Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Bakancslistás maratonok - Chicago Marathon

Minden évben 45000 futó nevezhet a Chicago Marathonra.

2019-ben október 13-án rendezik meg a Bank of America Chicago Marathont. A legdinamikusabban fejlődő utcai maratonin közel 45 000 ember áll rajthoz. 2018-ban Idén Szabó Nóra 2 óra 45 perc 50 másodperces idővel ért célba Chicagoban, az ő élménybeszámolóját olvashatjátok.  

 
Szabó Nóri
|
A Chicago Marathon, a World Marathon Major, azaz a világ legnagyobb maratonjainak sorába tartozik. Fotón Szabó Nóri.

 

A Chicago Marathon a hatodik Word Marathon Major Tokió, Boston, New York, London és Berlin mellett. Az első versenyt 1977. szeptember 25-én rendezték 4200 indulóval. Olyannyira nagy versennyé nőtte ki magát, hogy az indulók létszámát kénytelenek voltak limitálni a szervezők 45000 főben. Érdekesség, hogy a Chicago Marathonon évről vére egyre jobban kiegyenlítődik a férfi-női  nevezők és célba érkezők aránya. Míg 2001-ben 16802 férfi és 11068 nő ért célba, ez a szám 2017-ben 22906 férfit és 21602 nőt jelentett. A szintidő 6 és fél óra.

 

Kijutás a versenyre, nevezés

A versenyre hitelesített versenyen, 2017. január 1. után futott kvalifikációs időkkel lehet kijutni:

Korosztály

Férfi idők (óra:perc:másodperc)

Női idők (óra:perc:másodperc)

16-293:05:003:35:00
30-393:10:003:40:00
40-493:20:003:50:00
50-593:35:004:20:00
60-694:00:005:00:00
70-794:30:005:55:00
80 és fölötte5:25:006:10:00

Ha az elmúlt 10 évben (2009-2018 között) bárki legalább 5 alkalommal teljesítette a Chicago Marathont, automatikus indulást kap.

Lehetőség van utazási irodákon keresztül is nevezést vásárolni a versenyre. A szervezők oldalán megadott utazási irodákon keresztül lehet érdeklődni a nevezés és utazás megvásárlása iránt. Elképzelhető, hogy magyar iroda is benne van a továbbértékesítésben, ezután érdemes a neten kutatni. Ha utazási irodával mész, akkor a nevezésen kívül a szállás és a repülőjegy is a csomag része.

Sorsolásos módszerrel is az indulók közé kerülhet valaki, ez akkor áll fent, ha nincs meg a megfelelő kvalifikációs szint, ebben az esetben az indulás nem biztos, de izgalmas a várakozás.

Jótékonysági szervezet futójaként is biztos indulást lehet szerezni, ha valaki komoly összegeket gyűjt össze a megadott szervezetek részére a versenyt megelőzően. (2002-es bevezetése óta az indulók összesen 167 millió dollárt gyűjtöttek össze a különféle jótékonysági szervezeteknek.)

Most pedig következzenek Szabó Nóri személyes tapasztalatai.

 

Mennyire járja át Chicagot a maraton hangulata a verseny előtti napokban?

Már a reptéren óriási molinó köszönti a Chicago Marathon résztvevőit, és a metrómegállókban, az utcákon mindenhol kisebb-nagyobb plakátok, villanyoszlop-reklámok hívják fel a figyelmet, hogy itt bizony a hétvégén maraton lesz.

Az utcán sétálva látom, hogy nagyon sokan korábbi maratonok finisher dzsekijeit viselik, főleg a Boston maratonosat, ami nagyon feltűnő. Sőt, láttam olyat is, aki a Berlin maraton befutóérmet viselte a nyakában az utcán. De itt ez egyáltalán nem “gáz”, úgy néznek a versenyzőkre, mint a csodabogarakra és meg is szólítanak, gratulálnak ha látnak rajtad bármilyen idei vagy korábbi ‘maratonos cuccot’.

Szabó Nóri, azaz az Irunlady, aki itt Chicagoban futotta meg élete eddigi legjobb maratoniját, 2018-ban.

 

A verseny előtti napok egyik fontos momentuma a tésztaparty, Chicagoban milyen? 

Van hivatalos tésztaparty is a verseny előtt is és után is, amire külön jegyet kell venni. Bővebb információt erről nem tudok, képek alapján ugyanaz a kínálat, mint a Boston maraton előtt.

 

A maratoni expót milyennek láttad? 

