Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Együtt futunk

A futóklubos edzések extra motivációt adnak, jobb teljesítményre sarkallnak. Az edzést nem hagyod ki, hisz tudod, hogy a többiek számítanak rád.

Ma reggel a szigeten futottam, és láttam egy lányt, aki nem volt sem túlsúlyos, sem idős, mégis szenvedett futás közben. Kezében egy flakon vízzel, fülében zene szólt, ő pedig erős szuszogással kocogott olyan 6:30-as tempóban. Én megálltam repülőzni (rövid sprinteket futni), amikor pedig újra utolértem, már lehajtott fejjel sétált. Arra gondoltam, hogy olyan szívesen megszólítanám, hogy azt mondjam neki, gyere, fuss velem, mert együtt könnyebb!

A futóklubok a közösséghez tartozás élményét adják, és nem engedik el a kezed, ha épp nincs kedved futni.

A legtöbben egyedül kezdünk futni, és lehetőleg olyan helyen vagy olyan időben, amikor nem találkozunk ismerősökkel, pedig egy kezdő futó tele van kérdésekkel és bizonytalansággal. Persze egy gyakorlott futónak is vannak nehéz periódusai, hiszen nem olyan könnyű megtartani a futás iránti lelkesedést például hideg téli reggeleken, amikor az ember azzal a kérdéssel ébred, hogy "kellett ez nekem?".  Egyedül futni szuper dolog, és senkit se beszélnék le róla, de egy futóbarát, egy csapat, motivációt és rengeteg élményt adhat a futáshoz. Számos futóklub működik itthon, köztük az egyik legújabb, az Adidas Runners, és máris nagyon sokan csatlakoztak az edzéseikhez. Én is futottam már velük, de kíváncsi lettem, hogy a körülöttem futókat vajon mi motiválja arra, hogy minden héten ott legyenek a közös edzéseken.  Vajon hogyan kerültek a csapatba? Hogyan lettek magányos futóból, futóklubosok? Rita, Gabi, és Olimpia meséltek arról, hogy az ő futóéletükhöz mit ad a közös futás. 

Gabi - a közösség számomra magabiztosságot ad

Név: Hanzó Gabi
Leghosszabb táv: félmaraton
Átlagos futótempó: 5:05-5:40 km/perc
Futások gyakorisága: átlagosan heti háromszor futok, mellette rendszeresen úszom, mert nem titkolt célom, hogy a triatlonos életbe is belekóstolhassak.
Jelenleg erre készülök: októberben félmaraton, a végső cél jövőre a keszthelyi triatlon

Harminc éves koromig egyáltalán nem sportoltam, 2015-ben a családomban lévő betegség miatt egyből futottam 7 kilométert, és a leghihetetlenebb érzéssel szálltam le a futópadról, mert rájöttem, hogy a határaim nem ott vannak, ahol azokat gondoltam.

Az első verseny ízét szinte még érzem, akkor ejtett rabul a futás. Soha életemben ennyi mosolygós embert nem láttam, ösztönző erőként hatott rám a több ezer futó látványa. 

A közösség számomra magabiztosságot ad. Bármennyire is lételemem a futás, előfordulnak olyan napok, amikor alig vagyok képes futócipőt venni, de tudom, hogy az Adidas Runners csapata vár, akárcsak a többi futó, akik szeretnek velem futni, mert azt mondják, "jó húzóerő" vagyok, így nincsen kibúvó a mozgás alól, hiszen egymást inspiráljuk. A futóklub arra bátorítja az embereket, hogy váljanak lelkesebbé egészségük, sport iránt. A futással nemcsak testileg, pszichikailag, hanem spirituális szinten is egyaránt fejlődünk.  Az életben nem minden megy mindig simán, egyszer lefelé, egyszer felfelé tartunk. A futás ösztönöz, és megtanított sok mindenre, amit az élet számtalan területén tudok alkalmazni.

A legfontosabb dolog az, hogy elégedett legyél magaddal, és felfedezd az örömöt, függetlenül attól, hogy egy versenyen hányadikként értél a célba. A futással boldogságot viszel a testedbe, és a boldogság végtelen magabiztosságot nyújt.

