Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Badwater percről percre

Lubics Szilvi útját, a világ egyik legkeményebb ultramaratonján végigközvetítettük FB oldalunkon. Olvasd el, milyen izgalmas volt ez a másfél nap!

Elképesztően izgalmas órákon vagyunk túl, mert végigkövettük Lubics Szilvit a Badwateren. Amerikában, a Death Velly Nemzeti Parkból indul az említett ultrafutóverseny, melyet a világ egyik legkeményebb megmérettetéseként szoktak emlegetni. A 4450 méter szintemelkedéssel bíró, és jellemzően 50 celsiusban zajló 217 km-es versenyen nagy kihívást jelent az indulóknak. Szilviért is aggódtunk, féltettük és bíztattuk, majd vele örültünk (vigyázat, spoiler!), amikor 36 óra, 9 perc és 12 másodperc után célba ért! Éljük újra együtt a legizgalmasabb pillanatokat, így zajlott a 36 óra a Futásról Nőknek oldalán. 

éjjel 11-kor rajtol a badwateren szilvi

Itthoni idő szerint kedd reggel 8 órakor Szilvi elrajtolt a Badwateren. Ez ottani idő szerint éjjel 11 órát jelentett. Szilvi a harmadik rajt hullámban indult, így a mezőny jelentős része már úton volt. A lassabb versenyzők este 8-kor és fél 10-kor rajtoltak, a várhatóan gyorsabbak kerültek abba a rajthullámba, melyben Szilvi is indult. Az esti rajt szokatlan az ultrafutóversenyeken, hiszen az országúti futóversenyekhez hasonlóan, délelőtt 9-10 óra körül szoktak indulni. Mivel a verseny helyszínének időjárási körülményei igen szélsőségesek a nagy hőség miatt, így az éjszakai rajt sokat segít, hiszen így órákon keresztül nem tűzi a nap a versenyzőket.

3 órával a rajt után, még az éjszakában

Nálunk ekkor délelőtt 11 óra volt, Szilvinek pedig hajnali 2 óra. A versenyből 180 perc telt el, és Szilvi lendületesen, 5:30-6:00 perc/km-ekkel tudott haladni. Ekkor megjelent róla egy fotó, amin az éjszaka ellenére szemüvegben láthattuk. Ennek oka, a szem védelme volt az esetleges erős széllel, és homokviharral szemben. Ha a szél feltámad, a szálló homok nagyon sok nehézséget okoz futás közben. Nem csak a légvételt nehezíti meg és a szemnek kellemetlen, de a homok a futók lábának sem tesz jót. Ha bekerülnek a cipőbe az apró szemcsék, szinte észrevétlenül sértik fel a versenyzők lábát, ami kilométerek múlva akár úgy felsérthetik a lábat, hogy akár a verseny feladásába is kerülhet a versenyző. 

Ezt is olvasd el! Fuss bátran a céljaidért

4 ÉS FÉL ÓRÁJA A PÁLYÁN

Nekünk délután fél 1 volt, a Badwater versenyzői pedig hajnali fél 4-kor még viszonylag kellemes körülmények között futottak. Az általunk figyelt időjárásjelző szerint 28 fok volt, de a helyszínen lévők bejelentkezése alapján bizony 40 fok is volt a Halál-vögyben. Szilvi rendületlenül haladt előre, 48 km környékén járt. Az időjárásról: a föld legmelegebb hőmérsékletetét, 56,7 Celsiust,  éppen a Death Valley-ben mérték és pont ezen a napon, július 10-én, 1993-ban. Ezt a hőséget nehéz elképzelni, de több ismerősünk elmondta, hogy olyan borzasztóan nagy a meleg, és akkora a szárazság, hogy minden hőség ellenére nem izzad az ember, szinte észrevétlenül képes kiszárdani. Szilvi komoly kísérőcsapattal érkezett a helyszínre, bár ezt a verseny is szigorú szabályai is megkövetelik. A kísérőcsapat feladatai közé tartozik a versenyző frissítése, hűtése, a versenyző állapotának folyamatos ellenőrzése.

FELKEL A NAP, 65 KILOMÉTER VAN SZILVI LÁBAIBAN

Lassan feljött a nap, és kezdetét vette az igazi Badwater. Szilvi ekkor indult neki az első nagy emelkedőnek, ami egy 20 km-es, 1500 méteres szintemelkedésű "kis hupli" volt. A pálya összes szintemelkedése 3 nagy hegymenetből tevődik össze. Szilvi ekkor jól volt, bár kísérői bejelentkezésében már ott volt, hogy a "körülményekhez képest", - egy pillanatra összeszorult a gyomrunk, de mivel a jeladója haladt, nem gondoltuk, hogy bármilyen komoly problémája lenne. 

