Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

A kezdő futók 5 félelme, amit nyugodtan hagyj figyelmen kívül

vadymvdrobot | A futás csak rólad szól, ne hagyd, hogy az aggodalmaid eltántorítsanak a rendszeres sporttól

Ne tartsanak vissza a futástól!

Aki még csak tervezgeti, hogy belevág a futásba, netán nemrég kezdett el ismerkedni a sportággal, hajlamos lehet olyasmik miatt aggódni – talán pont a futással kapcsolatosan elterjed mítoszok miatt –, amiken egyáltalán nem kellene. Ha a lenti listából bármelyik megfordult volna a fejedben, nyugodtan engedd el, és menj tovább a saját utadon!

 

Alapvetően minden, számunka új dolog kicsit félelmetes lehet, pont azért, mert tartunk az ismeretlentől. Mivel még nem merültünk el mélyebben el adott témában, tevékenységben, ezért olyan zavaró gondolatok is megjelenhetnek, amiknek egyébként semmilyen alapjuk nincs.

Ne hagyd, hogy a tévhitek elriasszanak: a futás nagyszerű sport, és hacsak nincs olyan egészségügyi problémád, ami miatt nem javasolt elkezdened, akkor nyugodtan vágj bele! Szépen, fokozatosan, körültekintően – és az alább felsorolt félelmeket elengedve.

 

 1. Fájni fog

  A legtöbb sportágban még a megfelelő óvintézkedések betartása mellett is előfordulhat sérülés – ami fáj. Ennek kockázatát úgy tudod csökkenteni, ha betartod a fokozatosság elvét, szükség esetén kikéred a szakemberek tanácsát, odafigyelsz a regenerációra, a bemelegítésre, a nyújtásra.
  Ha nem a sérülés miatti a fájdalomra, hanem a nehézségekre, a kellemetlenségekre utalunk vele, akkor bizony el kell ismerni, hogy mint minden kihívásban, a futásban is lehetnek erőfeszítést igénylő feladatok. De ez még nem jelenti azt, hogy „szenvedni” kell, főleg nem egy kezdőnek! Kezdőként teljesen rendben van, ha gyaloglással vágsz bele a rendszeres sportolásba, és az is, ha gyaloglás-kocogás váltogatásával folytatod. Sőt, ez a helyes módszer.


  Amikor ismerkedsz ezzel a sporttal, az alap-állóképesség megszerzése a cél, amelyhez az alacsonyabb intenzitású testmozgás rendszeres elvégzése jelenti a megfelelő módot. Amikor pedig már tapasztaltabb leszel, és nehezebb, nagyobb kihívást jelentő tréningek is színesítik majd az edzésprogramod, akkor rá fogsz jönni, hogy az ilyenkor érzett kellemetlenségek a határaid feszegetésére tanítanak. És meg fogod érteni azt is, hogy mi a „csak” kellemetlenség, valamint mi a valódi fájdalom, amivel már a tested azt jelzi, hogy valami gond adódott. Hiszen nem ugyanaz a kettő.
  Ami a lényeg: a fizikai kihívások, nehézségek ne tántorítsanak el a célodtól, mert a rendszeres testmozgásnak olyan sok pozitív hozadéka van, hogy mindenképpen érdemes a részévé tenni a mindennapjaidnak.

 2. „Biztosan nagyon lassú leszek...”

  Szintén egy olyan tényező, amiről nem győzünk eleget írni. Egyáltalán nem baj, hogy lassú vagy! Egyrészt a lassúság egy rendkívül szubjektív fogalom, másrészt kicsit sem azon van a hangsúly az elején (sőt, később sem), hogy profi atlétákat megszégyenítő tempóval repesztesz-e vagy sem. Amikor már megvannak a biztos alapok, és esetleg egy adott távú versenyre készülsz, akkor persze fontos lehet, hogy javuljon a tempód, de ilyenkor is inkább a szorgalmas és kiegyensúlyozott edzésmunkán van a hangsúly, hogy aztán majd sikeresen teljesítsd a versenyt. Ha tiszteled a távot, kitartóan edzel és reális célokat tűzöl ki magad elé, akkor fejlődni fogsz, és ez a lényeg.
  De mindenekfelett a legfontosabb, hogy önmagadért futsz, nem pedig mások elismeréséért. Kit érdekel, hogy lassabb vagy, mint mások? Nem baj! Ez a te tested, a te futásod, a te tempód, amihez csak neked van közöd.

 3. Versenyezni kötelező

  Szó sincs róla! Nagyon sokan szeretik futóversenyeken – jelen állás szerint virtuális versenyeken – megmérettetni magukat, de ettől még senki nem lesz több vagy kevesebb az amatőr futók világában. Ha neked az örömfutás válik be, és azért húzol nap mint nap futócipőt, hogy tegyél az egészségedért, jól érezd magad, elűzd a stresszt, kihívást keress és így tovább, az is teljesen rendben van.
  Nem a verseny teszi a futót, és nem attól lesz futó valaki, hogy versenyeken indul. Ahogy már bizonyára kívülről fújod: ha futsz, futó vagy. Pont.


 4. A futás drága sport

  Gyakran hallani pont az ellenkezőjét is, miszerint a futás olcsó sport. Az igazság valahol a kettő között van: gyakorlatilag bármennyi pénzt el lehet „szórni” a kedvenc sportágunkra (több futócipő, versenynevezések, technikai ruházat, kütyük stb.), de a sok dolog közül egyetlenegy van, amire tényleg fontos költeni: a számodra megfelelő futócipőre. Ha ez megvan, akkor viselhetsz mackónadrágot és kapucnis pulcsit, mérheted óra helyett ingyenes futós alkalmazással a távot.
  Sőt, azt is ki kell emelni, hogy nem a legdrágább cipő a legjobb cipő neked: már-már unalomig ismételt „szabály”, hogy az a legjobb cipő, ami a legjobban illik a lábszerkezetedhez.
  A jó futócipő birtokában a futás lehet a továbbiakban ingyenes sport is – ez csak tőled függ.

 5. Minden nap futni kell

  Egyáltalán nem! A teljesen kezdők esetében az első néhány hétben az válhat be (ahogy azt például a futóedző szakértőnk által ajánlott 5 km-es, kezdőknek szóló edzéstervben is láthatod), hogy minden edzésnapot pihenőnap követ. A testnek kezdetben ennyi regenerációs időre van szüksége, így szokik hozzá szépen, fokozatosan a mozgáshoz, a terheléshez.

 

 

A cikkhez felhasznált forrás: runningmagazine.ca