Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

A férfiak gyorsabbak, de a nők jobban tartják a futótempójukat

Istock | A statisztikák szempontjából is érdekes ránézni a futásra

Több mint 2 millió maratoni versenyeredmény alapján.

A RunRepeat legfrissebb analízise* több mint 2,3 millió maratoni eredményt elemzett ki. A számok azt mutatják, hogy bár a férfiak gyorsabb futók, a nők hatékonyabbak a futótempójuk megtartásában.

 

A kutatás során pontosan 2.348.505 futó eredményét vették górcső alá. A 2009 és 2019 közötti időszakot vizsgálták, a kielemzett sportolók hat nagy maraton, Berlin, London, Párizs, Boston, Chicago és New York résztvevői közül kerültek ki. Az adatokból az derült ki, hogy a női futók átlagban jobban tartották a maratoni versenytempójukat – azaz kevésbé lassultak, egyenletesebben teljesítettek – a verseny során, mint férfi futótársaik. Minden adatot megvizsgálva ennek az analízisnek az eredménye azt mutatta ki, hogy a női futók összességében 18,33%-kal jobbak a futótempó fenntartásában, mint a férfiak, és a hölgyeknél kisebb a versenyiram-ingadozás mértéke 42 kilométeren.

 

 

Maratonok a számok tükrében

A maratoni idő szempontjából nem meglepő módon a férfiak átlagban gyorsabban futottak, mint a nők. De mikor szakaszokra bontották a versenyeket, és megnézték, hogy a megmérettetés első feléhez képest mennyit lassultak a futók a maraton második felében, akkor a következőt látták:

  • A férfiak átlagban 5:43 perc/km-es tempóval futották az első 21 kilométert, míg a másodikat 6:40 perc/km-es tempóval teljesítették. Ez 14,07%-os lassulást jelent.
  • A nők átlagban 6:26 perc/km-es tempót vittek a maraton első felében, a másodikban pedig 7:16 perc/km-es tempót diktáltak. Ez 11,49%-os lassulást jelent.

Ami érdekes, hogy nemtől függetlenül a vizsgált, több mint 2 millió futó 92%-a lassabban teljesítette a maraton második felét, mint az elsőt, azaz pozitív splitet futottak.

 

Növekvői női részvétel

Míg 1986-ban a futóversenyek mezőnyének 20%-t adták a nők, 2018-ra ez az arány már 50,24%. Ha távokra lebontva nézzük, az 5 km-es versenyeken a legmagasabb a női részvétel: 60%.**

 

Országok szerint

Az elemzés arra is kitért, hogy melyik országok futónői a legjobbak a tempótartásban, azaz kiknél volt a legkisebb különbség a 42 km-es verseny első és második felének részideje között. Ez alapján a finn, a belga, a svájci, az osztrák és a norvég hölgyek bizonyultak a legjobbnak.

 

A nők és a maratoni fal

A témával kapcsolatban állandó szakértőnket, Szabó Gábor futóedzőt idéznénk a Lesd el a legjobbak futótaktikáját című cikkéből: „Anatómiai okokból a nők (magasabb testzsírszázalék, hatékonyabb aerob energianyerő folyamatok, a robbanékony, gyors izomrostok kisebb aránya) sokkal biztosabban kerülik el a maratoni falat, ezzel párhuzamosan kisebb versenyiram-ingadozást produkálnak, mint a férfiak.”

A részletesebb elemzésért kattints a cikkre:

 

 

És az ultrák?

A fent említett analízis kapcsán újra előtérbe került a RunRepeat és a Nemzetközi Atlétikai Szövetség szintén 2020-as elemzése az ultrafutásról mely tanulmány arra jutott, hogy minél hosszabb egy verseny, annál kisebb az eltérés a nők és a férfiak tempója között. 5 km-en a férfiak még 17,9%-kal gyorsabbak, mint a nők, maratonon a különbség már csak 11,1%. A 100 mérföldes (160,9 km) versenyeken még kisebb az eltérés, mindösszesen 0,25%-kal gyorsabbak a férfiak, 195 mérföld (313,8 km) vagy afeletti távokon pedig a nők a gyorsabbak, 0,6%-kal.

Természetesen a 42 km és a 313 km között óriási a különbség. Viszont az eredmények alapos kielemzésével és a nők futóstratégiájának vizsgálatával a futás tudományával foglalkozók közelebb juthatnak annak a jelenségnek a megfejtéséhez, hogy miért csökken a nők és a férfiak futótempója közti különbség a táv növekedésével párhuzamosan.

 

 

*Forrás: itt. **Forrás: itt.