Úton az első hegyre

85 km-nél az első nagy hegy még nem ért véget, de Szilvi rendületlenül robogott felfelé. Izgalmunkban kéztördelés helyett, inkább a frissítési szabályokkal próbáltunk lekötni benneteket. Ezen versenyen ugyanis nincs frissítőpont, így biztonsági okoból le kellett fektetni néhány elsőre talán furcsának tűnő szabályt.

Ezt is olvasd el! Így frissíts maraton feletti távokon

Meglepő statisztikák a badwaterről

Míg újabb hírekre vártunk, statisztikai adatokat nézegettünk, és találtunk is pár érdekességet. Bárki azt gondolná, hogy egy ilyen extrém versenyen nagyon alacsony a teljesítők aránya, de ez nem így van. A Badwateren való induláshoz komoly anyagi tőkére és elszántságra van szükség. Nem elég nevezni, be kell nyújtani egy igazolást arról, hogy hány kemény ultraversenyt teljesített az illető. Sőt, egy motivációs levélhez hasonlatos szubjektív irományt is be kell nyújtani arról, miért szeretne a versenyen indulni valaki. 

egy ideig nem voltak híreink

Szilvi közösségi oldalán a segítői már korábban jelezték, hogy egy jó ideig nem fognak tudni újra belejentkezni, mert nem lesz mobilhálózat. Csak a GPS-es jeladóra tudtunk hagyatkozni, ami szerint a második emelkedő nagyon felemészthette Szilvi erejét, mert lassan haladt, hisz órák óta  nagy lehetett a forróság, délután 2 óra felé. 

 

 

 

 

 

 

TÚL AZ ELSŐ 24 ÓRÁN

Eltelt egy teljes nap, a versenyzők túl voltak az első forró nappalon. Szilvi a jeladó szerint 170 km-nél tartott, és elég sokat állt egy helyben. Mint később kiderült, itt már nagyon rosszul volt és lényegében futni sem tudott, csak gyalogolni, ami biztosan óriási fejmunkát igényelt tőle. Egyrészt meg kellett küzdenie a fizikai állapotából adódó kellemetlenségekkel, másrészt biztosan szerette volna jól kihasználni az éjszakát, hogy másnap minél kevesebbet kelljen a napsütésben futnia. 

rossz hírek érkeztek

Szilvi közösségi oldalán sok-sok órás hallgatás után újabb poszt tűnt fel. Sajnos nem tudtak jó hírekkel szolgálni, mert a második emelkedő és a meleg teljesen kikészítette Szilvit. Mi pedig jobban szurkoltunk, mint előtte bármikor. 

Szupernagyi

Az amerikai Cheryl Zwarkowski 51 évesen, 9. alkalommal vágott neki a Badwaternek. A poszt megszületésekor egy, azóta sajnos kettő olyan próbálkozása lett, ami sikertelen. A szupernagyi  2017-ben 47 mérföldig jutott, sajnos nem sikerült neki idén a teljesítés. Ennek ellenére legnagyobb elismerésünk, a már hétszeres teljesítő hölgynek. 

Ezt is olvasd el! Anna 61 évesen futotta első maratonját

befut az első teljesítő

Mikörben Szilvi küzdött a meleggel és a Badwaterrel, a japán Lino Wataru 25 órán belüli idővel beérkezett a célba. A férfi pályacsúcsot az amerikai Pete Kostelnic tartja 2016-ból, aki 21:52:36 alatt ért célba. Elképesztő!

Nincs már sok hátra, mégsem halad a jeladó - mi lehet?

Az utolsó kilométerek feszült várakozásban teltek. A jeladó megragadt 130,9 mérföldnél, miközben az eredményjelző szerint Szilvi már elhagyta a 131 mérföldes ellenőrzőpontot. Nem tudtuk, melyik információ forrásnak higgyünk. Újra nappal volt, féltünk, hogy a hátralévő sok-sok szint és az érkező meleg komoly kihívást jelent majd Szilvinek.

Ellazultak az arcizmaink, kezünk a magasba lendült, lubics szilvi teljesítette a badwatert!

Legnagyobb örümünkre külön posztban számolhattunk be arról, hogy Szilvi sikeresen teljesítette a versenyt 36:09:12 alatt. Véget ért a mi maratoni FB közvetítésünk, és ahol csak tudunk, hírt adtunk erről a nem hétköznapi teljesítményről

Szilvi is bejelentkezik

Saját oldalán is megköszönte Szilvi a sok-sok bíztató üzenetet. Ebben az üzenetében azt tudta mondani, hogy: megérte, de nem volt egyszerű menet. Pihen és próbál minél hamarabb regenerálódni.

A részletekről ígérjük, hogy megkérdezzük őt, amint hazaért.