Frei Sein technikai ruhák
Írj nekünk

A futás örömét nem adják ingyen

Vincze Zsófi saját gyűjteményéből | Azt senki sem állította, hogy a futásban ne lenne időnként szenvedés és nehézség, de ezeken keresztül vezet az út az örömökhöz, sikerekhez

Minden jóhoz nehézségeken keresztül vezet az út.

Lehetsz kezdő vagy akár tapasztalt ultrafutó, a nehézségek és kényelmetlenségek melyek beépülnek és erősebbé tesznek, jelen vannak minden futó életében. De mik jelenthetnek kihívást egy futó életében?  Gyakorlatilag bármire tekinthetünk nehéz helyzetként, ami miatt akár azt is mondhatná egy futó, hogy elég, nem csinálom tovább: a hideg idő, az eső, a fájdalmas tempós futások, amikor jön egy nagy emelkedő amit meg kell futni, amikor nem megy jól a futás vagy amikor lesérülünk, és folytathatnám a sort. Van jó pár olyan helyzet, ami a türelmet, a fájdalomtűrést, és a pszichét kihívás elé állítja. 

Az első nehéz pillanatot akkor éltem át kezdő futóként, amikor kiléptem az ajtón mackóban és pulcsiban (akkor még nem volt csini edzőszerkóm), és el kellett indulni. Jártak a gondolataim: Mégis, hogy kell elkezdeni futni? Milyen tempóban? Hogyan vegyek levegőt? Mi van akkor, ha nem bírom? Vajon mit fog gondolni az utca embere, hogy én itt nekiállok szaladgálni?

 
FreiSein project
|
FreiSein project Freeride Woman felső - vásárlás: fnboutique.com webshop

 

El sem hinnéd, milyen gyorsan túl lehet lendülni ezeken a kezdeti nehézségeken. Az ember hamar rájön, hogy egy bizonyos sebesség felett kivitelezhetetlen a futás, a levegővételt meg lehet számolni az elején, több módszert is ki lehet próbálni, ha nem jön ösztönösen. Hogy ki mit gondol rólam? Rájöttem, hogy én többet foglalkoztam azzal, hogy mások előtt futok, és az emberek, akik mellett elsuhantam, nem is igazán foglalkoztak velem. Egyedül az utánam fütyülő munkások figyelmét nem tudom a mai napig elfogadni. 

Elindulni a legnehezebb

Talán egy nehézséggel nem tudok véglegesen megküzdeni, ami időről időre kihívást jelent, ez pedig az elindulás. Bár azt hiszem, hogy sokan vagyunk ezzel így. Főleg este, fáradtan, sötétben, télen, ködben vagy esőben. Néha piszok nehéz rávenni magunkat, de ettől szép! Ettől erősödik a jellemünk, hogy tudjuk, menni kell, és a pillanatnyi kényelemért nem áldozzuk fel a céljainkat.

Aztán vannak olyan korszakok a futásban, amikor haladunk, fejlődünk, és az is természetes, hogy néha stagnálunk, vagy rossz passzban vagyunk, valahogy nem megy semmi. Minden lépés megerőltető, nem jön a flow. Ezek az időszakok mindenki életében előfordulnak. Ilyenkor érdemes picit pihenősebbre venni a futást, de ilyenkor sem szabad abbahagyni, mert a fejlődés nem lineárisan nő, vannak sikeresebb időszakok és van, hogy több türelemre van szükség.

Amit ennél is nehezebb elfogadni az a betegség/sérülés utáni újrakezdés. Maga a kihagyás is egy türelemjáték, de amikor végre újra edzhetnénk, olyan, mintha teljesen újra kellene építeni a futásunkat egészen a kezdetektől. Igen, tény, hogy nem folytathatjuk ugyanonnan, ahol abbahagytuk, viszont ha nem erőltetjük meg magunkat, nem sürgetjük a folyamatot, egész gyorsan vissza lehet szerezni a régi vagy régihez közeli formát.

