Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

5 dolog, amit tudnod kell életed első körözős futóversenye előtt

A körözős futóversenyek egyik legnagyobb előnye a kiszámíthatóság

Van aki nagyon szereti, van aki nem szeret körözős futóversenyeken indulni.

A klasszikus futóversenyeken a start zónából indulva egy adott település utcáin, annak legszebb részeit érintve, egy nagy kört futva érünk vissza a célba. Aztán vannak olyan versenyek is, amikor A-ból B pontba futunk. Viszont vannak olyan futórendezvények is, ahol egy kijelölt pályán, több kört ismételten lefutva kell teljesíteni a távot. A körözős versenyekről elsőre talán az ultraversenyek juthatnak eszedbe, pedig maratoni, félmaratoni de akár rövidebb távokon is vannak kör pályák. Így lesz ez V. Pécs-Pogány Repülőtéri Éjszakai Félmaratonon is, ahol 5 kör alatt teljesítheted a 21,1 kilométert. Mire figyelj, miben mások ezek a versenyek? Ezeket gyűjtöttük most össze.

Monotónia tűrés

A legnagyobb különbség a hagyományos futóversenyekhez képest, hogy itt sehonnan nem haladsz sehova. Az első egy-két kör után kiismered a pályát, ami aztán semmi újat nem fog mutatni neked a verseny végéig. Míg általában a változatos táj, vagy a mindig változó utcakép el tudja terelni a figyelmedet egy-egy holtpont közelében, addig egy körözős versenyen a folyton egyforma környezet egy idő után unalmassá, idegőrlővé teheti a futásodat. Ezért mielőtt neveznél egy ilyen megmérettetésre, vedd figyelembe, hogy ez a fajta verseny igazán próbára tudja tenni a monotónia tűrő képességedet.

 

Kiszámíthatóság

Ebből az egyformaságot jelentő hátrányból persze lehet előnyt is kovácsolni. Ha körönként nem történik semmi új, az egyben a kiszámíthatóságot, és előre tervezhetőséget is jelenti. Könnyebben lehet tempót tervezni, ritmust váltani, mert pontosan tudod, milyen útvonal vár rád a verseny végégig. Tudod, hol jön esetleg egy alattomos emelkedő, hol van az a szurkolózóna, ahol a barátaid várnak és ahol extra motivációhoz juthatsz. Nem tudsz eltévedni sem, hiszen nem kell figyelned semmilyen jelzést vagy nyilat. Plusz pont, hogy a frissítést is tudod ily módon előre tervezni, hiszen minden körben ugyanarról a helyről fogod elvenni a finomságokat.

 

Mindig szem előtt vagy

Minden futó más. Van, aki szereti, hogy folyamatosan szem előtt van, és a családja és a barátai szurkolhatnak neki. És van, aki pedig nyomásként éli meg, hogy a verseny ideje alatt szinte végig láthatják a futását. Érdemes végiggondolnod a verseny előtt, hogy te melyik csoportba tartozol, és ennek megfelelően hívni a buzdító rokonokat.

 

Motiváció

A kör alakú pálya vonalvezetéséből adódóan folyamatosan szemmel tudod követni a futótársaidat. Ez azért jó, mert még, ha nem is azért mész egy futóversenyre, hogy legyőzz valakit, azért mindig extra motivációt lehet abból szerezni, ha végre le tudsz hagyni egy futót, aki mögött már hosszú kilométerek óta futottál.

 

Honnan tudom hol tartok?

Míg egy klasszikus futóversenyen a pálya szélén kihelyezett táblák jelzik, hogy éppen hányadik kilométernél jársz, addig a körözős futóversenyeken erre nincs lehetőség. Itt kétféleképp szokták tájékoztatni a futókat. Ha chipes időmérés van, akkor a rajtkapunál kihelyeznek egy nagy kivetítő táblát, amin minden egyes áthaladáskor láthatod, hány kilométernél jársz éppen. A másik lehetőség, hogy a fordítónál minden egyes körben egy más színű karpántot kapsz a karodra. Ahogy gyűlnek a karpántok, úgy fogynak a körök és a kilométerek, és jutsz egyre közelebb a célhoz.

 

Egyedi hangulat

A körözős futóversenyek hangulata semmilyen más futóversenyéhez sem hasonlítható. Az első, ismerkedő kör után pontosan tudod, mi hol van, ez pedig extra magabiztosságot ad. Ezeken a versenyeken jellemzően nincsen nagy tömeg, ezért barátságos, már-már családi a hangulat, és mindenki szurkol mindenkinek.

 

Tématámogatás. Készült Magyarország Kormánya támogatásával