Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

A váratlan megtörténhet

Körültekintő sportolással a balesetek kockázatát csökkenthetjük, de megszüntetni nem tudjuk. A váratlan megtörténhet edzésen, de akár egy versenyen is.

Amikor megvesszük a legjobb futócipőt, beszerezzük a fejlámpát, a láthatósági felszereléseket, akkor azt azért tesszük, mert fontosnak tartjuk saját biztonságunkat futás közben. A körültekintő sportolással valóban csökkenthetjük a balesetek kockázatát, de megszüntetni nem tudjuk. Biztosan te is hallottál már sportolókat ért balesetekről. A megelőzés nagyon fontos, de érdemes az esetleges baleset utáni helyzetről is gondolkodni, hiszen ez a veszély mindenkit érint valamilyen szinten.

A futás népszerű. Könnyű beleszeretni, mert sikerélményt ad, és ezért nagyon gyorsan új célokat fogalmazunk magunknak.  A rövidebb távok után jönnek az első versenyek, a félmaraton, maraton, a terepfutás, és van akinek az ultra távok.

A futók sokszor meggondolatlanul vágnak neki a hegyeknek, rutintalanul, a saját biztonságukkal nem törődve. A mi versenyeinken szerencsére komolyabb mentésre eddig nem volt szükség, de előfordulnak kisebb ficamok, időnként törések.” - mondja Csanya, a legnépszerűbb hazai terepfutóversenyek (terepfutas.hu) szervezője.

Gondolj csak arra, hogy amikor fáradsz, már nem emeled úgy a lábad, elbotlasz egy kőben, megpördül a lábad alatt egy gally és elesel.  Ha vizes, jeges úton futsz, könnyen elcsúszhatsz, ha besötétedik már sokkal bizonytalanabb a kapcsolat a környezettel. Hasonló szituációkkal a városi vagy országúti futás során is találkozni. Egyre többeket csábítanak külföldi versenyek, ahol egy baleset következményeinek költségei igen magasak lehetnek.

Az NN biztosító online felmérése szerint, az otthoni és közúti balesetek után, a sportolás közben előforduló balesetek a leggyakoribbak. A sérülések fajtáit illetően a ficamok/zúzódások, illetve a kéztörések fordulnak elő, a leggyakrabban. Egy 2007 és 2011 között készült svájci felmérésben (Swiss  Council for Accident Prevention) megvizsgálták, hogy sportáganként melyek a legjellemzőbb sérülések, függetlenül a sérülés közvetlen okától. Ez alapján, a futókat leggyakrabban térd, boka és lábsérülések érintették.

Legyél felkészült, ha futás közben baleset érne!

1. Futás közben mindig legyen nálad mobiltelefon, hogy bármikor tudd értesíteni a hozzátartozóidat arról, ha baleset ér. A legfontosabb számok gyorshívó gombbal legyenek elérhetők.

2. Mielőtt futni indulsz, mindig tudasd a családdal, hogy merre mész, és mikor várhatnak haza.

3. Hegyi vagy hosszú futások alkalmával mindig legyen nálad izolációs fólia vagy egy vékony dzseki. Ha megsérülsz, és nem tudsz tovább futni, fontos, hogy melegen tudd tartani a tested, míg jön a segítség. 

4. Mindig legyen nálad legalább egy olyan irat, ami alapján azonosítható vagy.

5. Vannak már versenyek, ahol kötelező a balesetbiztosítás, hogy baj esetén a legjobb ellátást kaphasd. De azt is érdemes meggondolnod, hogy balesetek az edzés, felkészülés alatt is történhetnek, sőt mivel többet készülsz, mint versenyzel, nagyobb is rájuk az esély, így érdemes megfontolni a biztosítás lehetőségét is.

6. Mindig vigyél magaddal enni és innivalót, ha terepre v. hosszú futásra mész. Ha nem tudsz továbbhaladni, mert megsérültél, kérj segítséget, majd harapj pár falatot és igyál. Mindez mentálisan segít a pánik csökkentésében - javasolja Csanya.

