Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

6 téma, amiről a futók gyakran vitáznak

@gigibunny via Twenty20 | A futók igen komoly vitákat tudnak folytatni a futással kapcsolatos kérdésekről

Te melyik oldalon állsz?

Úgy tartja a mondás, hogy futni egyszerű: csak egyik lábat kell a másik után tenni. Pedig valójában kedvenc sportunk számos kérdést, témakört felvet, és ezekről mi, futók – amatőrök és profik egyaránt –, nem félünk beszélgetni, és olykor vitázni sem. A teljesség igénye nélkül összegyűjtöttünk hat gyakorta vitát indító témát. 

 

1. Futás kütyüvel kontra a futáshoz nem kell kütyü

Egyesek számára a minden jóval ellátott okosórák és a klassz futóalkalmazások igazi tortúrát jelentenek a rengeteg adattal, statisztikával, görbével, elemzéssel, miegymással, és úgy érzik, mindez sokat elvesz a futás valódi szépségéből. Ők azt mondják, hogy az örömfutás a lényeg, nem kell nekik a kütyü, gyakran futnak óra nélkül.  Mások viszont a tempó és a megtett táv bűvöletében élnek, többnyire valamilyen célért futnak. Mindent mérnek, ha futni indulnak, és az edzés után alig várják, hogy az edzésgörbék elemzéseiben elmerüljenek. Számukra éppen ezért elengedhetetlenek a különböző kütyük.

 

2. Terv alapján futok kontra érzésre futok

Ha már a jóleső érzésnél tartunk: vannak, akik érzésből futnak és találják meg a pillanatnyi tempójukat, és arra a megérzésre támaszkodnak, amit a testük üzen nekik. Annyit futnak, amennyi jólesik nekik, nem jönnek zavarba, ha épp bele kell gyalogolni a futásba. Mások pedig azt gondolják, hogy a futásnak akkor van értelme, ha az meg van tervezve. Saját maguknak készítenek edzéstervet, esetleg online terv alapján, jobb esetben pedig edző által készített egyénre szabott edzéstervet követnek, amely biztosíthatja számukra a fejlődést, és segít elkerülni a sérüléseket

 

3. A tempó alapú edzés a jó kontra a pulzus alapú edzés a jó

És akkor jöjjön a slágertéma. Egy (vagy akár több) cikk is kitelne a két módszer ütköztetéséből, de most nem ez a cél. Vannak olyan edzők, akik a pulzus alapú edzés hívei, míg mások azt mondják, hogy idő alapon is ugyanúgy lehet korrekt és egyénre szabott tervet készíteni. Ami tény, hogy mindkét metódusnak sok-sok híve van a futók és persze az edzők között is, és mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai. Rendkívül érdekes élmény egy pulzushívő és egy tempóhívő szakember (hangsúlyozom: szakember) beszélgetését (nem veszekedését) végighallgatni a témáról, mert rengeteget lehet tanulni belőle. 

 

4. A verseny előtti leghosszabb futásnak X kilométernek kell lenni kontra teljesen egyéni a leghosszabb futás kilométerszáma

félmaratoni és maratoni felkészülés fontos részei a hosszú futások, de az, hogy kinek mekkora táv a hosszúja az edzéstervében, rendkívül egyéni mondja az egyik csapat. Sokféle sztorit hallani ezzel kapcsolatban. Van, akinek például a maratonnál a 26 km is elég, más viszont bőven 30 km felett futja a leghosszabb edzését a felkészülési időszakban. Mások az ökölszabályokban "hisznek". A félmaratonnál a leggyakrabban hallott mondat, amibe talán már mindannyian belefutottunk, a „Ha megvan a 16 km, akkor menni fog a félmaraton is!”. Nem egyszerű eligazodni ebben a témakörben (sem), de ha van egy jó edzőnk, az egy csapásra megoldja a problémát. 

 

5. A futópad barát kontra a futópad szörnyű

Van, aki azt mondja: Soha! Másoknak semmi gondja vele, és szívesen róják a masinán a kilométereket egy zárt helyiségben, nem csak hideg időben, hanem bármikor.

Valójában ez a kérdéskör teljes mértékben a mentális tűrőképességtől függ. Annyi bizonyos, hogy vannak kivételes esetek, amikor még egy megveszekedett szabadtérifutás-hívő is rámerészkedhet a futópadra – mondjuk, ha odakint hóvihar tombol vagy átvette az uralmat az ónos eső. Hiszen futópadon is lehet igazán változatos edzést végezni, érdemes néha kísérletezni.

 

6. Ki a futó?

Ugye?! Ahány ember, annyi vélemény, ez az a kérdéskör, amellyel kapcsolatban mindenkinek van kialakult elgondolása, mondandója. Vajon létezik egyáltalán "A" tökéletes válasz? Nehéz ügy, mert annyira szubjektív a téma. De mégiscsak akad egy rövidke mondat, amit aztán bárki bármivel kiegészíthet, továbbépíthet úgy, hogy az egyedi legyen. „Futó vagy, ha futsz.” És ahogy oldalunk szerzője Máthé Dóri csodaszépen megfogalmazta egy korábbi cikkében: „Futónak lenni nem csupán egy pillanatnyi állapot, hanem egy életérzés.” Ugye?!