Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Bakancslistás maratonok - Frankfurt Marathon

A Frankfurt Marathon története hosszú időre nyúlik vissza.

2017. december 31-ig lehet nevezni a Frankfurt Marathonra, mely Európa egyik legnagyobb maratoni futóversenye. A felkészülésre még van időd, mert csak 2018. október 28-án rajtol a verseny. 

Az első rendezésre 1981-ben került sor. Az eseményre összesen 3169 ember regisztrált. A futók között volt Emil Zatopek, az a legendás futó, aki 1952-ben az olimpián három hosszútávú futószámban is győzedelmeskedni tudott olimpiai rekorddal (5 000 méter, 10 000 méter és maraton). Az első Frankfurt Maraton győztesei: a svéd Kjell-Erik Stahl 2 óra 13 perces idővel és a nőknél Doris Schlosser 2 óra 47 perccel.

Ezt is olvasd el! Tippek a Berlin Marathonra

Zátopek első maratonja volt az olimpiai

„A világcsúcstartó angol Jim Peters jó taktikának vélte a hőséget kijátszani Zátopek ellen. Tizenhat kilométer után Peters tíz perccel saját saját világrekordjának részideje alatt volt, és egyre inkább elhúzott a mezőnytől. Zátopek kételkedett is az eszeveszett tempó tarthatóságában.

                - Bocsánat – zárkózott fel Peters mellé. – Ez az első maratonom. Nem lesz ez túl gyors?

                - Nem – felelte Peters. – Inkább túl lassú.

Ha Zátopek olyan ostoba volt, hogy ilyet kérdezzen, bizonyára ostobán beéri akármilyen válasszal.

                Zátopek meglepődött.

                - Azt mondod, túl lassú – kezdte újra. – Biztos vagy benne, hogy túl lassú ez a tempó?

                Biztos – válaszolta Peters.

Majd ő maga is meglepődött.

                Oké. Kösz – búcsúzott Zátopek, és Peterst mintegy szaván fogva nekiiramodott.”

Részlet a Futni születtünk könyvből (112. oldal)


A Frankfurt Maraton sikere évről évre nőtt, ahogy az indulók száma is. 2005-ben már 17 195 indulója volt a versenynek. Ahogy nőtt a verseny presztízse, egyre jobb idők születtek mind a férfi, mind a női oldalon. A 30. Frankfurt Maratonon győzedelmeskedő Wilson Kipsang például mindössze 4 másodperccel maradt el az aktuális világcsúcstól 2 óra 03 perc és 42 másodperces idejével. Azóta a Frankfurt Maraton Európa egyik leghíresebb és legkedveltebb maratonjává nőtte ki magát, ahol évről évre sok magyar futó is rajthoz áll.

Távok, árak

Klasszikus maratoni távra 73 euróért nevezni. 3-10 fős csapat teljesítheti a távot, ez összesen 155 euró. A mini-maraton 8 euróba kerül. A gyerek futam pedig ingyenes. Pretzel Run (perec futás) reggeli 5 km-es futás a maraton előtti napon.

Szombaton tartják az Inslite maratont, ahol görkorcsolyával teljesítik a maratont 1 óra 30 perc körüli idővel.

Ajkay Antal 1999-ben futott először a Frankfurt Marathonon, összesen 10 alkalommal teljesítette a versenyt. Őt kérdeztük, mit érdemes tudni a Frankfurt Maratonról.

Nevezés

Az interneten lehet regisztrálni egy formanyomtatvány kitöltésével. Itt meg kell adni a futó nevét, nemét, születési dátumát, kapcsolattartási adatokat,  Pénteken 12-19-ig, szombaton 10-19-ig, vasárnap 7-10-ig szokott zajlani a rajtszámfelvétel. Viszonylag nagy az indulók száma, 17-18000 ezer ember, mégis precízen intézik a szervezők. 1000-es szektoronként lehet a hosszú-hosszú asztalokhoz járulni, de pik-pak megy a sor, meg a chipkontroll is.

