Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Ababel Yeshaneh megdöntötte a női félmaratoni világcsúcsot, ideje: 1:04:31

Instagram @worldathletics | Új női félmaratoni világrekord született a Ras Al Khaimah Félmaratonon. Az új csúcstartó az egyiptomi születésű Ababel Yeshaneh, ideje 1:04.31

Az etióp atlétahölgy a Ras Al Khaimah Félmaratonon, az Egyesült Arab Emírségekben futott új világcsúcsot, 2020. február 21-én.

 

A jelenlegi női maratoni világcsúcstartó, Brigit Kosgei is részt vett a versenyen, és 1:04:49-es idejével ő is gyorsabb volt, mint a korábbi félmaratoni világcsúcsot tartó Joyciline Jeposgei (1:04:51, 2017, Valencia), de ez az idő most csak a második helyre volt elég.

A verseny első 45 percében végig Kosgei vezette a női mezőnyt, de Yeshaneh tudta vele tartani a lépést, és 45:38-nál le is előzte az élen futó maratoni világcsúcstartót. Ezután, bár folyamatosan lassult, meg tudta őrizni az elsőségét a verseny végéig. 1:04:31 lett az ideje, ami 20 másodperccel gyorsabb, mint a félmaraton eddigi női rekordja. 

„El sem hiszem ezt az eredményt! Világcsúcstartó lettem! – nyilatkozta boldogan a verseny után Yeshaneh, akinek az eddigi legjobbja ezen a távon 1:05:46 volt.

Még egy kis érdekesség a végére: ezt a megmérettetést nevezhetjük egyfajta visszavágónak is, hiszen amikor tavaly a kenyai Kosgei világrekordot futott a Chicago Marathonon, Ababel Yeshaneh a második lett mögötte.