Ha egy hosszabb kihagyás után kezdesz futni, ne erőlködj, legyél türelmes, következetes edzéssel hamar vissza fog térni a régi formád.  FreiSein Love&Start technikai felső. Shop: fnboutique.com

 

Van, amikor magunknak gyártjuk a nehéz pillanatokat

Amikor ultrákon versenyeztem, akkor időnként magával a futással volt bajom. Azt kérdezgettem önmagamtól, hogyan lehettem ilyen hülye, hogy 100 kilométerre neveztem? Hogy milyen felindulásból indulok neki egy Balaton körbefutásának, amikor még biciklivel sem jártam körül se egy, se több nap alatt? De ezek nem voltak igazi nehézségek, mert mindig eszembe jutott, hogy az elme egy bizonyos pont után arra akar terelni, hogy hagyjam abba a futást. Számítottam ezekre a helyzetekre, és hiszti ide vagy oda, emlékeztetnem kellett magamat arra, hogy én önként jöttem ide, úgyhogy egyem meg amit főztem. És ez a módszer többnyire be is vált.

 

A külső tényezők is befolyásolhatják a futókedvünket

Az időjárásra sosem tekintettem úgy, hogy az megnehezítené a döntésemet, hogy menjek-e futni vagy sem, a terepviszonyok viszont már igen. Amikor az ónos eső jégpályává varázsolja az utcát, vagy amikor a több napos esőzések sártengerré alakítják az erdő ösvényeit, bevallom nagyon el tudok keseredni. De ez általában 1-2 napig tart, legrosszabb esetben lesz egy plusz pihenőnapom. Ilyen helyzetekben előfordult, hogy egy jó kis spinninggel mentettem meg a napi edzést. Egyébként is érdemes más sportokat kipróbálni, és egy ilyen helyzet kifejezetten jó alkalom lehet erre.

FN Boutique webshop

Az autók kipufogógáza, a szmog, a szemétégetés, a cigifüst viszont rendesen ki tud hozni a sodromból, és valódi nehézséget okoz abban, hogy hol fussak, és mikor. Talán ez az egyetlen dolog, ami mindig elrontja a futókedvem. Ugyanis a sport arra hivatott, hogy egészségesebbek legyünk, hogy hozzátegyünk az életünkhöz, ezek a körülmények pedig elvesznek belőle. Próbáltam már maszkban futni, de nem kényelmes. Persze a levegőszennyezés kérdése nem csak a futóké, de a futókat komolyan érinti. Nem lehetünk közömbösek azzal, hogy mérget vagy tiszta levegőt szívunk a tüdőnkbe.

 
FreiSein project
|
Saját stílusban, környezettudatosan, a FreiSein project technikai cuccaiban futok, túrázok, várost nézek.. (Felső: FreiSein TwistedStripes merinói, nadrág: FreiSein TwistedStripes merinói)

 

Az eddigiekben azokról a nehézségekről írtam amikkel nekem kell futóként megküzdenem. Mióta futókkal foglalkozom megismertem számos olyan kihívást, ami miatt még jobban tudom tisztelni azokat, akik futni kezdenek. Nem a jó, a gyors futókra gondolok, akik a dobogón állnak, és többnyire megvan a motivációjuk és a sikerélményeik. Azokra gondolok, akik még az elején vannak, akik még többet fektetnek bele a sportba, mint amit ki tudnak venni belőle. A kezdők, akik nem adják fel, a kisgyerekes anyukák, akik örülnek, ha fél órára kiszabadulnak, a túlsúlyos futók, akik azon kívül, hogy edzenek, szigorú étrendet követnek, az éjszakai műszakban dolgozók, akiknek nehezebb rendszert vinni az életükbe és még sorolhatnám.

Minden nehézség ellenére azt hiszem szerencsés vagyok, mert annak ellenére, hogy az utóbbi két évben semmilyen versenycélom nem volt, valami mindig rávett arra, hogy elinduljak. És ez a legfontosabb nekem, mozogni és mozgásban maradni.