Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

10 motivációs tipp, ha nincs kedved a futáshoz

Istock | Ahhoz, hogy tudd, téged mi motivál, bizony szükséges némi önismeret.

Tapasztalt futók tippjeit gyűjtöttük össze, hogy mi a teendő ilyenkor.

Ha rendszeresen futsz, valószínűleg te is tapasztaltad már, hogy vannak olyan napok, amikor nagyon könnyen megy minden, és az edzéseken úgy érzed, hogy megállíthatatlan vagy. De bizony vannak napok, amikor nincs kedved futócipőt húzni. Hogyan tudsz ilyenkor mégis nekiindulni? 

 

Amatőr futóként te is biztos átélted már, hogy, ha valamiért nincs kedved futni, akkor előbújik a kreatív éned, és egy pillanat alatt tucatnyi kifogást találsz, miért nem tudsz edzeni. Túl meleg van, túl hideg van, csepereg az eső, tulajdonképpen még dolgozni kellene egy kicsit, ki kell porszívózni, fel kell hívni valakit. Talán nem is gondoltál rá, de a kifogáskereső hozzáállásod igenis befolyásolja a futóteljesítményedet. A jó teljesítményhez ugyanis nem elegendő a rendszeres edzés, a készségeid és képességeid fejlesztése, a hozzáállásodat is kézben kell tartanod, mert ez is befolyásolja az érzéseidet, gondolataidat és cselekedeteidet. Ha találsz olyan motivációt, ami segít a nehezebb edzésnapokon, akkor jobban ki tudod használni a benned rejlő lehetőségeket, és eredményesebb is lehetsz.

 

Neked mi ad motivációt?

Ahhoz, hogy tudd, téged mi motivál, bizony szükséges némi önismeret. Vannak olyan edzések és versenyek, amikor a legjobb formádat tudod nyújtani, és vannak olyan helyzetek, amikor nem sikerül kihozni magadból azt, amire képes lennél. Az esetek döntő részében az érzelmi állapotod felelős ezért. Ha megérted, hogy egyszer miért tudod kihozni magadból a legjobbat, és máskor pedig miért teljesítesz a képességeid alatt, akkor legközelebb tudatosan fogod magad jó formába, és megfelelő lelkiállapotba hozni. Ehhez az kell, hogy megtaláld a megfelelő motivációt, hogy tudd, mi az, ami képes téged edzésről-edzésre ösztönözni. Ehhez az egyik legfontosabb dolog, hogy mindig legyen egy konkrét célod, ami értelmet ad az edzéseinek, amiért szívesen húzol nap, mint nap futócipőt. Választhatsz egy hosszú távú célt is, például, hogy év végén lefutod a maratont, de nagyon fontos, hogy mindig legyenek rövid távú céljaid is, amik hozzásegítenek a végcélodhoz. Ha a hosszú távú célt kisebb részcélokra bontod, akkor többször ér sikerélmény egy-egy részállomás elérésekor, és folyamatosan fenn tudod tartani a motivációt a célod eléréséhez. 

A jó teljesítményhez nem elegendő a rendszeres edzés, a hozzáállásodat is kézben kell tartanod!

A reális célkitűzés fontossága

Az edzések és a versenyek során mindig igyekezz megvalósítható célt magad elé kitűzni! A reális célkitűzés elengedhetetlen feltétele a későbbi sikernek. Hiába voltál tavaly kirobbanó formában, ha idén sok a munkád, és csak heti egy futóedzésre van időd. Ilyenkor ne akarj félmaratoni csúcsot futni, mert csak le fog lombozni az eredményed. A reális célkitűzés abban segít, hogy magabiztosan teljesítsd a célodat, és a megérdemelt siker csak tovább erősítse a mentális állóképességedet. Ha egy-egy nehezebb napokon, amikor a hátad közepére se kívánod az aznapi edzést, mégis lenyomod az előírt távot, akkor azzal is közelebb kerülsz a célodhoz, és ez nagyon jó érzéssel fog eltölteni. Ha sikerül fejben erős maradnod, és lenémítani azt a belső hangot, ami azt mondja, hogy majd holnap fuss, vagy nem történik semmi, ha egy hét kimarad, akkor az első, legfontosabb lépést már meg is tetted. Ha megtalálod a saját motivációdat, akkor könnyebben tudsz megbirkózni a felmerülő akadályokkal, kiegyensúlyozott lelki állapotba kerülsz, és ez csak tovább segít céljaid elérésében.

