Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

5 dolog, amit ne tegyél a félmaraton előtti napokban

diignat | A versenyt megelőző napokban könnyű, átmozgató jellegű futóedzéseket végezz

Szakértőnk tanácsai.

Felkészültél, a lábadban ott vannak a kilométerek, erős vagy fejben, kicsattansz az energiától és alig várod a rajtot? Szuper! Szabó Anna triatlon- és futóedző hozott öt tanácsot, amit érdemes megfogadni, ha nem szeretnéd már a verseny előtt elszúrni a versenyt.

 

 1. Ne kezdj el ész nélkül edzeni!

  Semmiképp se a verseny előtti napokban pótold a kimaradt hosszabb futást vagy intervall edzést. A félmaraton előtti napokban kizárólag könnyű, átmozgató jellegű edzéseket végezz, néhány belepörgetéssel. A kemény keresztedzéseket is mellőzd, és ne most indulj több 10 kilométeres városnéző körútra se. A megfelelő edzettségi állapot nagyon fontos, de ha fáradtan állsz rajthoz, az keresztülhúzhatja a számításodat.

 2. Egyél, igyál rendesen, de ne ess túlzásba!

  Ne told túl se a szénhidrátfeltöltést, se a folyadékbevitelt. Ha túlzásba es(z)el, akkor a verseny előtt még hízhatsz is, és a plusz kilók nem tesznek jót a futótempónak. Nem kell tehát betolni egy óriási pizzát ebédre, és vacsorára sem kell két pofára enni a tésztát; tarts mértéket!

 3. Ne hagyd ki a reggelit!

  Reggelizz úgy, mint máskor, ha kávézol, akkor az is mehet, de ne indulj el reggel üres gyomorral. Ne próbálj ki semmi újat, és kerüld a rostdús ételeket, ha nem szeretnéd a verseny egy részét a toi-toiban tölteni. Ugyanez igaz egyébként a verseny közbeni frissítésre is; csak a kipróbált és bevált frissítést alkalmazd.

 4. Ne bulizz hajnalig és kerüld az alkoholt!

  A félmaraton előtti napok ne a féktelen partizásról szóljanak, hiszen nem csak a túlzásba vitt edzés, hanem a túlzásba vitt éjszakai élet sem túl pihentető. Ne fogyassz alkoholt; egyrészt a vízhajtó hatása miatt (dehidratáltan nem jó ötlet félmaratont futni), másrészt pedig az alkohol az izmokban reakcióba lép a szénhidrátokkal, ami miatt a regenerációs idő elhúzódhat.


 5. Ne most próbálj ki új sportot!

  Ha sosem szoktál bringázni, squasholni, teniszezni, falat mászni, siklóernyőzni, akkor ne most kezdd el. Viccet félretéve: ne most próbálj ki valami újdonságot, pláne ne olyat, ami sérülésveszélyes. (A „ne próbálj ki semmi újat” tanács egyébként igaz a sportcuccokra is: versenyen ne fuss olyan ruhában, cipőben, amit még nem próbáltál!)