Futás és hidratálás
Írj nekünk

Honnan tudhatod, hogy mennyit kell innod futás után?

Villámtippek

Istock | Az 1 órát meghaladó futás után már nem csak a folyadék visszapótlására kell figyelni, de az edzés közben elveszített ásványi sók és szénhidrátok pótlása is fontos

A folyadékegyensúly visszaállítása.

Futás után a regeneráció egyik fontos eleme a folyadék és a tápanyagok visszapótlása. Hogy tudod megállapítani, hogy mennyi folyadékot kell bevinned edzés után? Következzen egy általános ajánlás!

 

Milyen tápanyagokra van szükségünk az edzés után?

Az állóképességi edzés végeztével zömében az alábbi állapotok lépnek fel: dehidratáció, a glikogénraktárak kimerülése és izomfáradtság (potenciális mikrosérülések az izomzatban), írja táplálkozástudományi szakértőnk, Csanaky Lilla az Állj készen a sorozatterhelésre! című cikkében. Az edzést követő visszapótlásnak a célja, hogy ezeket helyreállítsa. Ehhez az egyes tényezők esetében különböző időtartamra van szükség: a folyadékegyensúly visszaállításához optimális esetben néhány óra elegendő (ellenben a glikogénraktárak teljes visszatöltése akár 2-3 napot is igénybe vehet).

 

Így határozd meg!

A gyors visszatöltés érdekében az edzést követő 5 órában javasolt összesen a folyadékveszteség 150%-ának megfelelő folyadékot magadhoz venni. A folyadékveszteség meghatározásához célszerű az edzés előtt és után hasonló körülmények között mérlegre állni. 1 liter folyadékveszteség esetében ez a gyors visszapótlási stratégia óránként 3 dl bevitelt jelentene 5 órán keresztül.