Frei Sein technikai ruhák
Írj nekünk

Mi számít sikernek a futásban?

Futásról Nőknek | A siker nem csak azt jelenti, hogy valaki dobogón áll egy futóversenyen - siker minden alkalom, amikor kimész futni

A siker bennünk van.

A siker mostanában elkezdett valami csilli-villi fogalom lenni, amit mindenki el szeretne érni, ám amikor definiálni kell, hogy mit is jelent, rájövünk, a válasz nem is annyira egyszerű.

Éppen ma reggelre, amikor ezt a cikket írom, leesett az első hó, azaz még tart a hóesés. Én óriási sikerként éltem meg, hogy le tudtam futni a napi adagomat mindenféle gond nélkül, ugyanis fel voltam készülve az új körülményekre. Körülöttem autók csúszkáltak ide-oda, én meg nagyon szerencsésnek éreztem magam, hogy pont ma nem kell sietnem sehova, ráadásul lábon előbb jutok el A-ból B-be.

 
Vincze Zsófi gyűjteményéből
|
Minden futólépés sikernek számít

Na, de vegyünk a futósikereket

Az első nagy futócélok között szokott szerepelni a Margitsziget kör lefutása, ami 5 kilométer teljesítésének felel meg bárhol máshol. Ezt én azért tartom különösen jónak, mert az ember mindenféle hivatalos verseny nélkül, csak úgy, saját elhatározásból neki tud veselkedni ennek a körnek, akár többszöri próbálkozásra, és ha megfutja, akkor mi az, ha nem egy igazi sikerélmény?

Ezt szokta követni a 10 kilométer, a félmaraton, ahol sokan megállnak a táv tekintetében, de van, aki a futással is felhagy, mert köszöni, bakancslista kipipálva. Egyesek, akikben azért már akad némi mazochista hajlam, tovább mennek a maratonig, hiszen ahogy mondani szokták, egyszer az életben át kell élni mindazt, ami ezzel jár. Egy sikeres célba érkezés után már elég nagy az eufória, ritkán hallok olyat, hogy lefutottam a maratont, de nem érte meg, bár ne mentem volna. Mindezt annak ellenére érzik és mondják, hogy - ha valóban odateszed magad -  egy maraton igen küzdelmes is lehet a vége felé. 

FN Boutique webshop

A maratoni állomásnál a legtöbb ember, akinek van esze, szintén lemorzsolódik, de sokan eddigre már megszerették annyira a futást, hogy valamilyen formában tovább űzik, sőt, legalább egyszer egy évben megismétlik ezt a versenyt, már csak a hangulatért is.

És maradunk mi, akiknek ez sem elég

Miért is? Nekünk ultra kell, meg szenvedés, meg hősködés, ugye? Természetesen nem (csak) erről van szó. Mindenesetre, miután sikerült körbe futnom a Balatont, hetekig, hónapokig az éreztem, hogy valami olyat sikerült véghezvinnem, ami nem mindennapi és erőn felüli volt. Ez így is van, ez a következetes évekig tartó edzésmunkám sikere volt.

Persze innen is lehet folytani, Spartahtlon, UTMB, több napos ultrák, stb.. Itt én már azt mondtam, hogy köszönöm, tök jó volt, nem akarom ennél jobban feszíteni a határaimat. Nem minden a táv!

 
FN Boutique
|
Ahogy változik az életünk, változhat az is, hogy mi a siker számunkra a futásban

 

A másik lehetséges útról viszont alig esik szó, pedig legalább ennyire nehéz, ha nem nehezebb

Amikor valaki elhatározza, hogy őt az idő sokkal jobban érdekli, mint a táv és évekig dolgozik azon, hogy a pár kilométeréből másodperceket faragjon le. Ugyanannyit és talán még speciálisabban készül, csak most éppen egy olyan korszakot élünk, ahol az emberek a távoktól ájulnak el.

Én mindenkit arra biztatok, hogy ismerje fel a futásban azt, ahol a legtöbb sikerélménye van, ahol még a legtöbbet tud fejlődni és a legfontosabb, amit a legjobban élvez.

Ha valaki a világ életében nem fut maratont, de 5 kilométeren hasít, mint a villám, annak ne kelljen magyarázkodni, miért „csak” rövidebb távokra készül. De a legsikeresebb az én szememben az, aki élvezi azt amit csinál, mindegy milyen gyorsan, mindegy mennyit és mindegy hogyan.

 
FN Boutique
|
Én mindenkit arra biztatok, hogy ismerje fel a futásban azt, ahol a legtöbb sikerélménye van, ahol még a legtöbbet tud fejlődni és a legfontosabb, amit a legjobban élvez

 

Mi a siker a sportban?

A siker a sportban számomra az, amikor tudatos felkészüléssel (akár edzéssel) megfelelően tudok fejlődni, bizonyos kitűzött célokat tudok teljesíteni, mondanom sem kell, hogy ezt nem lehet mA legnagyobb siker a futásbanásokhoz mérni.

Én mindig sikeres futónak tartottam magam, pedig nálam sokkal jobbak és gyorsabbak is vannak, de magamból ki tudtam hozni azt, amit szerettem volna.

Sokszor halljuk a "babatáv" kifejezést (az adott versenysorozat legrövidebb száma), illetve, a „fél óra futáshoz át sem öltözöm” jellegű megjegyzéseket. Nos, ez sokszor az első komolyabb sérüléssel megváltozik. Amikor először sérültem le egy elfutott cipő miatt, már félmaratonok voltak mögöttem, mégis az első 5 kilométer futás volt az addigi legnagyobb sikerem.

A babatávú versenyek dobogósait figyelve is láthatjuk, hogy azok az emberek legtöbbször a hosszú távokban is kiemelkedő eredményt érnek el, csak éppen az aznapi terv náluk egy rövidebb, de annál intenzívebb futást volt.

A siker tehát szerintem egy olyan dolog, amit főleg belülről lehet megélni, kellő önismerettel és következetes munkával.