Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

15 lenyűgöző futóverseny a világban

Grand Circle Trailfest Facebook oldal | Elképesztően gyönyörű ez a verseny....!

Az álmokból lesznek a célok.

Ha olyan futóversenyre vágysz, ami túlmutat a már unalomig ismert 5K-s vagy félmaratoni pályán, akkor jó helyen keresgélsz! Bár az alábbi versenyek közül jó néhány egyelőre még csak álomnak tűnhet akár a távoli helyszín, akár a táv hossza miatt, érdemes felvésni a neked tetszőt a futós bakancslistádra, vagy ha teljesen esélytelennek is tűnik egyik másik verseny, álmodozni akkor is jó egy kicsit. (Egyébként Dubrovnik és Isztambul nincs is olyan messze!) Tarts velünk ezen a képzeletbeli futó utazáson!

 1. A Nagy Fal maraton - Kína

  Sokan úgy vélik,hogy ez az egyik legnagyobb kihívást jelentő 42 K-s verseny. A The Great Wall Marathon során nem csak a a monumentális erődítményrendszer egyes szakaszain futhatsz, de a környező falvakban is! Rengeteg lépcsőt és komoly szintemelkedést kell leküzdeni, de az évi 2500 induló azt bizonyítja, hogy ez a verseny komoly helyet foglalhat el bármely futó bakancslistáján. Egy másik szempontból is nagyszerű a megmérettetés: kiváló ugyanis a logisztikai és elsősegély-szolgáltatás a Nagy Fal maraton útvonalán. A maratoni táv mellett félmaraton és 8,5 K-s verseny is várja az érdeklődőket. Ez a verseny része a The Big 5 five Marathon sorozatnak is.

   
  The Great Wall Marathon hivatalos FB oldala
  |
  Sok lépcső, futás, történelem.
 2. Outback maraton - Ausztrália

  A legszebb és legkülönlegesebb maraton Ausztráliában, amely a nagyvárosoktól távol, földutakon halad keresztül a gyönyörű Outbacken (a kifejezés a kontinens kietlen tájaira utal). Ha nem állsz még készen arra, hogy terepen maratoni távot fuss, akkor nevezz be a félmaratonra, esetleg a 11 vagy 6K-s távra. A pálya nagy része bokros utakon és puha homokos terepen megy. Számíts rá, hogy a cipőd elszíneződik a verseny végére a híres ausztrál vörös homoknak köszönhetően.

   
  Australian Outback Marathon Facebook oldal
  |
  Ausztrália legkülönlegesebb, a nagyvárosoktól távol megrendezett maratonja az Australinan Outback Marathon.

    3. 4Deserts 250 k Sahara Race - Namíbia

  A szervezői olyan négy futóversenyből álló eseménysorozatot terveztek, amely a keresztülvisz a világ jelentős sivatagjain. A Sahara Race 250 kilométer hosszú, és hét napig tart. A futók Namíbia homokdűnéin futnak végig, teljes orvosi felügyelet, továbbá vízellátást és éjszakára sátrat biztosító csapat mellett. Bár az elit versenyzők jeleskednek az eseményen, de azok a hobbifutók, akik megfelelő edzésmennyiséget fordítanak a felkészülésre, szintén jelentkezhetnek a fantasztikus 4Deserts sorozatra!

   
  RacingthePlanet Facebook oldal
  |
  A 4Deserts sorozat Sahara Race állomása az extrém ultrások versenyek.
 4. Grand Circle Trailfest - Amerikai Egyesült Államok

  Trailfest komoly kihívást jelentő háromnapos verseny: a három különböző terepverseny során a futók a Bryce Canyon, a Zion Nemzeti Park és a Grand Canyon tájaiban gyönyörködhetnek. A résztvevők mindegyik versenyen szereznek külön időeredményt, majd a végén egy összesítettet is. A Bryce Canyon Run 20 kilométer, a Zilon Trail 19 kilométer hosszú. A harmadik napon, a 30,5 kilométeres táv keretében futnak át a versenyzők a híres Grand Canyon Nemzeti Parkon. A Trailfest egy nagyszerű módja annak, hogy megtapasztald az amerikai Four Corners régió lenyűgöző szépségét.