 

Ezt is olvasd el! Futóverseny kisokos

 

Az árban benne van a tésztaparty, ahol tésztát és üdítőt és sört adnak, délután 2 és 5 között pedig előadásokkal várják az érdeklődőket. A maratont sikeresen teljesítők befutóérmet kapnak. Szombat-vasárnap be lehet menni a rajtszámmal a fürdőbe egy alkalommal. A rajtszámmal ingyenes a tömegközlekedési eszközök használata vasárnap. Pólót külön lehet venni (€30) az Expo területén, de van hosszú ujjú póló is (€42). 

Rajt!

A rajt a vásárközpontban van a piactéren, a Ludwig Erhard Anlage tér közelében, nem messze az ikonikus Messeturmtól. Én szeretek a rajt előtt 2-3 órával már kint lenni, de egyébként is legkésőbb 9:50-kor be kell állni a rajtba. A maraton 10 órakor indul, nettó időmérés van, 4-5 órás maratonnal tervezve olyan 15-25 perc, mire a kapuhoz ér az ember. Elől állnak az Etiópok és Kenyaiak, utánuk az európai elit futók. Ugyanúgy szektorok vannak, mint más versenyeken, csak itt a szektort a szponzor neve jelenti. A szektort a rajtszám fölött érdemes keresni, ott lesz egyértelműen a szektor neve. Amikor először álltam ott a rajtban, nagyon furcsa volt, hogy mennyi az idős futó, nők és férfiak. Itthon is vannak szép korú futóink, persze, de nem ilyen természetességgel. Náluk egy kicsit korábbról van a futásnak hagyománya. 

Jótékonyság

Sokan csinálják azt, hogy a melegítőt, amit rávesznek a futóruhára, csak az utolsó pillanatban dobálják el, az önkéntesek pedig összeszedik a rászorulóknak. Az útvonal során van egy nagy felfújt kapu, ami alatt áthaladva 8 euróval támogat az ember egy alapítványt, amit pluszban levonnak arról a számláról, amiről intézték a nevezést.

Frissítés

4-5 kilométerenként van frissítés, és ha csak a mezőny második felében vagy végén ér valaki 40 km-hez, akkor az ott dolgozók még mindig az ember kezébe adják a frissítőt, holott már több órája kint állnak. Szőlőcukor, banán, 25 km-től power gel is van pár éve. Italokban víz, isoital, kóla 20 km-en felül van. Sokan vannak a kiszolgálók, fegyelmezettek, egyből összetakarítják az eldobált poharakat.

 

Ezt is olvasd el! Tanuld meg a futónyelvet

Útvonal

A város büszke a maratonra, minden erről szól arról a hétvégén. Már a verseny előtt jóval lezárják az útvonalat, ami egyébként a belváros közepén megy végig, a legdrágább divatcégek utcáján (ottani Váci utca) megyünk végén kétszer is. Végig szurkolnak, a város összes pontján végig szurkolók vannak, amikor kimegy a külvárosba a maraton, a családi házak elé kiállnak az emberek és ott szurkolnak. Az idősek otthona elé kihoznak foteleket és székeket, az idősek pedig fakanállal és lábasokkal zajonganak. Amikor kollégiumok mellett futunk el, az évben ekkor, egyszer a bentlakók kiteszik a hangfalaikat az ablakba és zenével buzdítják a tömeget.

Cél

A szintidő 5 és fél óra. Egy pár éve egy rendezvénycsarnokban van a befutó. Ahogy megérkezünk a Festhalle oldalába, onnan 44 méter van még a célig. Pompomlányok, zene, fény vár, úgy érkezünk be, hatalmas csinadratta fogad. A kapu után egyből a nyakunkba kapjuk az érmet, majd átirányítanak egy térre, ahol rengeteg féle levest, süteményt, kuglófot, gyümölcsöt, italt, sört adnak. Ezeket ingyen és korlátlan mennyiségben lehet enni, ameddig ezen a területen tartózkodik valaki. Innen lehet visszamenni a maraton központba, ahol le lehet zuhanyozni, masszázsra menni és átöltözni.