Frei Sein technikai ruhák
Írj nekünk

Szempontjaim a futócuccok beszerzésénél

FreiSein project | Saját stílusban, környezettudatosan, a FreiSein project technikai cuccaiban futok, túrázok, várost nézek.. és így tovább (Felső: FreiSein TwistedStripes merinói, nadrág: FreiSein TwistedStripes merinói)

Így lettem FreiSein nagykövet.

Ismerjük a mondást, miszerint csak egy jó cipő kell a futáshoz, semmi más. Ez részben van csak így, de valóban, sokáig egyedül a cipőm volt márkás, az összes többi ruhadarabomat a nagy D betűs áruházban vettem, a vezető sportmárkák boltjait meg messziről kerültem. Ugyanis nem voltam hajlandó többet kiadni egy ugyanolyan egyszínű pólóért, ami – biztos nagyon jó minőségű, de – sokszor háromszor annyiba került, mint egy márkátlan, és nekem az embléma nem ért ennyit.

Saját stílusban, környezettudatosan sportolás közben

Ahogy a hétköznapokban is megvolt a saját stílusom, úgy a futásban is próbáltam megtalálni a saját vonalamat, de akkoriban csak külföldről tudtam volna rendelni, ami sokszor a szállítási költség miatt nem érte volna meg, és egyébként is kockázatos, ha például nem jó a méret.

 
FreiSein project
|
Itt most épp a FreiSein Love&Star felső van rajtam, kezemben a GipsyQueen túrabot - mostanában rákaptam a túrázásra is (shop: fnboutique.com)

 

Ezzel párhuzamosan kezdtem egyre jobban figyelni a környezettudatosságra, így kerülöm a pazarlást. Ebbe az is beletartozik, hogy nem veszek minden évben új cuccokat, addig hordom a ruháimat, amíg bírják.

Aztán tavaly láttam a Futásról Nőknek Shop (FN Boutique) oldalán az FreiSein Freeride női felsőt, ami nagyon megtetszett, teljesen az én stílusom. De hagytam időt magamnak, hirtelen felindulásból manapság már ritkán rendelek bármit. Idén aztán úgy hozta a sors, hogy Györgyi pont egy olyan embert keresett, akihez illenek a FreiSein márka ruhái, aki a magyar márkanagykövet lehet. Hát mondanom sem kell, rögtön tudtam, hogy ez én vagyok. De ekkor még csak annyit tudtam a márkáról, hogy igazi bohém, bevállalós, színes cuccokat gyártanak, amiket eddig sosem találtam a hazai piacon.

Ami viszont feltette az i-re a pontot, az a szociális és ökológiai felelősségvállalás. Bár egy német cégről beszélünk, a grafikai és tervezési munkán kívül, a gyártás El Salvadorban történik, ami köztudottan nem egy biztonságos hely, a bűncselekmények szám is igen magas, a világ gyilkosságot számláló országainak listáján első volt. A FreiSein az ott élő embereket segíti azzal, hogy jó munkakörülményeket, tisztaságot, megfelelő technikai hátteret biztosít számukra. Sőt, orvost, utaztatás és képzést biztosít a dolgozóinak.

1

FreiSein FreiSein First technikai felső. Shop: fnboutique.com

 

A FreiSein termékeket ide kattintva, az FN Boutique webshopban tudod megnézni és megvásárolni

 

A botokat ( sí- és túrabot) pedig kis családi manufaktúrákban gyártják Európában, főleg Olaszországban. Ezek a darabok kézzel készítettek és limitált számban kaphatóak.

Ez tehát többől szól, mint ruhákról, azt gondolom, nagyon sok cég vehetne példát erről a mindössze 3 éves gyártóról.

 
FreiSein project
|
A 2019/2020-as kollekcióban jöttek ki retró felsőkkel, például ezen a képen a FreiSein GateKeeper felső van rajtam, a hozzávaló kendővel amit sálként vagy fejpántként is lehet használni

 

És akkor még a fenntarthatóságról szó sem esett. Erről többek közt az úgynevezett bluesign® tanúsítvány ad igazolást, ami a textilek előállításának fenntarthatóságáért felel a gyártás elejétől a végéig.

Összefoglalva tehát nem csak egyedi és színes cuccaik vannak, amik nem jönnek szembe velem az utcán (erdőben), hanem etikus és fenntartható forrásból származnak a termékek.

All mountain stuff – azaz nem csak futásra, hanem akár biciklizéshez, síeléshez is használhatóak a FreiSein cuccok

Én FreiSein felsőkben voltam már várost nézni, kirándulni a hegyekben, biciklizni, úgyhogy lassan azt mondhatom, rendesen leteszteltem a palettát. Télen biztos vagyok benne, hogy elviszem a FreiSein cuccaimat síelni is, ha megyek.

A kedvencem jelenleg a FreiSein TwistedHawaii merinói technikai felső, amihez van passzoló nadrág és pánt is. Ezt azért szeretem annyira, mert egyrészt nagyon könnyű anyagból van, ami gyorsan szárad, másrészt annyira kényelmes, bőrbarát az anyaga, amit futáson kívül is szívesen viselek. A hozzá passzoló nadrág is egy nagyon könnyed anyagból van, ami szintén gyorsan szárad, tehát ha izzadok, nem zavaró, nem érezhető a nedvesség.

Manapság a pénzünk az, amivel szavazunk. Hiszen ha valamire van kereslet, arra előbb utóbb kínálat is lesz. Nem mindegy teát, hogy mire költünk, mit támogatunk a vásárolt árun kereszt ül. Ha belegondolok, a FreiSein cuccai ugyanolyan ár kategóriában vannak, mint a nagy sportszer márkák, csak éppen sokkal egyedibb ruhákat kapok értük és tudom, hogy jó helyre kerül a pénzem és a környezetbarát előállítást támogatom.

Ahogy jön a hűvösebb idő, egyre több időt töltök a Freeride Woman felsőmben, ez az a koponyás cucc, amivel megismertem a márkát és amit mindenki megnéz, amikor meglát benne. Ez már egy úgynevezett 3d superstretch anyagból van, amit minden sporthoz használhatok és minden alkatra jó.

 
FreiSein project
|
FreiSein project Freeride Woman felső - vásárlás: fnboutique.com webshop

 

Szerencsére a gazdag mintázat miatt, a ruhák nagyon jól kombinálhatók, tehát ugyanazt a nadrág több felsőhöz is illik, a fejpántok pedig két oldalúak, tehát egynek két fajta mintája is van, ahogy kifordítjuk őket. Én elsősorban azért használom a fejpántokat, mert érzékeny a fülem és véd a széltől, plusz az állandóan széthulló hajamat is összetartja.

 

 

A másik nagy kedvencem, amibe biciklizni is szoktam, de akár egy sima farmerrel is mentem már benne várost nézni, az a FreeDesign felső, amihez van passzoló fejpánt és csősál is. Snowboardozni is jó lehet benne egy aláöltözővel, a fehér hóban még jobban kitűnhet a minta.

 
FreiSein project
|
A FreiSein project ruhái teljesen az én stílusomban készülnek

 

Ha rendelni szeretnél, de nem tudod milyen a méretezése, akkor javaslom, hogy az eggyel kisebbet rendeld bátran. Én általában M és S közé esek, és ebben a márkában az S méret teljesen jó rám.