
Szöveg: Csaba Orsolya | 2020.07.10. | Frissítve: 2020.08.29. | |
Istock | Vannak olyan zöldségek, melyek folyadéktartalma magasabb, így a nyári melegben biztonsan jól fognak esni
A képlet egyszerű: ha az ember nem visz be elegendő folyadékot a szervezetébe, az többek között fáradtsághoz, fejfájáshoz, izomgörcshöz, szapora pulzushoz vezethet, sőt, ezeknél akár komolyabb problémákhoz is, különösen nyáron. A folyadékbevitel alapja természetesen a vízfogyasztás, de emellett magas víztartalmú élelmiszereket is fogyaszthatunk, hogy kielégítsük a szervezetünk folyadékigényét.
Íme – a teljesség igénye nélkül – 10 étel, amely elősegíti a hidratációt!
1. Görögdinnye
Víztartalma: 92%
1 csészényi (kb. 154 g) görögdinnye nagyjából 118 ml vizet tartalmaz. A folyadék mellett többek között C- és A-vitamin, valamint magnézium is található benne, nem beszélve az antioxidáns hatású likopinról. Ráadásul alacsony a kalóriatartalma, az említett 1 csészényi dinnyehús mindössze 46 kcal-t tartalmaz.
2. Eper
Víztartalma: 91%
A vitaminokban, ásványi anyagokban szintén gazdag szamóca majdnem utoléri a dinnyét a víztartalom szempontjából! Az egészségre is kiváló hatással van, a kutatások szerint az eper rendszeres fogyasztása csökkentheti a gyulladást a szervezetben, ezáltal pedig segít megelőzni a szívbetegség, a cukorbetegség és bizonyos ráktípusok kialakulását. A szamócát fogyaszthatod önmagában, salátába keverve, smoothie-ban, turmixban.
3. Őszibarack
Víztartalma: 89%
Az édes, lédús nyári gyümölcs számos fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, így például C- és B-vitamint, valamint káliumot. Fogyaszd frissen, és ne pucold meg, mert a héja is értékes antioxidáns anyagokat tartalmaz.
Rost- és víztartalmánál fogva kellemesen eltelít, és egy közepes méretű őszibarackban csak kb. 60 kcal található.
Eheted önmagában, smoothie-ban, gyümölcssalátában, szuperül párosítható sovány joghurttal, túróval – így lesz belőle egészséges és tápláló desszert.
4. Narancs
Víztartalma: 88%
Egy közepes méretű narancsban majdnem ½ csészényi, kb. 120 ml folyadék található! Köztudott, hogy C-vitamin- és káliumtartalmánál fogva a narancsfogyasztás jó hatással lehet a szívre, az immunrendszerre. Ahogy a baracknál, úgy a narancsnál is elmondható, hogy a benne lévő rostoknak és a magas víztartalomnak köszönhetően telítettségérzetet ad, így segít kontrollálni az étvágyat.
5. Kígyóuborka
Víztartalma: 95%
Kis mennyiségben tartalmaz káliumot, kalciumot és K-vitamint, de tulajdonképpen a kígyóuborka szinte teljes egészében vízből áll. Rendkívül alacsony a kalóriatartalma, így sokat fogyaszthatsz belőle anélkül, hogy jelentősebb kalóriamennyiséget adnál hozzá a napi energiabeviteledhez – így segítve a testsúlyod megőrzését.
A saláták, a szendvicsek egyik legfontosabb alapanyaga, de főszereplője a gazpachónak és más hidegen fogyasztható, főzés nélkül készült nyári zöldséglevesnek is.
6. Paradicsom
Víztartalma: 94%
A paradicsom előnyeinek igazán impozáns a listája. Egyik legfontosabb „része” a likopin: ez a karotinoid adja a paradicsom csodás piros színét, és a kutatások szerint antioxidáns, azaz sejtvédő hatással bír. A likopinnal kapcsolatban több vizsgálat is lezajlott, ezek alapján segíthet csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.
A likopin óriási előnye, hogy hőkezelés során sem tűnik el a paradicsomból: azaz a paradicsom nem csak nyersen egészséges, hanem salsaként, mártásként, szószként, passzírozott/főzött formában, levesként is.
7. Karfiol
Víztartalma: 92%
Nem csoda, hogy a fogyni vágyók egyik kedvenc zöldsége, mert amellett, hogy egészséges, ezernyi formában és nagyon változatosan elkészíthető. 100 g karfiolban majdnem 60 ml víz található, és a sokféle vitamin és ásványi anyag mellett tartalmazza a kolin nevű tápanyagot, amely a kutatások szerint különösen fontos az agy egészségének megőrzéséhez.
A karfiolt nemcsak simán párolva, köretként fogyaszthatod: készíthetsz belőle hamis „rizst” vagy diétás pizzaalapot.
8-9. Tejtermékek: sovány tej és sovány joghurt
Víztartalom: 91%, 88%
Természetesen a sovány tej nagy része folyadék, ez köztudott, ahogy az is, hogy vitaminokat, ásványi anyagokat egyaránt tartalmaz (pl. kalcium, B12-vitamin, foszfor, kálium). Emellett egy 2007-es vizsgálat során a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a sovány tej „hatékony edzés utáni rehidratációs ital lehet mindenki számára, kivéve azokat, akiknek laktózintoleranciája van”.
A sovány joghurt (nem az ízesített, cukrozott változat!) szintén tartalmaz kalciumot, káliumot, foszfort, ezáltal segít a csontok épségének megőrzésében. És persze jó fehérjeforrás – ennek, valamint a magas víztartalmának köszönhetően a kutatások szerint étvágycsökkentő hatású, rendszeres fogyasztása segíti a fogyni vágyókat.
10. Alaplevek/levesek
Víztartalom: kb. 92%
Értelemszerűen az alaplevek és a levesek legnagyobb része víz, így fogyasztásuk segíti a hidratálást. Például a csirkeleves zöldségekkel vagy a zöldséglevesek (természetesen nem a tejszínes, tésztával telenyomott változatra gondolunk, hanem a valódi, „sima” hús- és zöldséglevesre) a fogyókúrában is jó szolgálatot tehetnek: több kutatás is bizonyította, hogy azok, akik a főételük elfogyasztása előtt levest is ettek, kevesebb kalóriát vittek be a nap során.
Jelentősen megnövelhető az alaplevek, levesalapok tápanyagtartalma, ha sok zöldséget, például brokkolit, sárgarépát, paradicsomot, hagymát, gombát adsz hozzá.