Pénteken nyitott ki, ami Észak-Amerika legnagyobb konferencia központjában kapott helyet. Rengeteg kiállító van egy óriási területen. De a bostonihoz hasonlítva ez kisebbnek tűnik, sok az üres tér, és Bostonban mintha sokkal több minden lett volna, nekem az jobban tetszett. Nagyon sok kiállító van, a különböző futóversenyek promóciós sátraitól a pólófeliratozáson át tényleg minden van, amit emlékként aztán haza lehet hozni.

 

Rajtszám felvétel

Nagyon gyorsan megy, ha szerencséd van, 15 percnél többet nem kell sorban állnod. A szombati nemzetközi 5 kilométeres futásra is az expón lehet átvenni a rajtszámot, ha időben nevezel, a magyar zászlót is rányomtatják. Amerikában hihetetlen jól kezelik a tömegeket, tehát hiába óriási a versenyen a létszám, ez egyáltalán nem okoz arányosan hosszabb sorokat.

 

A versenyen a rajtba való kijutás hogyan zajlik? 

A verseny a Grand Parkból indul és ide is érkezik vissza nekem szerencsére nagyon közel volt a szállásom, 180 méterre a parktól. Több hullámban indítják a futókat, ezeken belül is több zóna van. Korábbi maratoni/félmaratoni idő alapján sorolják be a futókat. Véletlenül rábukkantam a verseny honlapján, hogy van egy ún. ‘Amercian Development’ zóna, ahonnan azok a gyorsabb futók indulhatnak, akik bár nem profik/elitek, de nagyon jó maratoni eredményük van (férfiak: <2:31:00, nők: <3:01:00). 300 szabad hely van, és bárki jelentkezhet (nem amerikai is), aki megfelel ennek az elvárásnak. Így kerültem be ebbe a zónába. Nekünk olyan extrák jártak, mint például a rajt előtt nem a szabad ég alatt, fagyoskodva, álldogálva kell várakoznunk, hanem egy külön fűtött sátorban vártak minket asztalokra pakolt sportitalokkal, müzliszelettel, és minden cuccunkat ott hagyhattuk a sátorban, nem kellett leadni csomagmegőrzőbe, hiszen ott vigyáztak rá. Rengeteg ismerős arcot láttam itt, akiket Instagramon követek, többekkel össze is barátkoztam.

Mit lehet kivinni a rajtba? Mennyit kell várni a startig?

A rajtszám felvételekor kapott átlátszó zacskóba bármit pakolhatsz, amit csak szeretnél. Szerencsére ez elég nagy (nem úgy, mint a Boston maratonon az A/5-ös méret), így én is jól megpakoltam pulcsikkal, váltócipővel, és a reggelinél készített 4 cm vastagon megkent mogyoróvajas croissannal (ez a “jutifali”).

Az én rajtom fél 8-kor volt, már 5:30-tól beengedték a futókat (mindenki a zónájának megfelelő helyen kellett, hogy bemenjen), előtte át kellett esni egy csomag ellenőrzésen, de nagyon gyorsan haladt, pedig megszámlálhatatlanul sokan voltunk. Azért ajánlom, hogy időben érkezzetek, mert bár az én zónám gyorsan haladt (tekintve, hogy mi nem voltunk annyira sokan), de ahogy láttam, máshol kígyózó sorok álltak… . Nagy szerencsémre a legeslegelső sorból rajtolhattam, olyan nagy nevektől karnyújtásnyira állva, mint Mo Farah, Galen Rupp, Florence Kiplagat vagy Gwen Jorgensen…

A rajtnál a szokásos ‘dobd ki oldalra a felesleges cuccodat’ adományozási akció van, az így eldobott ruhadarabokat önkéntesek összeszedik, majd azok bekerülnek az adománygyűjtő ládába.

 

Az útvonalat te milyennek élted meg? Sokan szurkolnak az út mentén?

A pályát gyors pályának könyvelik el, de 6 hídra kellett felfutnunk, ami elég csúszós volt, mert rácsos vasszerkezet borította, bár volt, amelyiken piros szőnyeget terítettek le, de mivel szakadt az eső (nem végig, de kb. 4x ránkszakadt az ég 2018-ban), ezen sem volt túl kellemes “végigtrappolni”.

Egyszerűen leírhatatlan, ami a 26.2 mérföld alatt történik a verseny útvonala körül! MINDENHOL szurkolók, nincsen 1 méter sem, ahol ne állna valaki. Nem hiába, 1,7 millió (!) szurkoló volt kint ezen a délelőttön. Folyamatosan kiabálnak, énekelnek, zenés szurkolói pontok is vannak, illetve egy üzenőfal, ahova a neked szurkoló barátok, családtagok küldhettek üzeneteket és felvillant, amikor épp arra futottam. Szerencsére én is láttam egy üzenetet, amit nekem küldtek. Azonban nemcsak ők, hanem a futók is szurkolnak egymásnak, ha éppen elsuhan melletted valaki.