   
  Grand Circle Trailfest Facebook oldal
  |
  Elképesztően gyönyörű ez a verseny...!
 5. Az Empire State Building toronyfutás - Amerikai Egyesült Államok

  Úgy gondolod, fel tudsz futni 86 emeletet (azaz 1 567 lépcsőt) 10 perc alatt? Akkor nevezz be az The Empire State Building Run-Upra, ami az egyik legnagyobb kihívást jelentő toronyverseny a világon. A toronyfutás egy professzionális megmérettetés, a világ legjobbjai érkeznek minden évben New Yorkba, hogy összemérjék tudásukat, és kiderüljön, ki a jobb ezen az egyedülálló állóképességi próbán.

   
  Empire State Building Facebook oldal
  |
  1567 lépcső, 10 perc alatt New York szívében.
 6. Color Manila Run/Blacklight - Fülöp-szigetek

  A Fülöp-szigeteki Color Run "fekete kiadását", a Blacklightot naplemente utánra időzítik, sötétben világító festékekkel. A résztvevők 3, 5 vagy 10 km-s távon indulhatnak, természetesen maga a verseny is igazán izgalmas és különleges hangulatú, de az afterparty DJ-vel, zenével, tánccal szintén óriási élmény.

   
  colormanila.com
  |
  Ha szereted az igazi bulifutást, akkor a Color Manila Run is érdekes lehet.
 7. Dallas Vert Mile - Amerikai Egyesült Államok

  A dallasi Reunion-torony egy másik híres lépcsős futásnak ad otthont. A Reunion 171 méter magas, és 807 lépcső vezet fel a tetejére. Aki igazán komoly kihívást keres (vagy kellően őrült), annak ez a verseny tökéletes! Benevezhet a negyedmérföldes versenyre, amelynek során háromszor, a félmérföldesen hatszor, míg az egy mérföldes távon tizenkétszer kell felfutnia a torony tetejére 2 és fél óra alatt. A 2020-as versenyre már nyitva a nevezés!

   
  dallasvertmile.com
  |
  Fuss fel a dallasi Reunion-toronyba háromszor, hatszor vagy tizenkétszer!

 8. Dubrovniki falfutás - Horvátország

  Minden évben csak 100 futó vehet részt a horvátországi Dubrovnik városfalain végighaladó 2,5 kilométeres, trükkös futóversenyen. Az 1940 méter hosszú fal a középkorban a város védelmét szolgálta. A Trónok harca rajongói különösen imádni fogják ezt a versenyt, mivel a dubrovniki városfal "alakítja" a Királyvárat a népszerű sorozatban. Az idei Run the Wallra már elfogytak a helyek, de a 2020-as eseményre érdemes időben lecsapni, hiszen igazán különleges, és itt van a "szomszédban"!

   
  du-motion.com
  |
  Dubrovnik önmagában is gyönyörű, és ezzel a kis létszámú exkluzív futóversennyel feldobva még mesésebb lehet.
 9. Az Ultra-Trail Panorámafutás - Thaiföld

  Repülj el Chiang Maiba, majd menj fel az Ultra-Trail Panoramic helyszínére a hegyekbe. Bár jelentős szintkülönbséget kell leküzdeni, de a lélegzetelállító kilátás miatt megéri az erőfeszítés. A verseny 500 és 1750 méter közötti szintes pályán halad. A 100 mérföldes megmérettetésen 48 órás szintidő van, így komoly felkészülést igényel a sikeres teljesítés. Itt is vannak rövidebb távok,  20 és 50km, valamint két ultra táv 100 km és 100 mérföld, és távonként a szintemelkedés 870 métertől 8800 méterig terjed.

   
  Ultra Trail Panoramic Facebook oldal
  |
  A thaiföldi versenyen többféle távon is indulhatsz, állítólag lélegzetállító a kilátás a pályán.

   
 10. Inka Trail maraton - Peru

  A verseny szervezői úgy hívják ezt a versenyt, hogy „távolságban maraton, de erőfeszítésben ultra.” Az Inca Trail Marathont szimplán túrázva teljesíteni is hatalmas kihívás, de a 42 kilométert lefutni úgy, hogy a cél a Machu Picchu, minden bizonnyal olyan élmény, amely mindenért kárpótol. A verseny szervezői komplett csomagot kínálnak, hogy támogassák a futókat a magassági akklimatizációban, továbbá segítsenek kempingfelszerelésben, helyi közlekedésben is.