Olimpia - visz magával a közösség, a többiek intenzitása

Név: Cozma Olimpia

Leghosszabb táv: 12 km

Átlagos futótempó: 6 km/perc

Futások gyakorisága: hetente 2-3 alkalom (ebből 1-2 alkalom közösségi)

Jelenleg erre készülök: nem készülök semmire, csak kikapcsolódásképpen futok

2 és fél éve kezdtem el futni, 2015 márciusában. A párom biztatott, hogy a futás jó, és még spórolhatunk is, mert, nem kell fitnesz-bérletet venni a terembe, mégis mozgunk. Annak ellenére, hogy ő bújtott fel a futásra, egyedül kezdtem el róni a köröket a háztömb körül. Egy interneten kinézett edzésterv alapján készülgettem. Sajnos van egy kezdődő porckorongsérvem, így 5-10 kilométernél többet nem futok, de a futás számomra elsősorban munka utáni kikapcsolódás.

Azért szeretek közösségben futni, mert sokkal motiválóbb. Amikor terembe megyek, akkor is csoportos órákra járok, mert ha látom, hogy a többiek is csinálják, nem állnak meg és nem adják fel, akkor én sem teszem. Nehezebb kifogásként felhozni, hogy „elfáradtam, nincs kedvem”, amikor valaki mellettem akkor is küzd, ha nehéz neki. Visz magával a közösség, a többiek intenzitása. Sok ismerőst , de akár jó barátokat is lehet szerezni, jókat lehet dumcsizni egy ilyen klubban, hiszen eleve adott a közös érdeklődési kör, mindnyájan sportolunk, és ugyanazon az edzésen veszünk részt.

Most leginkább már csak úgy futok, hogy valakivel megbeszélem és együtt megyünk. Ilyenkor akkor is elindulok futni, ha nincs nagyon kedvem, hiszen tudom, hogy mások várnak rám.

Egy futótárs vagy a közösség ereje a jobb teljesítményre is sarkallhat, gyorsabb tempót vagy hosszabb távokat vagyok képes lefutni, ha nem egyedül vagyok. 

Rita - akkor kapcsolok ki igazán, ha egyedül futok, de egyre inkább magával ragad a közös futás élménye

Név: Deme Rita

Leghosszabb táv: félmaraton

Átlagos futótempó: 5.15-5.20 km/perc

Futások gyakorisága: hetente 2-3 alkalom (ebből min. 1 alkalom közösségi)

Jelenleg erre készülök: WizzAir félmaraton, trió váltó, 7,7 km (jól sikerült)

Nagyjából nyolc éve kezdtem el rendszeresen futni. Kisiskolás korom óta része a sport az életemnek, atlétika, moderntánc, balett, labdajátékok keretében. Később ezekből vált ki a futás észrevétlenül, amit azóta teljes egészében a magaménak érzek. Egyszemélyes sportnak éreztem a futást, valószínűleg azért, mert az „énidő”-t jelenti számomra. Kikapcsolódást, feszültséglevezetést és az új gondolatok születését. A legjobban csak akkor tudok kikapcsolni, ha egyedül vagyok.

Korábban nem is futottam sosem csoportban vagy társaságban. De egyre inkább magával ragad ez a fajta érzés is. Teljesen más a hangulata, ha az ember tud azonosulni a csoportos edzésekkel, akkor a társaság pont, hogy további célok felé lendít, erőt ad.  Inspirál és kitartást ad nekem a közös edzés. Biztos vagyok benne, hogy ahogy belőlem is, mindenkiből a jobb énjét varázsolja elő a közösség

Miért jó csapatban futni?

  • Mert oda kell menned és MEG KELL csinálnod az edzést, hiszen számítanak rád.
  • Egymást húzhatjátok, ha valaki hasonló tempóval és célokkal rendelkezik.
  • Lehetnek olyan motiváló emberek, akikkel most csak 1 km-t bírtál, de legközelebb már 2-t fogsz!
  • Jó érzés egy közösség részének lenni.
  • A futás többé nem lesz unalmas sport, hanem izgalmas, emelt hangulatú bulivá változik.
  • Magabiztosságot ad, hogy tapasztalt futóktól kérhetsz tanácsot.
  • Olyan eredményekre is képessé tesz, melyeket el sem hittél önmagadról.
  • Ha profi segítség, edző is van a közösségben, akkor segíteni fog felépíteni az edzésterved.