Fontos: a GPS-es órádat felejtsd el! Bár, stopperként szuperjól funkcionál! A jelet megtalálod a rajtnál, de aztán… Nekem már az 1. kilométernél elveszett minden, így az órámra egyetlen egyszer sem néztem rá, csak az 5 kilométerenként (illetve mérföldenként) kirakott digitális órára hagyatkozhattam. Mondanom sem kell, bepánikoltam, hogy fogom így tartani a tempót, matekozhatok most végig, hogy meglegyen a <2:50:00… Ami utólag azt kell, hogy mondjam, jó is volt, így megvolt a koncentráció és a figyelemelterelés egyszerre: mindig megszorozni a mérföldszámot 1,6-tal, aztán osztani, majd összeadni. A végén 43,95 km-t mért az órám, amiben mért 2:55-ös km-t is, ami lehetetlen. Az utolsó 800 méter gyilkos, meredek emelkedő, majd az utolsó 50 méter végre sík.

Milyen a frissítőasztal kínálata?

Víz és izotóniás ital kb. 1,5 kilométerenként van, ezenkívül banán, energiazselé és gumicukor is szerepel a repertoárban féltáv után.

 

Mi történik a befutó után?

A célban először megkapod a jól megérdemelt érmedet, majd izolációs fóliával várnak, aztán befutócsomaggal (alma, banán, csoki, müzliszelet, víz), a következő állomás a jégkockákkal teli ládák, majd egy óriás szelet csokival állnak sorban az önkéntesek, akik szívesen adnak kettőt is, ha szeretnél. A legvégén pedig a helyi sörből kaphatsz egy dobozzal, a páncél oldalára pedig ráírhatod a befutóidődet. A family meeting zone-ban a vezetékneved kezdőbetűje szerinti területen pedig találkozhatsz a családoddal, barátaiddal. Én visszamentem a sátorba, ahol a cuccaimat hagytam. A bejáratnál Chicago Marathonos mamuszt osztogattak, majd ismét minden jóval megpakolt asztalok álltak a sátorban. A célterületről kifelé menet voltak még kiállítók, illetve kérhettél egy ‘blokkot’ (tényleg olyan, mint egy pénztári blokk) a versenyidődről, 5 kilométerenkénti részidőkkel (az útvonalon 5 kilométerenként vannak elhelyezve időmérő pontok, melyeken áthaladva valós 5 km-es eredményt lehet visszanézni - szerk.) és a célidőddel. Aznap délutántól lehetett menni a verseny sportmárka-szponzorának üzletébe a borsos árú (50-200 dollár) finisher pulcsiért, kabátért, pólóért, én is „begyűjtöttem“ a jól megérdemelt relikviát.

 

Neked mi a kedvenced a versenyben? Jöhet egy kis élménybeszámoló!

Szavakkal nehéz kifejezni, hogyan éltem meg ezt a verseny, most is könnybe lábad a szemem, ha rá gondolok és mesélek róla. Álmomban sem gondoltam volna, hogy ilyen jól fog sikerülni.

Hihetetlen, hogy a 30. kilométernél egyszerre futottam össze (szó szerint!) 2 ismerősömmel is, ez óriási löketet adott. Ahogy az is, hogy a szurkolók között is voltak barátaim, akik kiabálták a nevem. Sajnos az utolsó 800 m-be ‚majdnem belehaltam‘. Jött az emelkedő, iszonyú vákuumszerű szembeszél, tudtam, hogy közel a cél, így a szívem elkezdett hevesebben verni, de a szél miatt nem kaptam levegőt, teljes pánik, folyt a könnyem, azt hittem, itt végem van. Így nem is emlékszem, milyen környezet volt körülöttem, csak az az óriási emelkedő rémlik, még a célvonal sem, viszont a célban lévő óra igen: 2:45:50. Micsoda?! Nem hittem el. A 44.571 célbaérkezőből abszolút 389. befutó, 35. nő, és korosztályos 13. helyezett lettem, ezzel ez az eddigi leggyorsabb maratonom.

Ha nem lenne most más célom, 100%, hogy jövőre is indulnék a versenyen, de ha jövőre nem is, ide még visszajövök! Nagyon tetszett! Szuper szervezés, kedves, segítőkész szervezők és önkéntesek, gyönyörű város, mi kell még?! Így bátran ajánlom mindenkinek!