Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Bakancslistás maratonok - Berlin Marathon

A Berlin Marathon az egyik leggyorsabb maratoni pálya. Egy Berlint megjárt maratonista tanácsai következnek.

2017-ben én is ott voltam a 43 000 futó között, akik teljesítették a 43. Berlin Marathon 42.195 méterét.  Fantasztikus élményként raktároztam el ezt a versenyt féltve őrzött emlékeim közé, a, „nehezebb napokra”. Írásomban szeretnék minél több hasznos információt átadni azoknak, akik 2019-ben Berlinben szeretnének maratont futni, és persze szeretnék kedvet is csinálni ehhez a fantasztikus futóversenyhez.

A Berlin Marathonon jó esélyed lehet PB-t futni

A világ legkönnyebben teljesíthető maratonjaként tartják számon a berlinit, többek között ezért is hallatlanul népszerű.  A jelenlegi maratoni világcsúcsot is ezen útvonalon teljesítette Eliud Kipchoge (2:01:39).

Futóverseny és családi kirándulás

Az életem az utóbbi években sokat változott, ami valahol ott kezdődött, hogy a gyerekeim lassan felnőttek, már nem szorulnak minden pillanatban szórakoztatásra, babusgatásra, gondoskodásra. Tízen sok év után megint több idő jutott magamra és a saját kedvtelésemre is: így lett a futás egyre fontosabb része a mindennapjaimnak. Valahogy úgy alakult, hogy rákaptunk a nagy európai futóversenyekkel egybekötött családi kirándulásokra. Biztosan nem vagyok egyedül azzal, hogy jobban eltelik az a 42 kilométer, ha közben megállás nélkül nézelődhetek a szebbnél szebb maratoni helyszíneken, így akár Berlinben is.

A nevezésről 

Berlin népszerűségét mi sem mutatja jobban, mint az, hogy a maratoni részvételre pályázni kell a nevezési időszakban. Sorsolás dönti el, hogy ki állhat a rajtvonalhoz. Mindez nem vonatkozik azokra a rugóláb nyuszikra, akik megfutják az életkoronként meghatározott nevezési szintidőt az AIMS - Maratoni és Utcai Futóversenyek Nemzetközi Szövetsége -  által hitelesített pályák valamelyikén. A gyors futók automatikusan bekerülnek a rajtlistába.

A 2019-es versenyre a következő kvalifikációs idővel tudsz bekerülni automatikusan (női eredmények):

18 - 44 éves kor között:  3:00 h alatti maratonnal

45 - 59 éves kor között: 3 h 20 min alatti maratonnal

60 éves kor felett: 4 h 10 min alatti maratonnal

A sorsolásról

A sorsolásra szűk egy évvel korábban kell jelentkezni. A bankszámlaadatok megadása kötelező, a sikeres sorsolást követően azonnal leemeli a verseny szervező cég a nevezési díjat. Innentől már csak az a dolgod, hogy sérülésmentesen tudj készülni a versenyre. Én a felkészülési időszakomban sokat versenyeztem és edzettem, szem előtt tartva a berlini terveimet. 

Élménybeszámoló a 2017-es Berlin Marathonról

A maratoni verseny 2017-ben szeptember 24-re esett, épp a német szövetségi parlamenti választások időpontjával egy napra. Mégis, már csütörtökön a városba érkezve nem a választási plakátok, hanem a futókat köszöntő felirtok és az útvonalat jelző zászlók voltak a hangsúlyosabbak. Néhány nappal a verseny előtt láttam egy feliratot, amely szerint kövesd a kék vonalat!  Berlin utcáit aztán értelmet nyert a szlogen: a teljes maratoni táv ideális ívét egy szaggatott kék vonallal felfestették az aszfaltra az elit futók számára.

Csütörtöktől a Brandenburgi kapu környékén már mindenki a versenyre készült, épültek a tribünök, színpadok érkeztek és épültek a kiszolgáló létesítmények. A start zóna a Brandenburgi kapu előtt, a győzelmi oszlop aranyozott szobrával szemben volt kijelölve, a zóna végén egy hatalmas falon mind a 43 000 induló nevét közzétették a szervezők. Szívmelengető érzés volt rálelni a sajátomra.

A verseny előtt alig pár nappal egy QR-kóddal ellátott kis visszaigazolást kaptam, mellyel a verseny expón átvehettem a rajtszámom. A klasszikus viccben nem véletlenül hivatkoznak mindig a német szervezés hatékonyságára, bár ez az igazán nagy versenyeken már nem is meglepő. Az expót profin szerezték, a segítők ügyesen, és türelmesen gardírozták a rengeteg országból odasereglett futót. Már az expo bejáratánál külön választották a futókat és kísérőket, nekem arcképes igazolványt is fel kellett mutatnom a visszaigazoló e-mail mellé.

