Futás és hidratálás
Írj nekünk

10 magas víztartalmú étel, ami segít hidratáltnak maradnod

Istock | Vannak olyan zöldségek, melyek folyadéktartalma magasabb, így a nyári melegben biztonsan jól fognak esni

Nem csak nyáron fontos.

A képlet egyszerű: ha az ember nem visz be elegendő folyadékot a szervezetébe, az többek között fáradtsághoz, fejfájáshoz, izomgörcshöz, szapora pulzushoz vezethet, sőt, ezeknél akár komolyabb problémákhoz is, különösen nyáron. A folyadékbevitel alapja természetesen a vízfogyasztás, de emellett magas víztartalmú élelmiszereket is fogyaszthatunk, hogy kielégítsük a szervezetünk folyadékigényét.

Íme – a teljesség igénye nélkül – 10 étel, amely elősegíti a hidratációt!

 

1. Görögdinnye

Víztartalma: 92%

1 csészényi (kb. 154 g) görögdinnye nagyjából 118 ml vizet tartalmaz. A folyadék mellett többek között C- és A-vitamin, valamint magnézium is található benne, nem beszélve az antioxidáns hatású likopinról. Ráadásul alacsony a kalóriatartalma, az említett 1 csészényi dinnyehús mindössze 46 kcal-t tartalmaz.

 

 

2. Eper

Víztartalma: 91%

A vitaminokban, ásványi anyagokban szintén gazdag szamóca majdnem utoléri a dinnyét a víztartalom szempontjából! Az egészségre is kiváló hatással van, a kutatások szerint az eper rendszeres fogyasztása csökkentheti a gyulladást a szervezetben, ezáltal pedig segít megelőzni a szívbetegség, a cukorbetegség és bizonyos ráktípusok kialakulását. A szamócát fogyaszthatod önmagában, salátába keverve, smoothie-ban, turmixban.

 

 

3. Őszibarack

Víztartalma: 89%

Az édes, lédús nyári gyümölcs számos fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, így például C- és B-vitamint, valamint káliumot. Fogyaszd frissen, és ne pucold meg, mert a héja is értékes antioxidáns anyagokat tartalmaz.

Rost- és víztartalmánál fogva kellemesen eltelít, és egy közepes méretű őszibarackban csak kb. 60 kcal található.

Eheted önmagában, smoothie-ban, gyümölcssalátában, szuperül párosítható sovány joghurttal, túróval – így lesz belőle egészséges és tápláló desszert.

 

 

4. Narancs

Víztartalma: 88%

Egy közepes méretű narancsban majdnem ½ csészényi, kb. 120 ml folyadék található! Köztudott, hogy C-vitamin- és káliumtartalmánál fogva a narancsfogyasztás jó hatással lehet a szívre, az immunrendszerre. Ahogy a baracknál, úgy a narancsnál is elmondható, hogy a benne lévő rostoknak és a magas víztartalomnak köszönhetően telítettségérzetet ad, így segít kontrollálni az étvágyat.

 

 

5. Kígyóuborka

Víztartalma: 95%

Kis mennyiségben tartalmaz káliumot, kalciumot és K-vitamint, de tulajdonképpen a kígyóuborka szinte teljes egészében vízből áll. Rendkívül alacsony a kalóriatartalma, így sokat fogyaszthatsz belőle anélkül, hogy jelentősebb kalóriamennyiséget adnál hozzá a napi energiabeviteledhez – így segítve a testsúlyod megőrzését.

A saláták, a szendvicsek egyik legfontosabb alapanyaga, de főszereplője a gazpachónak és más hidegen fogyasztható, főzés nélkül készült nyári zöldséglevesnek is.

 

 

6. Paradicsom

Víztartalma: 94%

A paradicsom előnyeinek igazán impozáns a listája. Egyik legfontosabb „része” a likopin: ez a karotinoid adja a paradicsom csodás piros színét, és a kutatások szerint antioxidáns, azaz sejtvédő hatással bír. A likopinnal kapcsolatban több vizsgálat is lezajlott, ezek alapján segíthet csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

A likopin óriási előnye, hogy hőkezelés során sem tűnik el a paradicsomból: azaz a paradicsom nem csak nyersen egészséges, hanem salsaként, mártásként, szószként, passzírozott/főzött formában, levesként is.

 

 

7. Karfiol

Víztartalma: 92%

Nem csoda, hogy a fogyni vágyók egyik kedvenc zöldsége, mert amellett, hogy egészséges, ezernyi formában és nagyon változatosan elkészíthető. 100 g karfiolban majdnem 60 ml víz található, és a sokféle vitamin és ásványi anyag mellett tartalmazza a kolin nevű tápanyagot, amely a kutatások szerint különösen fontos az agy egészségének megőrzéséhez.

A karfiolt nemcsak simán párolva, köretként fogyaszthatod: készíthetsz belőle hamis „rizst” vagy diétás pizzaalapot.

 

 

8-9. Tejtermékek: sovány tej és sovány joghurt

Víztartalom: 91%, 88%

Természetesen a sovány tej nagy része folyadék, ez köztudott, ahogy az is, hogy vitaminokat, ásványi anyagokat egyaránt tartalmaz (pl. kalcium, B12-vitamin, foszfor, kálium). Emellett egy 2007-es vizsgálat során a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a sovány tej „hatékony edzés utáni rehidratációs ital lehet mindenki számára, kivéve azokat, akiknek laktózintoleranciája van”.

A sovány joghurt (nem az ízesített, cukrozott változat!) szintén tartalmaz kalciumot, káliumot, foszfort, ezáltal segít a csontok épségének megőrzésében. És persze jó fehérjeforrás – ennek, valamint a magas víztartalmának köszönhetően a kutatások szerint étvágycsökkentő hatású, rendszeres fogyasztása segíti a fogyni vágyókat.

 

 

10. Alaplevek/levesek

Víztartalom: kb. 92%

Értelemszerűen az alaplevek és a levesek legnagyobb része víz, így fogyasztásuk segíti a hidratálást. Például a csirkeleves zöldségekkel vagy a zöldséglevesek (természetesen nem a tejszínes, tésztával telenyomott változatra gondolunk, hanem a valódi, „sima” hús- és zöldséglevesre) a fogyókúrában is jó szolgálatot tehetnek: több kutatás is bizonyította, hogy azok, akik a főételük elfogyasztása előtt levest is ettek, kevesebb kalóriát vittek be a nap során.

Jelentősen megnövelhető az alaplevek, levesalapok tápanyagtartalma, ha sok zöldséget, például brokkolit, sárgarépát, paradicsomot, hagymát, gombát adsz hozzá.

 

 

A cikk forrása: healthline.com