Futóként gondolnod kell a saját biztonságodra

Emelie Forsberg terepfutó balesete

Emelie Forsberg egy sikeres és kedves svéd terepfutó, túrasíző, igazi Skyrunner. Idén februárban síelés közben, egy versenyen, a mögötte haladó lejtmenetben megcsúszott és elsodorta Emelie-t, akinek elszakadt a keresztszalagja. Emeliet megműtötték és a gyógyulása hónapokon keresztül tartott, sokáig egyáltalán nem tudott futni. Hosszas rehabilitáció után, lassan kezdte újra az edzéseket. Ahogy javult az állapota, úgy  elkezdett jógázni, túrázni, kerékpározni majd lassan visszatért a futáshoz. Instagram oldalán végig lehetett követni a felépülését.

 

Erdélyi Zsófi olimpikon maratonista, amennyire csak lehet, igyekszik elkerülni, hogy sötétben fusson,  tart az úthibáktól, nem vállal kockázatot: „Ritkán futok sötétben, de ha mégis úgy indulok el, csak fejlámpával és nagyon lassan futok, mert nem látom, hogy hova lépek. Félek a bukkanóktól, gödröktől és egyéb veszélyforrásoktól. Minden esetben elsődleges, hogy biztonságban legyek, csak így vagyok nyugodt.”

Makai Viktória a 2015-ös év ultrafutója szereti a közeli erdőben lefutni az edzéseit, mégis felülírja vágyait, ha a testi épségéről van szó: „Az edzés típusához, és a napszakhoz választom az edzésem helyszínét. Első a saját biztonságom, második a kiírt edzés minőségi elvégzése és csak harmadlagos az, hogy mihez lenne kedvem.” 

Maráz Zsuzsi 2x-es UB-győztes nagy hangsúlyt helyez a balesetek megelőzésére: „Fontosnak tartom a prevenciót, megpróbálok felkészülni minden eshetőségre. Sötétben látni és láttatni magamat a legfontosabb. Fényvisszaverőket, láthatósági mellényt és fejlámpát veszek fel. A nagy szerelmemet, az erdőt, a terepfutást, ilyenkor kerülöm, mert nem biztonságos. A futóhátizsákomban mindig van egy védőfólia, ami a kihüléstől óv meg baj esetén. Még soha nem kellett használnom, de biztonságérzetet ad, hogy nálam van, bárhol, bármikor elő tudom venni, ha szükség lenne rá.”

Mi történik a baleset után?

Ha bekövetkezik a baj, a legnagyobb kincs az információ, hogy tudd, milyen lehetőségeid vannak. Egy baleset után a gyógyuláshoz kapcsolódó várható költségek és az esetleges jövedelemkiesés súlyos terhet jelent.  A legfontosabb a gyors és maradéktalan felépülés, ám a hazai hosszú várólisták, a egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés nehézségei késleltetik a gyógyulást, a sporthoz való visszatérést. Sokan ezért fordulnak magánintézményekhez, és vannak akik ezért választanak baleseti felépülés biztosítást, hogy sérülés esetén minél gyorsabban biztosítva legyenek a gyógyuláshoz szükséges  kezelések (röntgen, gyógytorna, mentőszállítás, műtét, gipsz, speciális rehabilitációs kezelések) és a kiadás költségei. Sokféle balesetbiztosítással lehet találkozni, ám egy amatőr sportolónak nagyon fontos, hogy mielőbb visszatérhessen a normál életéhez, melynek része a rendszeres sport. A hatékony gyógyulást olyan asszisztencia szolgáltatások segíthetik, mint a gyógytorna, 24 órás orvosi call-center, edzői telefonos konzultáció, ortopéd vizsgálat megszervezése, melyek egy átfogó biztosítás részét képezik.

"Egy baleset, egyik napról a másikra megváltoztatja az életet" - mondta egy korábbi interjúban magazinunknak Bovier György, kerekesszékes sportoló  Éppen ezért érdemes akkor elgondolkodni a lehetőségeinken, majd lépni, amikor nem a helyzet kényszerít rá.

Emelie Forsberg Instagram oldalán, végig lehetett követni a baleset utáni felépülését.