Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

5 dolog, amit kezdőként egy tapasztalt futótól megtanulhatsz

By blas | Egy tapasztaltabb futó véleményét érdemes meghallgatni még akkor is, ha nem fogadod meg minden tanácsát

Az évek meg a rutin.

A gugli a legjobb a barátod – hangzik a 21. század egyik leggyakoribb tanácsa. Kezdő futóként azonban könnyen elveszhetsz az internet nyújtotta információtengerben, ha arra próbálsz rákeresni, hogyan válhatsz még jobb futóvá.

 

Amikor elkezdtem futni a kétezres évek legelején, az internet még gyerekcipőben járt. És mivel nem voltam tagja semmilyen futóközösségnek vagy futóklubnak, saját hibáimból okulva fejlődtem nagyon-nagyon lassan. Aztán ahogy teltek a hónapok, majd az évek, egyre több rutinra tettem szert, egyre több olyan futóbarátom lett, akik tucatnyi futócipőt koptattak már el korábban. Tőlük tanulva és a saját tapasztalataimat felidézve szeretnék most megosztani néhány megszívlelendő tanácsot kezdő futótársainknak.

 

Nem kell egyszerre az összes kilométert lefutni!

Kezdő futóként egy izgalmas időszakot élsz meg: egyre inkább megszereted ezt a mozgásformát, bekövettél jó néhány magyar és külföldi futót a Facebookon és az Instán. Találtál egy neked tetsző edzéstervet is, ami a céljaidhoz igazodik. A futás is egyre jobban megy és azt érzed, a világ összes kilométerét le tudnád futni. Az én jó tanácsom viszont az, hogy inkább ne tedd. A kilométerek ugyanis megvárnak. A tapasztalt futók egyik ismérve, hogy tudják, a regeneráció ugyanolyan fontos része az edzéstervnek, mint a keményen befektetett munka. Ha nem hagysz pihenőt a lábaidnak és a szervezetednek, azzal sérüléskockázatot vállalsz. Ne feledd, a pihenés és a regenerálódás minden edzésterv nélkülözhetetlen része, nagy hatással van a további sportteljesítményre és lehetővé teszi, hogy sokkal hatékonyabban eddz utána.

 

Érdemes játszadozni az irammal

Mindenkinek más a célja a futással. Lehet, hogy neked az, hogy futás közben kapcsolódj ki. Van egy saját futóútvonalad és élvezed, hogy simán le tudod kocogni. Ha azonban megkérdezel egy tapasztalat futót, biztos arra fog bátorítani, hogy néha merészkedj ki a megszokott edzésed keretei közül. Ha egy edzés előtt azt érzett, hogy a sok munka miatt fáradt vagy, nyugodtan válts lassabb tempóra és vállald fel, hogy akkor ez egy regenerációs edzés. Ha viszont jó formában vagy, érdemes kipróbálnod egy iramjátékos edzést. Mit jelent ez? Hogy nem egy tempóban, közepes intenzitáson futsz, hanem gyors és lassú futások kombinálásával teljesíted az útvonalat. Ez, az úgynevezett fartlekes edzés, azért hasznos, mert közben az aerob és anaerob tartományban is végezhetsz edzésmunkát, ezzel fejlesztve az aerob állóképességed, továbbá a gyorsaságodat is. Ez nem az abszolút gyorsaságod fejlesztését jelenti (például, hogy gyorsabban futod a 200 méteres sprinteket), hanem az anaerob környezetben történő terheléshez fogsz jobban alkalmazkodni, tovább tudod fenntartani az anaerob környezetben produkált iramot.

 

Türelem hosszú futóéletet terem

A türelem a hosszú és sérülésmentes futóélet egyik legfontosabb pillére. A türelem azt jelenti, hogy kivárod, míg elegendő munkát pakolsz bele egy felkészülésbe és csak utána indulsz el egy versenyen. A türelem azt is jelenti, hogy ha jelez a tested, például többször begörcsöl a vádlid, vagy elkezd szúrni a sarkad, akkor odafigyelsz rá. Ha lesérülsz, nem terhelsz rá, hanem türelmesen megvárod, míg a szervezeted teljesen felépül. Igen, ez egy igazi türelemjáték, de érdemes kivárni, mert így biztos lehetsz abban, hogy nem szedsz össze egy olyan sérülést, ami miatt akár hosszú időre is búcsút inthetsz a futásnak. Végy példát a neves hazai futónőkről, akik akár műtét miatt vagy a világjárvány miatt maradtak le versenyről. Az ő beszámolóik a türelemről és az alázatról motivációt adhatnak neked is.

 

Tisztelni kell a távot és a másik futót

Kezdő futóként – főleg, ha simán jönnek egymás után a sikerek - nagyon könnyű abba a hibába esni, hogy nagykanállal kezded falni a kilométereket. 5 kilométer után egy 10 kilis verseny, majd gyorsan rá egy félmaraton, és lehetőleg minél előbb legyen meg a maraton is. A türelemről már ejtettük szót, most beszéljünk egy kicsit az alázatról is. Ahhoz, hogy folyamatosan tudj fejlődni és aztán stabilan tudd tartani a teljesítményedet, muszáj, hogy alázatosan állj neki az edzéseknek. Ismerd a képességeidet és tudd a határaidat. Ha elindulsz egy versenyen, tiszteld a távot és az ismeretlen futótársaid teljesítményét! Ez azt jelenti, hogy ha még nem futottál az adott távon, akkor ne indulj a tömeg elejéről, mert előfordulhat, hogy ott olyan tempót diktálnak a többiek, hogy bár tudod tartani velük az iramot egy darabig, de a 4. kilométer után már muszáj belesétálnod és megállnod, ezzel pedig akadályoztathatod a mögötted futókat.

 

Találd meg a saját támogató közösségedet

A közösségi médiafelületeknek köszönhetően számtalan futócsoport van most már a virtuális térben is. Ez egyfelől egy baromi jó lehetőség, hiszen pillanatok alatt kaphatsz választ a kérdéseidre, csatlakozhatsz futóközösségekhez és szerezhetsz könnyen a futással kapcsolatos információkat. Viszont mindegyik ilyen csoportnak megvannak a maga szabályai, keretei, hagyományai. Fontos, hogy ne sajnáld itt sem az időt arra, hogy megtaláld azt a közeget, amiben jól érzed magad és kapcsolódni tudsz élőben és a virtuális térben is a futótársaidhoz.