Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

3 okos előkészület a tavaszi futásokra

Nagy öröm kimondani: Itt a tavasz! Az új évszak nem csupán a természetben idéz elő változásokat, hozd ki magadból a maximumot!

Azt mondják, hogy a nyári bajnok télen (is) készül. Ez igaz is, hiszen a szélsőséges időjárási körülmények alatt megedződött test és lélek igazán eredményesen szerepelhet tavasszal. Ha már beletetted a sok-sok munkát a testedbe télen, hozd ki magadból a legtöbbet te is! Mutatjuk is, hogyan. 

Figyelj a táplálkozásra

Ahelyett, hogy azon gondolkodsz, hogyan lehetne kevesebbet enni, inkább próbálj meg minél jobban feltöltődni. Főleg a vízfogyasztásra figyelj oda, hiszen a mínuszok múltával a szervezet egyre több folyadékot igényelhet. A készételek helyett fogyassz több levest, friss zöldségeket. A tavasz kiváló lehetőséget nyújt a táplálkozás megreformálására, hiszen sokkal több friss alapanyaghoz juthatsz hozzá. Az éhezést pedig nem csak futóknak nem ajánljuk, hanem senkinek, mert visszaüthet: ha túl nagy a kalóriadeficit, lelassul az anyagcseréd és a leadott kilók gyorsan visszatérhetnek.

 

Pörögj fel

A napsütötte, kellemesen meleg tavasz remek alkalom arra, hogy kicsit gyorsulj a versenyekre. A téli lassú futások megalapozták az állóképességedet annyira, hogy most már a tempóval is elkezdj foglalkozni. Ilyenkor érdemes néhány edzésedbe beiktatni pár rövidebb pörgős szakaszt.  A résztávos edzések hatékonyan fejlesztik az állóképességet és egy kis változatosságot visznek a futásodba. 

"A résztávos edzések jellegét célszerű a célokhoz igazítani. A résztávos edzésen, egy adott távot magas intenzitáson kell megfutni. Az 5-10 kilométeres versenytempó környékén futott szakaszoknak már fejlesztő hatása van. Egy félmaratonra készülő futónak például jó edzés lehet a 3x2km-es résztáv, 3 perc pihenőkkel. A magas intenzitású szakasz pulzusban kifejezve a max. pulzus 90-95%-át jelenti." - mondja Jakus Béla futóedző. 

Pihenj jól

Nem fogod tudni elérni a csúcsformádat a versenyszezonban, ha a testedet nem hagyod pihenni. Az alvás sarkalatos pont, a tested ekkor tud a leghatékonyabban regenerálódni, figyelj oda, hogy meglegyen a megfelelő minőségű és mennyiségű alvás a mindannapjaidban! Futás után mindenképpen igyál és egyél 15-30 percen belül, mert az ekkor bevitt táplálék extra jól hasznosul. Éppen ezért szoktak futás után fehérjeturmixot inni a versenyzők, mert ebben a formában tudnak a leggyorsabban beépülni a bevitt tápanyagok.