Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

A 14 éves Csuta Dorottya nyert Bécsben a 31. Asics Női Futáson 5 kilométeren

A teljes amatőr mezőnyt, azaz majd 22 000 futót utasított maga mögé a fiatal magyar atléta lány, a világ egyik legnagyobb női futóversenyén.

Látványos futással robbant be a nemzetközi utcai futás mezőnyébe a Pegazus Atlétika fiatal sportolója, Csuta Dorottya. A 2004-es születésű atléta az utcai futásokat csak az atlétikai versenyek kiegészítéseként élvezheti, mivel edzőjével, Gedeon Zsolttal komoly és hosszútávú céljaik vannak a pályaversenyek világában. Ezúttal azonban sikerült a felkészülésbe illeszthető versenyt találni, ami a  31. ASICS Österreichische Frauenlauf Női Futás volt. A verseny Európa és valószínűleg az egész világ legnagyobb létszámú női futóversenye, mely fő számában, az 5 kilométeres távon közel 20.000 induló volt jelen a hétvégén, több, mint 80 ország képviseletében. A versenyen részt vett 33 meghívott elit atléta, akiket külön komoly pénzdíjjakkal jutalmaztak. 

Dorottyával korábban közölt interjúnkat itt olvashatod!

A rajtot követően Doró azonnal rátapadt a felnőtt top atlétákra, és keményen haladt velük egészen 4 km-ig. Az utolsó kilométeren tovább tudta növelni sebességét (3:18-as km tempó), aminek köszönhetően a felnőtt és junior elit mezőny közepében ért a célba. A saját versenyében, az amatőr indulók között ez azt jelentette, hogy sikerült mind a húszezer futót maga mögé utasítania, és fantasztikus 17:41,5 perces eredménnyel meg is nyerte a számot, melynek értékét növeli, hogy a  pálya hitelesített hosszúságú volt.  A szervezőknek és szponzoroknak köszönhetően a fiatal atléta bőkezű díjazásban részesült: két kupát, ajándék csomagot, egy kétszemélyes luxus wellness pihenés, és egy értékes Polar órát vihetett haza.

Pár nappal később a szervezők közölték, hogy kimagasló időeredményének köszönhetően meghívják a következő év elit futói közé. Eredménye az idei évben az elit kategória 18 év alattiak korosztályának második helyére lett volna elegendő. Jövőre, ha egyéb versenyei, és felkészülése lehetővé teszi, akkor ott lesz az elit mezőnyben. Ezt a kiváló futást edzőjével, Gedeon Zsolttal, a néhány hete elhunyt Tábori László (1931-2018) világcsúcstartó és olimpiai 4. helyezett kiváló magyar közép- és hosszútávfutó emlékének ajánlották.