Futás és hidratálás
Írj nekünk

Milyen fajtái vannak a sportitaloknak?

Istock | Izotóniás, hipertóniás, hipotóniás sportitalok vannak a piacon. Futóként az izotóniás italokat fogyasztjuk leginkább

Tulajdonképpen „három az egyben” termékek.

A boltok polcain számtalan különböző sportitallal találkozhatunk. A sportital sporttevékenység közben fogyasztásra javasolt folyadékkészítmény, amely három funkciót lát el: praktikus megoldást jelenthet az elégetett kalóriák, valamint a verejtékkel elveszített folyadék és elektrolitok pótlására. Hogyan különböztethetjük meg az egyes típusokat? Íme, a három alapvető fajta definíciója röviden!

 

Izotóniás ital

A folyadékban oldott állapotban lévő részecskék (pl. cukormolekulák, ásványi anyagok) mennyisége – azaz ozmotikus koncentrációja – megegyezik a plazma ozmolaritásával. Optimális megoldást jelenthet a folyadék- és energiapótlásra.

 

Hipotóniás ital

Ozmotikus koncentrációja alacsonyabb a plazmáénál (kevesebb szénhidrátot és elektrolitot tartalmaz), ami gyorsabb felszívódást eredményez. Az USA-ban az elmúlt néhány évben robbantak be igazán a sportitalok piacára.

 

Hipertóniás ital

Több oldott részecskét tartalmaz, ami lassabb felszívódást és emésztőrendszeri panaszokat okozhat, ezért sporttevékenység közbeni fogyasztásra kevésbé alkalmasak.