Frei Sein technikai ruhák
Írj nekünk

Egyáltalán nem ciki a gyaloglás futóként, sőt!

Frei Sein túrabot

FN Boutique | A gyaloglásnak nagyon is megvan a helye egy futó életében, miközben a túra is komoly sportértékkel bír. Túrabot: Frei Sein project Gipsy Queen túrabot Shop: fnboutique.com

Gyalogolni hasznos és jó!

Hogy miért nem ciki gyalogolni, az számomra egyértelmű, és ezerféleképpen alá lehet támasztani. Mégis sokan rosszul érzik magukat, ha futás közben gyaloglásra kell váltaniuk.

Elgondolkodtam, hogy vajon mi lehet a háttérben

Ciki a gyaloglás mert lassabb, mint a futás? Egy profi gyalogló 90 perces félmaratont bír futás nélkül megtenni, nekem ez futva sem megy. Egy nagyobb terepfutóverseny emelkedőjén gyalogló emberek szoktak megelőzni miközben kocogok ütemesen.

1

FN Boutique

A Frei Sein Gipsy Queen túrabotját használom egy jó ideje. Csajos és jól is működik, az Alpokban is tesztelve. Shop: fnboutique.com

Frei Sein Gipsy Queen túrabot most 40% kedvezménnyel, információk itt

Azért lenne ciki, mert a gyaloglás annak a belátása, hogy nem bírsz futni?

Korántsem, ugyanis nagyon sok ember, főleg hosszabb futások alkalmával tervezetten gyalogol, mielőtt még elfáradna, ezáltal próbálja a fáradást késleltetni. Hallottam olyat is, hogy a versenytaktika részeként minden órában pár percet gyalogol valaki már az első órától kezdve, ami például egy ultrán meghálálja magát.

Láttatok már nemzetközi elit terepfutóversenyt? Ha igen, akkor tudjátok, hogy még a legjobbak is szoktak gyalogolni. A terepfutás is igazából terep-futás és gyaloglás, csak hosszú lenne így kimondani.

 

Frei Sein technikai ruhák és túrabot vásárlása az FN Boutique-ban

Aztán nézzük meg, mi van akkor, amikor az ember nem futhat

Sérüléskor, műtétek, betegségek után, ha nagy a súlyfeleslege valakinek, vagy olyan kezelés alatt áll, sokszor tiltott lehet a futás. Ilyenkor egy jó séta megfelelő alternatíva lehet. Szebb nevén kirándulás vagy túra, mert az mégiscsak sportosabban hangzik.

Nekem idén többször is le kellett állnom az edzésekkel, ezért a gyaloglást választottam. Otthon is ülhettem volna, de mégis mi a jobb, ha szinten szeretném tartani magam és nincs időm edzőterembe menni? Meglátogattam a legközelebbi parkokat, felmentem a hegyre, így legalább friss levegőn, a természet közelségében maradhattam és közben gyalogoltam és gyalogoltam.

Később kaptam meg azt a Frei Sein túrabotot - legyen ez itt a reklám helye is-  amivel egyébként már vagy egy éve szemeztem, de valahogy sajnáltam magamtól. Egyik reggel elvittem futni. Nem volt nehéz dolgom, ugyanis a bot teleszkópos, azaz picire össze lehet csukni amikor nem használom, majd utána a méretemre lehet állítani seperc alatt.

 

 
Vincze Zsófi saját gyűjteményéből
|
Ausztriában komoly terepeken is teszteltem a Frei Sein Gipsy Queen túrabotot - működik! Shop: fnboutique.com

 

Így volt aztán, hogy életemben először bátorkodtam a libegő alatt, eső után, sáros, elázott terepre menni, mert sokkal biztonságosabban másztam a botom segítségével, nemcsak felfelé, de lefelé is. És ezzel az élménnyel kinyílt egy újabb kapu, mert eddig eső után inkább aszfalton edzettem, egyszerűen féltem, hogy elcsúszok, megütöm magam a vizes sziklákon, saras, meredek ösvényeken, de a túrabotos próba sikerélménye után ezt a félelmemet is leküzdöttem és most már nem lehet akadály az eső sem, ha terepre szeretnék menni.

 

Komolyabb hegyi körülmények között a bot és a gyaloglás szükségszerű

Ausztriai kiruccanásunk alkalmával bőven volt lehetőségem a túrázásra, azaz a gyaloglásra. Olyan meredek hegyeken, ahol 3,5 kilométer alatt 1000 méter szintemelkedés van, egyszerűen nem lehet futni. Sokkal élvezhetőbb és reálisabb a túrázás. És nagyobb a ZEN is. Az a helyzet, hogy hiába a futás révén ismertetek meg a legtöbben, nagyon rákattantam a túrázásra. A futócipőim mellett most már van túrabakancsom is, amit az osztrák hegyekben avattam fel. Azt is bátran kijelenthetem, a Frei Sein project túrabotom nem csak szép, hanem jó is. Nélküle elég nehezen boldogultam volna a meredek lejtőkön, főleg, hogy az eső is eleredt és néhol eléggé csúszott az ösvény. A nyaralásunk alatt nagyon sokat túráztam, gyalogoltam. Ezeknek a túráknak komoly edzésértéke van, nem mellesleg egy túrához sokkal könnyebben csatlakoznak a családtagok is.

Tehát csak annyit mondanék, hogy gyalogolni nem ciki. Sokszor okosabb döntés mint futni, és abszolút van sportértéke.