   
  Inka trail marathon to Machu Piccu Facebook oldal
  |
  Óriási szinteket kell megmászni ezen a maratonon. A kaland, a futás és a kultúra találkozása, mind benne van a perui Inca Trail Marathonban.
 11. A Kilimandzsáró maraton - Tanzánia

  Ha szeretsz nagy magasságban futni, akkor bátran írd fel a Kilimandzsáró maratont is a bakancslistádra. Gondolj csak bele, hogy egy nap „Afrika tetejének” a lábánál futsz, versenyzel. Szinte elképzelni sem tudjuk, milyen érzés lehet ilyen elképesztő környezetben teljesíteni egy ilyen szép kihívást jelentő versenyt...! Arról nem is beszélve, hogy a futás előtt vagy utáni napokban akár még egy kis szafarit is be tudsz iktatni a programodba.

   
  kilimanjaromarathon.com
  |
  Fuss fel Afrika tetejére a Kilimandzsáró Marathonon, már ha Afrikába tervezel egy nyaralást.

   

 12. Tahoe 200 Mile Endurance Run - Amerikai Egyesült Államok

  A Tahoe-tó a legnagyobb alpesi tó Észak-Amerikában. A verseny során a futók 321,8 kilométeres kört futnak a tó körül 100 órás szintidő mellett. Az útvonalon a csillogó, sötétkék víztükör mellett többek csodás erdőkben, lenyűgöző sziklaképződményekben is gyönyörködhetnek a résztvevők. A szervezők 14 frissítőállomással készülnek, ebből 5 ponton meleg étellel és és alvósarokkal is szolgálnak. Ha szeretsz sok időt tölteni a természetben, akkor ez a te versenyed. Túl sok a 200 mérföld? A Tahoe-i versenyen 100 K-n vagy 25 K-n is lehet indulni.

   
  www.tahoe200.com
  |
  Nincs közel, de gyönyörű helyeken futhatsz az észak-amerikai Tahoe 200 Mile Endurance futóversenyen, ahol a legrövidebb táv 25 kilométer.

   

 13. A Két óceán maraton - Dél-Afrika

  A Két óceán maratonnak (Two Oceans Marathon) a dél-afrikai Cape Town ad otthont. Sokan a világ legszebb versenypályájaként emlegetik. Minden évben húsvétkor rendezik meg, a távok között van 56 kilométeres ultramaraton, maraton, félmaraton, terepfutás, valamint számos „bulifutás” (fun run) is, ahol az egész család együtt futhat. A pálya végighalad a Paradise Roadnak nevezett utcán, ahol olyan kilátásban lehet részed, amit soha nem felejtesz el.

   
  twooceansmarathons.org.za
  |
  Mesés kilátás vár a minden évben húsvétkor megrendezett Two Oceans Marathonon Dél-Afrikában.

    14. Az isztambuli maraton - Törökország

  Az Istanbul Marathon azért rendkívüli, mert az egyetlen olyan 42 K-s verseny a világon, amely két kontinenst is érint: Ázsiában és Európában is futhatsz. A pálya a Boszporusz-szoros mentén halad, így Isztambul gyönyörű történelmi látványosságait is megcsodálhatod futás közben, többek között az 1348-ban épült Galata-tornyot és a világörökség részét képező Hagia Szophia bazilikát.

   
  worldmarathons.com
  |
  Egy futóverseny, amelynek során Európát és Ázsiát is érinted: ez az Istanbul Marathon.

   

 15. Carlsbad 5000 - Amerikai Egyesült Államok

  Carlsbad 5000 kis túlzással egy nagy buli a tengerparton, a napfényes Kaliforniában, San Diegóban. A minden évben tavasszal megrendezett futóeseményen az 5 K-s mellett 20 kilométeres versenyre is lehet nevezni. A célban sör várja a befutókat, és mindenki részt vehet a verseny utáni felejthetetlen hangulatú fesztiválon és koncerten.
 
carlsbad5000.com
|
Napsütés, Kalifornia, futás - nem egy rossz nyaralás, ha betervezed a Carlsbad 5000 futóversenyt is.

 

 

 Forrás: theculturetrip.com