Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

A hatékony futók 6 tanácsa

Istock | Tapasztalt futóktól érdemes megfogadni a jótanácsokat

Sérülés, motivációvesztés?

Ki ne találkozott volna már ezekkel a helyzetekkel? De mindenki ismer legalább egy olyan futót, aki szinte soha nem sérül le. Mi lehet a titkuk? Egyrészt ez genetika kérdése is, hiszen vannak akik eleve hajlamosabbak a sérülésre, de van, amit tudunk befolyásolni. Mutatunk hat olyan dolgot, amire érdemes odafigyelni.

 

Inni, inni, inni!

A dehidratáció tönkreteheti az edzésedet. A megfelelő folyadékbevitel azonban nem csak az edzés során, hanem a mindennapokban is nagyon fontos! Napközben iszogass folyamatosan néhány kortyot. Nem optimális az egész napos nem ivást egy húzásra letolt fél literekkel helyettesíteni, és pláne rossz ötlet úgy elindulni edzeni, hogy nem ittál eleget. Szerencsére kis odafigyeléssel ez a hiba elkerülhető. 

Legyen pihenőnapod!

A pihenés és a regeneráció kiemelten fontos. Az, hogy milyen időközönként van szükség pihenőnapra, egyénenként változó, és függ az edzettségtől is. Ki kell tehát tapasztani, hogy neked mi válik be, értelmezned kell a tested jelzéseit. Mindenkinek más a regenerációs képessége, de pihenőnapra mindenkinek szüksége van. Ha nem hagysz időt a testednek a regenerációra és rendszeresen túlterheled, akkor nem fogsz fejlődni: terhelés során lebontunk (katabolikus folyamatok), és pihenés során építünk (anabolikus folyamatok). 

 

Hallgass a testedre!

Vannak olyan apróbb fájdalmak, amiket „ki tudunk futni”, ha azonban a fájdalom több edzésen is megjelenik és nem enyhül, akkor ne hagyd figyelmen kívül! Néhány pihenőnap beiktatásával sok esetben megelőzhető az akár több hetes/hónapos kihagyás. Ne erőltesd a futást, ha fájdalmat okoz, végezz keresztedzést, és fordulj szakemberhez, mielőtt komolyabb probléma lenne belőle.

 

Legyen egy jó cipőd!

Ismeritek azt a mondást, miszerint a futáshoz elég egy pár jó futócipő? Való igaz, hogy a cipőn nem érdemes spórolni. Ha megtaláltad az igazit, akkor jegyezd azt is, hogy mennyit futottál benne, illetve ha érzed, hogy a csillapítása már nem az igazi, akkor szerezz be egy újat. Az, hogy egy cipő mennyit bír, teljesen változó. Volt olyan cipőm, ami 500 km után feladta, de olyan is, ami 1300 kilit bírt terepen. Az élettartam nem csak a márkától függ, hanem például a testsúlytól és a futótechnikától is.

 

Szundikálj!

Elég nagy luxusnak hangzik napközben szunyókálni 20 percet, pláne, ha családod van, de egy rövid szundi csodákra képes. Ha csak 20 percet le tudsz valahogy csípni a napodból, nyert ügyed van, és ezt egy kutatás is igazolta: azok a fiatal sportolók, akik kevesebb mint 8 órát aludtak, 70%-kal nagyobb valószínűséggel sérültek le, mint azok, akik eleget pihentek.

Legyél tudatos, kitartó és türlemes!

Figyelj a tested jelzéseire, legyél türelmes, és ne feledd, a fejlődés nem mindig egyenletes, lehetnek kisebb platók. Ha úgy érzed nem fejlődsz, akkor se told túl az edzést, mert több kárt csinálsz, mint hasznot. Ha megakadtál, akkor érdemes keresned egy jó edzőt, aki átlendít a holtpontokon és az egyéni szükségleteidnek megfelelő, egyedi edzéstervet rak össze neked.