Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

A helyes karmunka hatékonyabbá teheti a futást!

mstandret | A vállaidat engedd le, tartsd a lehető leglazábban, a könyöködet nagyjából 7-110 fokban hajlítsd be

Ez is a futótechnikához tartozik.

Ha a futótechnika a téma, a talajfogásról és a lépésszámról értelemszerűen több szó esik, mint a karok mozgásáról, hiszen a munka oroszlánrészét a láb végzi. Talán nem is gondoltál még bele, hogy mennyire fontos a karmunka, hiszen ha nem megfelelően lendíted a felső végtagjaidat, az ronthat a futás hatékonyságán, sőt, akadályozhat is. Elmondjuk, mire figyelj oda!

 

Csak lazán!

A könyöködet nagyjából 70-110 fokban hajlítsd be (korábban itt a 90 fok volt a javaslat, de a kutatások szerint lehet nagyobb a mozgástér).

Engedd le a vállaidat, ne feszüljenek az izmaid, tehát a felsőtested legyen teljesen laza. Görcsös felsőtesttel a futásod is nehézkes lesz, és a vállak felhúzása igen gyakori hiba. A következő futásodnál figyeld meg, hogy felhúzod-e őket, és ha igen, akkor engedd le és lazítsd el.

 

Ne keresztezz!

Általánosságban elmondhatjuk, hogy a futásnál minden oldalirányú mozgás hátráltatni fog. Tehát ha a felsőtested és karjaid oldalra mozog, a karjaidat magad előtt keresztezed, az nem segíti az előrehaladást.

Ökölszabályként az a javaslat, hogy a karjaid ne keresztezzék a tested középvonalát, de azért egy minimális oldalirányú mozgás azért belefér – elég csak megnézni az elit futókat. Ha a karod átlendül a tested középvonalán, akkor a csípőd túlságosan elforog, ami sérüléshez is vezethet. Törzsizom-erősítéssel és futóiskolával ez jól orvosolható!

 

Ne hadonássz!

A karodat tartsd a testedhez közel. Ez nem azt jelenti, hogy oda kell szorítanod a törzsedhez, hanem azt, hogy ne kaszálj oldalra, mert az kibillent az egyensúlyodból, valamint instabillá teszi a futásodat, ami befolyásolhatja a talajfogást is.

Ha a karod a testedhez közel mozog, az segít abban, hogy megfelelően előre dőlj. Ha hajlamos vagy túl nagyokat lépni, akkor a talajfogásod is kontrolláltabb lehet ettől az apró változtatásról.