Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

7 tipp a rendszeres futáshoz

Találd meg az időt az edzésre!

Megszületett az elhatározás, hogy futni fogsz, aztán jönnek a hétköznapok... Bizony nem is olyan egyszerű kitartani a futás mellett, és időt szánni az edzésre. Neked is nehéz a rendszeres edzést beilleszteni a hétköznapjaidba? Ha sok a munkád, emellett ott a család, a háztartás, és még a pároddal is szeretnél egy-egy nyugodt estét eltölteni, akkor tudod, hogy mennyire küzdelmes időt találni a futóedzésekre. Bár edzőink előírták, hogy az 5 kilométeres kezdő programban pontosan mely napokon kell futnod, most további tippekkel szeretnénk segíteni, hogy megtaláld az időt az edzésre. 

 

Légy önző

„Á, most nem fér bele a napba a futás, millió dolgom van…” – ismerős ez a gondolat? Ha igen, legközelebb hessegesd el magadtól! A futás igenis jár neked! Hogy miért? Meg se kell magyaráznom, elég, ha arra kérlek, emlékezz vissza, milyen hangulatod volt a legutóbbi futás után vagy amikor másokat néztél futás közben irigykedve.  Minél többször ajándékozod meg magad a futás örömével, annál gyakrabban sikerül tovább adnod a futástól kapott energiát és derűt a környezetednek is. Már az első teljesített edzésnap után is büszke leszel magadra, még akkor is, ha a kezdeti napok a legnehezebbek.

 

Találj támogató barátot vagy futóközösséget

Kevesebb az esélye annak, hogy lemondasz egy futásról, ha tudod, hogy van valaki, aki számít rád. Egy futótárs nemcsak motivál a rendszeres futásra, hanem átlendít a holtpontokon is, és arra sarkall, hogy folyamatosan tovább fejlődj. Ha nincs futó barátod, keress a közeledben egy futóközösséget, futóklubot. Motivációra a Futásról Nőknek közösségben is számíthatsz. A közösség ereje, és a hetente adott időpontban ismétlődő edzések ösztönöznek majd a rendszeres futásra. Ugyanakkor figyelj arra is, hogy ne más időbeosztásától és kedvétől tedd függővé a saját futásaidat.

 

Kifogás helyett kihívás

Egy jópofa játékot ajánlok neked. Amikor elkezdesz kifogásokat gyártani, hogy miért is nem indulsz el futni, akkor csavarj egyet a helyzeten. Ha nincs kedved futni, mert esik az eső, akkor gyűjts legalább három okot, hogy miért indulj el mégis. Például: milyen kitartó vagy, hogy ilyen időben is teljesíted a napi penzumot, VAGY legalább ki tudod próbálni, mennyire vízálló a cipőd, és így nem verseny közben derül ki, VAGY mennyire menő lesz az esős időben készített futós szelfidet elmenteni a futónaplódba. Ha a kifogásokra kihívásként tekintesz, sokkal könnyebben húzol majd futócipőt.

 

Légy rugalmas

Lehet, hogy a hét elején már előre bevésted a futások időpontját, de bármikor közbejöhet valami. Ilyenkor a legkönnyebb legyinteni, és azt mondani, hogy hagyod a fenébe az egészet. De a futásban pont az a legjobb, hogy sem helyhez, sem időhöz nem kötött. Futhatsz a munkahelyi ebédszünetben, kocoghatsz, mielőtt felébrednek a gyerekek, és húzhatsz futócipőt akkor is, amikor már javában alszik a család. Ha van egy jó motiváló futócélod, akkor legyél rugalmas, és vedd észre azokat az üresjáratos órákat a hetedben, amikor bepótolhatod a kimaradt futóedzést, vagy beiktathatsz egy újat.

 

Vezess edzésnaplót!

Ma már nagyon sok applikációt használhatsz a futóedzéseid követésére. Ha nem szereted a kütyüket, akkor egy sima kockás papírra is felvezetheted a napi lefutott kilométereidet, és az edzéssel eltöltött időt. Nagyon motiváló, mikor azt látod pár hét után, hogy a korábbi mozgásmentes hetek után 4-5-7 kilométeres heteket hagysz magad mögött. 

 

Legyen motiváló célod

Ha már régóta futsz, tudod, hogy mennyire nehéz nekiindulni hatszáznegyvenedszer is ugyanannak az útvonalnak. Ha viszont van egy motiváló célod, akkor sokkal nagyobb kedvvel veted bele magad az edzésbe. Cél lehet az, hogy a következő javítasz valamelyik versenyeredményeden, vagy elindulsz egy olyan távon, amit eddig még nem teljesítettél, esetleg kipróbálod magad egy terepversenyen. Ha most kezded az 5 kilométeres programot, akkor írd le magadnak, hogy miért akarod teljesíteni ezt a távot. 

 

Jutalmazd meg magad

Ha most kezdtél futni, és egyelőre kínnak érzel minden kilométert, vagy ha épp újra kezded, és nehezen rázódsz vissza, vagy épp sokat kell edzened, akkor motiváld magad azzal, hogy az edzések végén megjutalmazod magad. Találj olyan motiváló elismerést, ami örömet szerez neked a lefutott kilométerek után. Ez lehet egy habos fürdő, egy epizód a kedvenc sorozatodból, egy szelet mindenmentes torta. Olyan jutalmat válassz, ami tovább motivál, és segít, hogy legközelebb is nekivágj a napi távnak.