Érdekesség - avagy az emberi kreativitás határtalan

Kint hallottam, hogy szeretnék a szervezők az indulási jogok kereskedelmét visszaszorítani, hogy ne legyen érdemes minden ismerős és rokon nevében nevezni azzal, hogy legfeljebb a többszörös nevezést értékesíti a boldog kisorsolt.

A rajtszám átvétele előtt minden futó kapott a csuklójára egy olyan karszalagot, amit levenni nem tudott, de minden futók számára nyitva álló területre belépésre jogosított. Ezekre a területekre is ellenőrizték ettől függetlenül a belépést.  A karszalag után egy pult mögött kaptam meg a helyben kinyomtatott rajtszámomat és a bérelt chipet, amit a cipőfűzőn kellett viselni. Az expón további figyelmességként mindenkinek készített a főtámogató egy a verseny útvonalát, időpontját és a rajtszámot, valamint a versenyző nevét megörökítő kulcstartót.

A verseny előtt mi kerékpárral bejártuk a maratoni útvonal egy részét ismerkedés és városnézés céljából, de vasárnap a szurkoló tömegekkel tömött, de autó nélküli utakra alig ismertem rá.

​A Berlin Marathon útvonala

Szombat reggel a Charlottenburgi kastély parkjából Frühstücklauf néven szervezett, közös bemelegítő 6 kilométes futás indult. A szervezők talán igen, én biztosan nem számítottam 20 000 emberre. Mindenki boldogan, saját hazáját felidéző viseletben, nemzete zászlaját lengetve teljesítette az Olimpiai Stadionig a távot. Hihetetlen élmény volt, ordítottam a boldogságtól, miközben magyar barátokkal futottunk körbe az Olimpiai Stadion rekortánján. Futás után ismét németes precizitással szervezett reggelizésben volt részünk, a tejben vajban kényeztetést akár szó szerint is lehet érteni. Reggeli után következett az elmaradhatatlan fotózás az Olimpiai Stadionnál.

​Frühstücklauf - szombati bemelegítő futás, a maraton előtti napon, az Olimpiai Stadionban.

Az idei versenyeimről elmondható, hogy akkor futok, amikor jólesik és akkor is, amikor jól esik. Most sem volt másképp. Már szombat este rákezdett az égi áldás és végül a startban és verseny közben is kaptunk némi esőt. A szakaszos rajtoltás eredményeként én 10:50-kor indultam a zónámból, de a biztonság kedvéért órákkal előbb kimentem már a rajthoz. A kordonnal lezárt versenyterületre csak a karszalagos, rajtszámos futókat engedték csak be, s még így is komoly tömeggé állt össze az indulók hada. Szerencsére a WC-k számolatlanul álltak a sorok mellett, s aki fázott, magára csavarhatott egy fóliát is az indulásig. A kenyai elitfutók rajtja hihetetlen élmény volt, s a magasra emelt kivetítők jóvoltából az alsóbb régiókban tartózkodók is jól láthatták.

Hat sávon, 43 000 futó sorakozott fel és várta türelmesen a rajtot. A tömeg nagyságát szerintem jól érzékelteti, hogy én az időmérést a zónám startjától számított 6 perc múlva kezdtem meg, annyi időbe telt eljutnom a chipszőnyegig.

A futás Berlin utcáin életem élménye, a nézők és a számtalan önkéntes szervező előtt le a kalappal. Az eső és hűvös ellenére az út két oldalán, így mondhatni 42 km-en keresztül szűnni nem akaró ovációval fogadtak mindenkit. Kiabáltak, dudáltak, doboltak és buzdítottak fáradhatatlanul. Az élmény nem visszaadható szavakkal, ezt egyszer mindenkinek át kell élni.

A Brandenburgi kapun áthaladva láttam meg célt, ahol gyönyörű érem, meleg poncho és alkoholmentes sör várt, s ha lett volna bátorságom, a Reichstag előtti gyepen elterülhettem volna. 42.195 méter után erős gyanúm volt, hogy nem tudnék felállni a pihenés után, így szépen lassan sétáltam vissza a szálloda felé. Útközben leadtam a chipet, aminek a cipőfűzőről eltávolítása komoly kihívássá volt, mert a combjaim nem rajongtak a guggolásért. A chip leadása után, várakozás nélkül jutottam egy oklevélhez is, ami tanúsítja immár örökre, hogy ott voltam és 4.19.30 alatt véghez vittem, amit vállaltam. 

A szintidő 6 óra 15 perc, a nevezési díj 125 euro.

További információk a verseny oldalán:  https://www.bmw-berlin-marathon.com/en/plan-your-race/registration-2018.ht