Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

5 futást övező tévhit, amit kezelj fenntartással!

By micens | Tévhitek márpedig a futásban is vannak

Városi (futó)legendák nyomában.

Egyre több tévhit – vagy mondhatnám: városi legenda – kering a futás körül. Ennek az oka a futás töretlen és egyre fokozódó népszerűsége lehet. Mindenki ért hozzá, és mindenki tud valami nagy igazságot mondani ezzel a sporttal kapcsolatban. Azért nem árt, ha az innen-onnan jövő, kétes eredetű infókat fenntartással kezeled. Fel is sorolunk öt állítást, amit sokan elhisznek, pedig egyik sem igaz.

 

 1. Futás előtt nyújtani kell, hogy megelőzd a sérülést

  Ez nemcsak hamis állítás, de sérülésveszélyes is lehet! A hideg izmokat NE nyújtsd! A bemelegítés célja, hogy a keringés fokozásával felkészítsd a szervezetedet az edzésre. Passzív nyújtás helyett hengerezd át a tested röviden (itt nem kell hosszan időzni egy-egy izomcsoporton, a cél a vérkeringés fokozása), esetleg végezz dinamikus bemelegítést, vagy kezdd az edzést nagyon laza kocogással, és fokozatosan vedd fel az utazótempót. A nyújtást hagyd meg futás utánra.

 2. „Túl öreg vagyok már a futáshoz...”

  Egy jól felépített edzéstervvel felnőttkorban, akár a kanapéról felállva is el lehet jutni egy sérülésmentesen lefutott 10 kilométerig, félmaratonig, maratonig. A kulcsszó a fokozatosság! A kor ráadásul csak egy szám, és számos kutatás igazolja, hogy a futás segít az öregedéssel járó folyamtok (pl. VO2max csökkenés) lassításában. Az aktív életmód minden életkorban fontos. A gyaloglás-futás módszerrel például szinte garantált, hogy idősebb korban is tudsz fejlődni.

 3. Egy jó cipőtől jobb futó leszel

  Amennyiben hosszútávon 4 percen belüli tempóra vagy képes, ez akár igaz lehet. De az átlagos földi halandó nem a cipőtől lesz gyorsabb, hanem az edzéstől. Sajnálom, hogy tőlem kell megtudnod, de ez az igazság. Ráadásul nem feltétlenül a legdrágább, legmenőbb futócipő lesz a számodra legmegfelelőbb. Egy jó szakember segít olyan futócipőt kiválasztani, ami megfelel az igényeidnek és valóban rád való.


 4. A futás mellett nincs szükség keresztedzésre

  Tény, hogy a futás jót tesz neked, és szinte az egész tested átmozgatja. De keresztedzésre futóként is szükséged van, sőt! Az erős törzsizomzat elengedhetetlen a sérülések megelőzése érdekében. A gyenge törzsizmok miatt rossz lehet a tartásod, elbillenhet a csípőd, ami hosszú távon sérüléshez is vezethet. Érdemes heti 1-2 alkalommal erősítőedzéseket végezni, például: TRX, saját testsúlyos edzés vagy sportjóga. A minimális eszközigény miatt ezeket akár otthon is végezheted.

 5. Minden egyes verseny és edzés előtt szénhidrátfeltöltést kell csinálni

  Nem kell. Pláne nem mondjuk egy 40 perces futás előtt. Átlagos esetben nagyjából 1,5 órára elegendő glikogénraktárral rendelkezünk (kivételt képeznek egyes train low-módszerek, melyekről ebben a cikkünkben olvashatsz részletesen – a szerk.), tehát akár másfél órát is lehet futni szénhidráttöltés nélkül. Sőt, akár ennél is többet! Pláne, ha a célod a fogyás. Ha minden edzés előtt és után feltöltesz és visszapótolsz, akkor simán előfordulhat, hogy több kalóriát viszel be, mint amennyit elégetsz. Például egy 45 perces futás után teljesen felesleges nagy mennyiségű fehérjét inni, mert nem fognak elsorvadni az izmaid, viszont beviszel egy csomó felesleges kalóriát.


  Ami a verseny előtti feltöltést illeti, jobb, ha nem esel itt sem túlzásba. Teljesen felesleges betolni egy családi pizzát 3 adag tésztával, mert csak elnehezít, de plusz energiát nem fog adni. Egyél bátran szénhidrátban gazdag ételeket egy hosszabb verseny előtt, de ne mértéktelenül!