Ha mindez megvan, írd meg te is, milyen volt futni a New York Marathonon!

 

A versenyre a nevezés január 15-én indul és február 15-ig tart. A nevezési díj 358 dollár, amit a kártyádról fognak leemelni, ha a sorsoláson neked kedvez a szerencse. A sorsolást február 28-án tartják, így nagyon kell ügyelni arra, hogy a nevezési díj összege aznap mindenképp a megadott bankszámlán legyen, különben elúszott a lehetőség. Feltételek és minden tudnivaló, valamint a jelentkezés leadása: https://www.tcsnycmarathon.org