Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

3 dolog, amit jó lett volna tudnom kezdő futóként

Istock

Fontos felismerések.

Húsz éve egy kiszuperált bakancsban, óra és bármilyen terv nélkül kezdtem el futni. Sok-sok kilométer került a futócipőmbe, mire megtanultam néhány olyan dolgot, amit jó lett volna, ha már korábban is tudok.

 

1. Nahát! A lassú futás tényleg gyorsabbá tehet?

Amikor elkezdtem barátkozni a futással, nem figyeltem se a tempót, se a távot. Ahogy szépen, fokozatosan az életem részévé váltak a futóedzések, úgy tanultam erről a sportágról egyre többet másoktól, na és persze saját tapasztalataimból. Az egyik nagy felismerésem akkor történt, amikor pár év után elkezdtem kacérkodni a hosszabb távú versenyekkel. Ebben az időszakban igyekeztem minél több futókilométert összegyűjteni viszonylag lassú tempóban. Nem számított a sebesség, csak hogy sok-sok kili kerüljön a lábaimba. A meglepetés akkor ért, amikor életem legjobb 10 kilométeres eredményét futottam, 46:00 percet, pontosan két héttel a hosszútávú versenyem után. Magam is meglepődtem, hogy milyen könnyedén és jólesően teljesítettem ezt a számomra gyors tempót. És hogy mi volt a titok? A sok-sok lassú futás.

 

A piramiselmélet

Most már tudom, hogy ahhoz, hogy a teljesítményedet fokozni tudd, először az alap-állóképességedet kell fejleszteni. Képzeld el a teljesítőképességedet egy piramis formájában. A piramis legtetején található a csúcsteljesítményed. Ahogy lefelé haladsz, úgy szélesedik a piramis, az egészet megtartó alap pedig az alap-állóképesség. Ezt akkor tudod fejleszteni, ha a képességeidnek megfelelő, könnyű futásokat végzel. Sajnos, ha a piramisod alapja nincs jól megépítve, azaz hiányoznak belőle a jóleső, lassabb kilométerek, akkor nem fogod tudni elérni a csúcsteljesítményt. Természetesen, ha mindig lassan futsz, akkor sem leszel gyorsabb. De a gyorsuláshoz szintén elengedhetetlenül szükséges intenzív edzés a piramis középső és felső területén jobban működik, ha az alapod biztonságosan áll. Nem mellesleg a lassú futás mentálisan is edz, megtanít a futás közben felmerülő kényelmetlenségek és problémák kezelésére. Ja, és persze a legfontosabb! Hogy milyen tempójú legyen a lassú futásod? Mindenkinek saját magához érdemes viszonyítania a saját tempóját, hiszen mindenkinek mást jelent a tempós futás, más a könnyű futás, és más a lassabb tempó is. Az a lassú tempó, amiről most írtam, egy olyan tempó, ami közben kényelmesen beszélgetni is tudsz anélkül, hogy kapkodnád a levegőt.

 

2. Egy hobbifutónak is érdemes elmenni teljesítménydiagnosztikára?

Emlékszem, milyen sokáig gondoltam azt, hogy a teljesítménydiagnosztika egyfajta úri huncutság, a már-már profi szintű amatőr futók kiváltsága. Aztán, miután a baráti körömből is egyre többen mentek el ilyen mérésre, és számoltak be a tapasztalataikról, úgy jöttem rá, hogy valójában egy igen hasznos lehetőségről mondtam le odáig. Ahogy az első futócipő vásárlása előtt is érdemes számítógépes lábállás diagnosztikára ellátogatni, ugyanígy érdemes egy fontosabb futócél kitűzése előtt elmenni egy sportlaborba.

Hogy miért? Mert ha komolyan veszed a futást és szeretnél sikereket elérni az edzéseken és a versenyeken, akkor tudod, hogy az egyik kulcsszó a tudatosság. A tartós eredményekhez és a biztonságos sportoláshoz nem árt ismerned és megfigyelned a tested. Egy kezdő futó esetében egy teljesítménydiagnosztikai vizsgálat elvégzése azért ajánlott, mert segít jó irányba elindulni és megérteni, hogy a szervezet működése alapján mit, miért és hogyan érdemes futni.

De mi is ez az egész?

A teljesítménydiagnosztika azt jelenti, hogy milyen teljesítményt tudsz nyújtani a jelenlegi edzettségi állapotodhoz képest. A szakemberek a mérések során arról is képet kapnak, hogy milyen állapotban vagy abban a pillanatban, amikor a teljesítményt produkálod. A felmérés végén pedig amellett, hogy az edzettségi állapotodról kapsz egy aktuális képet, választ adnak arra, hogy milyen területeken kell változtatnod ahhoz, hogy javuljon a teljesítőképességed, az alap-állóképességed és ezáltal a teljesítményed is a futásban. Teljesítménydiagnosztika segítségével kapott adatokból, egy szakember segítségével pedig behatárolhatod azt a saját, egyéni tartományt, amelyet figyelembe véve, a lehető legjobbat hozhatod ki magadból.

 

3. És azt tudtad, hogy pihenés közben is fejlődsz?

Ha éppen remekül megy a futás, és úgy érzed, hogy napról-napra gyorsulsz, és fogytán az idő a kiszemelt versenyig, biztos neked is nehezedre esik egy-egy napot kihagyni. Néha mégis megéri!

Jó, ha tudod, hogy a jobb sportteljesítmény nemcsak az elvégzett edzés mennyiségétől függ. Az edzések utáni testi-lelki regeneráció legalább ugyanolyan fontos. A pihenés alatt épül fel a szervezeted az edzés következményeitől, és ilyenkor épül be a hatása, ilyenkor erősödnek az izomrostok. A pihenésre fordított idő tehát nem felesleges, sőt… Csak akkor tudsz fejlődni és magasabb szintű sportteljesítményt elérni, amennyiben elég időt szánsz a regenerációra. Pihenés nélkül nő a sérülések valószínűsége is.  

A célodtól függően akár heti 1, 2 vagy 3 pihenőnap sem kell, hogy az edzésmunka rovására menjen. Kevesebb futásból is kihozhatod ugyanazt a heti kilométerszámot és a minőségi munkát. Hiszen a szervezetednek a pihenőnapok következtében több ideje lesz a regenerálódásra, így a hosszú futásaid hosszabbak, a gyors edzéseid intenzívebbek lehetnek, sőt az edzések közötti hosszabb pihenés a sérülések megelőzésében is segíthet. Tényleg bátran iktass be rugalmasan pihenőnapot a meglévő edzéstervedbe is, ha nagyon fáradtnak érzed magad például két egymást követő napon végzett edzés után. Attól még nem borul fel az edzésterv, ha egy nappal eltolod a további edzéseket.