Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Árthat-e a futás hidegben? - Dr. Lubics György ultrafutó válaszol

"Megfázik a torkod", "Ilyen hidegben nem egészséges a futás" - halljuk gyakran ezeket a mondatokat nem futóktól. De valóban így van?

Dr. Lubics György háziorvos, sokan talán onnan ismerik a nevét, hogy gyakran kíséri feleségét, Szilvit ultraversenyeken. Mindezek mellett Gyuri maga is fut, az Ultrabalatont háromszor teljesítette egyéniben. Az orvost és gyakorlott futót kérdeztük a téli szabadtéri futás szabályairól.

Gyakori kérdés az amatőr futók között, hogy télen hány fokig szabad kint futni?

Orvosként azt mondom, nincs olyan helyzet, amikor ne lehetne kimenni. Futóként már könnyebben előfordul, hogy ha viharos szél fúj, nem szívesen indulok el, de nem az esetleges egészségkárosító hatások miatt. Csak ruházkodás kérdése, hogy futhatunk-e hidegben, és persze nem árt, ha az embernek van egy futó vagy sport előélete. Nem jó a -10-ben kezdeni a futást, a fokozatosságra mindenképpen oda kell figyelni, de olyan hőmérséklet, ami univerzálisan, mindenki számára alkalmatlan lenne a futásra, hazai viszonylatban nem igen fordul elő. Az én tapasztalatom az, hogy a tavalyi -15 fokokban is jól tudott esni a futás, frissebb a levegő, és közel sem volt olyan hideg, mint elsőre hittem. A mínuszok nem jelenthetnek veszélyt, ha valaki felkészült, rendszeresen fut, fokozatosan szokott hozzá a hideghez, és rendesen felöltözik. Sokkal nagyobb a rizikója az esetleges megbetegedésnek, egy zsúfolt 20 Celsius fokos plázába.  

Soha nem volt olyan helyzet, amikor orvosként azt mondtam volna, hogy most nem egészséges futni.

Mire figyeljünk fokozottan, ha hidegben indulunk futni?

Az öltözködésre mindenképpen, mindenkinek meg kell találni a számára megfelelőt, de erre sincsenek általános szabályok, ki kell tapasztalni, hogy kinek hány réteg ruhára van szüksége. Arra érdemes figyelni, hogy ne öltözz túl, mert csak jobban izzadsz, amitől a ruházat átnedvesedik, ettől pedig könnyebben megfázol. Futás után, amilyen gyorsan csak lehet, át kell öltözni száraz ruhába, otthon pedig jó meleg vízben érdemes megfürdeni. Ha ezeket az alapelveket betartod, minimálisra csökkentheted a megfázás veszélyét. Ha nedves ruhában toporogsz még az edzés után, akkor viszont meg lehet fázni.

A Légzőszerveink fokozottabb veszélyben vannak hideg időben?

Az, hogy kinek a torka mennyire érzékeny, az megint csak egyéni. Talán erre is egy jó megoldás, ha kezdőként nem a tél közepén állunk neki futni, hanem tavasszal vagy ősszel, így a légzőszervek is hozzá tudnak szokni a hideghez. Ha fokozatosan futottál bele a télbe, addig is rendszeresen futottál kint, a szervezet adaptálódik az alacsony hőmérséklethez. Lehet sálat tenni a száj és orr elé, ha valakinek ez könnyebbséget jelent, de a saját tapasztalatom az, hogy inkább csak zavar a légzésben. Keményen résztávozni nem igazán ideális a mínuszokban, de a téli időszakban úgyis az alapozás zajlik, amikor nem kapkodjuk annyira a levegőt.

Szerinted tehát nincs semmilyen egészségkárosító hatása a hidegben futásnak?

Nem, nincs, csak nyilván ésszel kell ezt is csinálni. De önmagában a hideg nem fog kárt tenni az egészségedben. Nem olvastam még olyan tanulmányt, amiben összehasonlítják a futók és nem futók egészségi állapotát a téli időszakban, de azt gondolom, nem attól lesz valaki beteg, hogy elmegy futni, hanem attól, hogy a boltban, iskolában, munkahelyen összeszed mindenféle betegséget. Betegen én nem ajánlom a futást, ha valami lappang benned, akkor azt fel tudja lobbantani a futás, de ez nem csak a téli szezonban igaz.

Futás -15°-ban

Az ember azt gondolja elsőre, hogy nem lehet túlélni, de ha be vagy öltözve, mozgásban vagy végig, akkor nem a hőmérséklet okozza a problémát. A fokozatosságra érdemes odafigyelni, ha már legalább ősztől kezdve fut valaki, annak a szervezete képes a hideghez hozzászokni.

Fotó: Kele Attila "Vidra"