10 tipp, ami segít abban, hogy motivált maradj!

 1. Hangolódj rá az edzésre!  
  Edzés előtt gondold végig, miért is indulsz futni, milyen célodhoz segít hozzá az aznapi tréninged. Futás közben jusson eszedbe a célod és hagyd, hogy átjárjon a mozgás öröme.
 2. Gondolkodj pozitívan!  
  célod felé vezető úton mindig vannak akadályok és nehézségek, de te ne ezekre koncentrálj. Fogadd el a kihívásokat, de fókuszálj a pozitív, energiát adó dolgokra. Gondold végig, mi mindent köszönhetsz a futásnak, mi mindennel gazdagodsz egy edzés során, mi mindenben változtatta meg az életedet ez a sport.
 3. Bízz magadban!  
  Ha reális célt tűztél ki magad elé, és becsületesen elvégezted az edzésmunkát, akkor már csak bíznod kell önmagadban ahhoz, hogy meg tudd valósítani azt, amit elterveztél. Emlékezz vissza, mennyi energiát és időt áldoztál a célodért, és mennyi mindent tanultál közben magadról! Ez erőt fog adni, hogy jó teljesítményt nyújts.
 4. Legyen élmény a futás!  
  Tedd élménnyé a futóedzéseidet! Persze, hogy unalmas mindig ugyanazon az útvonalon futni. Keress új terepet magadnak vagy találj ki magadnak plusz feladatokat edzés közben. Ha pedig túlságosan sok a feladat a futóedzéseidben, akkor a kiránduló futásaidat tedd változatos, új helyszínre.
 5. Szórakoztasd magad!  
  Ha olyan helyen futsz, ahol biztonságos a zenehallgatás futás közben, akkor vidd magaddal a kedvenc zenéidet. Tuti, hogy felpörögnek a lábaid edzés közben.
 6. Együtt könnyebb!  
  A futás alapvetően „magányos műfaj”, de ha meguntad egyedül róni a kilométereket, akkor vigyél magaddal valakit, akinek a jelenléte még inkább motivál az edzésen. Ha a barátaid között nem találsz ilyen személyt, csatlakozz egy futóklubhoz, és meglátod, az új cimborák között lesz majd olyat, aki ösztönöz a célod elérésében.
 7. Zárd ki a külvilágot!  
  Ne törődj azzal, hogy a facebook mit mutat. Ne hagyd, hogy mások futós fotói, és pózolós szelfijei megingassanak a hitedben. Ne görcsölj azon, hogy a közösségi háló szerint ki hány kilométert futott, és milyen idővel. Csak magaddal foglalkozz, így érheted el a kitűzött célodat!
 8. Jutalmazd meg magad!  
  Irtó motiváló tud lenni, ha előre kitűzöd, hogy milyen apró ajándékkal kedveskedsz magadnak, ha végigcsinálsz egy olyan edzést, amihez abszolút nincs kedved. Ki az az elfoglalt nő, aki ne élvezne egy hosszas meleg fürdőt odahaza a kedvenc könyve társaságában? Fontos, hogy legyél következetes magaddal, és csak akkor jutalmazd meg magad, ha tényleg teljesítetted azt a bizonyos edzést.
 9. Légy jelen az edzéseden!  
  A tudatos jelenlét azt jelenti, a napi edzéstervre koncentrálva mész el futni, kizárod a negatív gondolatokat, és azon se majrézol, hogy mit főzöl este vacsorára, vagy hogyan fogsz időt szakítani a másnapi edzésre. Ha edzés van, akkor csak a futásra koncentrálj!
 10. Próbáld ki a 10 perces szabályt!  
  A 10 perces szabály azt mondja ki, hogy ha az előző kilenc pont sem adott elég motivációt, akkor indulj el egy laza tízperces futásra. Ha tíz perc után se jön meg a kedved, akkor hagyd abba, és szóljon a mozgás helyett a pihenésről az az alkalom.

Mindig fuss úgy, hogy legyen benne valami, amit szeretsz!